跳至

首頁

尾頁

複式洋房

餵毋乳既媽咪努力呀

醫生話初生bb餵毋乳係一日要10-12餐, 我一日餵大約11餐,bb早上 2-2.5 hrs 一餐, 晚上2-3 hrs一餐, 大約12 & 1:15 am連食兩餐, 4:15am & 6:30 am 再埋身餵, 已經很好了, 只係4 am左右起床, 1 & 6 am 左右咪當遲訓同早起囉.

最驚係有2晚bb食10分鐘太眼訓無力食又訓(食人奶要出力吃故bb都好倦的,), 放上床唔夠5-25分鐘又喊過要食(醫生話bb唔係玩我,禁倦緊要回氣再食啦) 結果1-4am無得訓 (跟住4:30 訓到 7am再餵, 有兩個多鐘頭訓已然好好,我早上精神晒啦).

各位餵毋乳既媽咪努力呀, 雖然辛苦(唔可以搵人代餵1-2餐),但慢慢會習慣,bb健康d聰明d佢又幫埋你keep fit咩到係番到. 醫生同姑娘都讚我餵到全人奶唔駛加奶粉, 重問我辛唔辛苦, 我覺得自己好叻!

好可惜三月份要返工唔可以再埋身餵,唯有返工趁lunch pump出黎,到時bb又食奶粉又食人奶囉. 我d同事知我餵人奶, 我驚部門d boss(全男班) & 男同事知我返工lunch pump奶, 佢地男權當道只會認為女性係工作上扶助性質居多, 更甚會認為我不夠專注工作. 有色眼鏡 :-|

大宅

Re: 餵毋乳既媽咪努力呀

Hi,

唉, 因為我上奶遲, bb無口福, 第七日先開始全母乳, 今日bb12朝, 呢幾日每天都係食6~8餐, 因為健康院姑娘教我每次食一邊, 等bb食咪d後奶會襟飽d, 如果bb懶惰訓覺就掃佢腳板底再食過, 我阿b依家每次食30分鐘, 食完我搖醒我老公掃風同換片, 所以都仲頂得住~

反而我最憎我個陪月成日話唔夠食就補d奶粉喇, 真想炒左佢

複式洋房

陪月你比錢請佢都係想幫下手唶, 又唔係要佢餵,重禁多野講,佢又唔知餵人奶對bb有機好, bb一定夠食, 只不過下下要你埋身餵你辛苦D,你禁辛苦都係想bb健康D,佢應該少說話多做事(清潔屋企,洗衫,煮野食及整補品比你), 比你有時間抖抖.

佢個年代(70's?工廠及經濟起飛)人人開始餵奶粉, 食人奶好似差D係無錢無tasteo既媽咪先做.o個D餵人奶媽咪做家務不特只玩下手重羅野返黎車(衫),禁埋身實餵得梳,o個時又無奶pump定D奶,再者餵奶粉o既媽咪又比過多奶量bb攝取, 比較上餵人奶o既bb咪又餓又唔肥囉.

經過20年的測試,毋乳終擭証明係對bb及媽媽最好o既食物.而家政府都鼓勵人認知毋乳餵哺的好處(其實香港係全球最少毋乳餵哺o既國家,,幸好一直有上升趨勢,由98年約25%至現在約33%),外國先進國家返而"明白事理",如北歐有99%,歐洲或美國都有60-70%餵毋乳.

你個陪月唔明重黎煩你,如果佢有新抱餵毋乳就肯定日哦夜哦囉. 好彩陪月係一個月唶,同埋佢唔係你99囉

男爵府

係呀,大部份上一輩都係都覺得奶粉係好過人奶呀,我屋企d老人家好讚成我餵奶粉呢

首頁

尾頁

跳至