嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

急!返大陸係唔係要帶水?

想問下有返大陸d媽咪係唔係要帶水返去,蒸餾水可以嗎,到用時要唔要煲熱先沖奶呀,我9號就返了,都唔知點搞,請媽咪比d意見[size=xx-large]急!急!急!

禁止訪問

Re: 急!返大陸係唔係要帶水?

大宅

大陸的水與香港不同
你都是最好帶定一大樽,去到再慢慢加點大陸的水,由小至多,以等他適應,
你知喇小孩子腸胃嫩,不能一下子適應轉變,如果到時又肚瀉又吃不到,去到大陸醫院要大大支打針的(以前是,不知現在是否)你不要博了,
蒸餾水不好的,健康院的姑娘不主張用的

*到回港時也一樣,要帶大陸的水溝入香港水

大宅

我阿b8個月大,返去前後5天.
daydaybaby,
咁我係唔係帶香港自己屋企水喉水,到時再加大陸d水.

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我所知是用香港生水+大陸生水(1:1)一齊煲, 而我是用"屈臣士"(香港買, 大陸好多假貨, 大超市都是假貨)

男爵府

堯堯豬媽 寫道:
熊媽 ,

亞B仲細,帶香港自己屋企水喉水(已煲熟),去到大陸時再煲滾番喇!!我就唔主張用大陸d水呀!!

我自己就唔知,不過聽人講話唔好番煲d水喎,其實可唔可以煲好去到坐番熱嚟用呢??

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我自己就唔知,不過聽人講話唔好番煲d水喎,其實可唔可以煲好去到坐番熱嚟用呢??

我都好似聽過 ?-(

珍珠宮

醒目開學勳章

熟水唔可以翻煲 ka!!!

小小bb 寫道:
[quote]

我都好似聽過 ?-( [/quote]

男爵府

我過兩日都返大陸, 都係唸住自已煲定1L 水帶去做凍水, 去到酒店就用當地水煲熱, 兩者溝埋哩開奶用, 其餘時間可能飲下果汁(自己帶去).

上次去澳門都係咁, 不過溝下溝下都唔記邊樣打邊樣! ?-(

好彩我都係去兩三日, 應該OK.

大宅

應該是,滾過的水不好再翻滾(以前在電視上聽到的)
其實我未試過的
我媽咪在我及兄弟bb時常帶我到大陸,澳門都是以帶水溝水的方法,說一無帶水就麻煩了,身體不適應--病

首頁

尾頁

跳至