嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

*清痰方法一*

有些bb會有痰, 父母一定好擔心, 以下方法希望對bb有幫助

好像平時掃風一樣, 力度大小小, 是拍兩邊肺, 只是拍不用掃 , 時間約15分鐘, d痰不是馬上可以吐出, 大約四小時一次, 把痰拍鬆, bb便會吐出痰

大宅

Re: *清痰方法一*

多謝你的資料.

複式洋房

小小bb

多謝你的資料.

我個宏宏豬出生於2004年

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

thanks a lot!!!!!!

大宅

但係通常bb都只識咳,唔識吐出來喎?點算?咳完又吞返? ?-(

民房

Dear 小小bb,

Thank you for your information and wishes you & family have a great year.

等待驗證會員

多謝報料,但的個女成日反抗,拍唔夠10下便要反轉身,係咁喊。有無方法可以令佢乖乖比我拍?
http://hk.myblog.yahoo.com/anita-kwan

大宅

但係我唔知邊度係兩邊肺位置,我驚亂拍會出事喎!!
:-( :-( :-(
人人常歡笑 不要眼淚掉

伯爵府

畀面勳章

seven7,
d痰吞咗都無問題, 最重要d痰是不在個肺。咳是無問題的, 咳是氣管的自我保護, 如果可以咳d痰出來更好, 如果有咳而只是止咳對病人絶對無好處。以上是"王日祥"兒科醫生對我講的。另外拍痰是浸會個護士教我。希望各網友身心健康、富足。

伯爵府

畀面勳章

mamaanita,
我會直抱bb, bb睡在我的身上慢慢拍, 每次bb都睡得好甜 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[size=large]記得不是用掌心拍, 手掌中間要有空位

等待驗證會員

小小bb

Thanks so much. I will try try. Happy Chinese New Year.

mamaanita

小小bb 寫道:
mamaanita,
我會直抱bb, bb睡在我的身上慢慢拍, 每次bb都睡得好甜 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[size=large]記得不是用掌心拍, 手掌中間要有空位
http://hk.myblog.yahoo.com/anita-kwan

大宅

睛靈勳章

thank you
del

別墅

小小bb:
請問是將bb扒在自己的身上然後拍bb的背部嗎?另外, 這種方法適合多大的bb?謝謝!

伯爵府

畀面勳章

其實最正確的方法是扒在大腿上, 但我們又並非專業人士, 所以個人不讚同, 而且嚴重都去看醫生啦 :exclaim:
我都是抱不是扒, 我怕bb嘔奶, 這方法多大的bb都可以, 大人都可以

男爵府

皮亞莉 寫道:
小小bb:
請問是將bb扒在自己的身上然後拍bb的背部嗎?另外, 這種方法適合多大的bb?謝謝!

以我的經驗所知,小的bb(歲半以下)要扒在大比上拍而中間要隔住個枕頭,大的bb(歲半以上)可以扒在床上拍又係要中間要隔住個枕頭,扒的姿態係patpat要高過個頭部,個頭要完全放鬆訓向床上,拍緊時叫bb試下咳,有的bb叻d會咳到痰出黎,不過咳唔到唔緊要最緊要係拍鬆佢出番黎喉嚨位置等佢唔好入左個肺同d氣管到,咳唔到出黎d痰大多會比bb吞番落肚跟住柯番出黎。

kae

伯爵府

畀面勳章

Hi kae,
你的方法是最正確, 但很少bb願意, 所以才放在身上, 如果未看過正確拍痰方法的網友好難掌握到你講的方法。 所以才講d簡單易學但又有用的方法, 希望各位原諒 , 如果做得到請依kae的方法, 因為kae說得好對,謝謝kae的提供, 我知以前有d護士會扣喉呀, 我估在座各位的媽媽都不敢試 ?-(
kae 寫道:
以我的經驗所知,小的bb(歲半以下)要扒在大比上拍而中間要隔住個枕頭,大的bb(歲半以上)可以扒在床上拍又係要中間要隔住個枕頭,扒的姿態係patpat要高過個頭部,個頭要完全放鬆訓向床上,拍緊時叫bb試下咳,有的bb叻d會咳到痰出黎,不過咳唔到唔緊要最緊要係拍鬆佢出番黎喉嚨位置等佢唔好入左個肺同d氣管到,咳唔到出黎d痰大多會比bb吞番落肚跟住柯番出黎。

kae

男爵府

小小bb 寫道:
Hi kae,
你的方法是最正確, 但很少bb願意, 所以才放在身上, 如果未看過正確拍痰方法的網友好難掌握到你講的方法。 所以才講d簡單易學但又有用的方法, 希望各位原諒 , 如果做得到請依kae的方法, 因為kae說得好對,謝謝kae的提供, 我知以前有d護士會扣喉呀, 我估在座各位的媽媽都不敢試 ?-(

小小bb
過掌過掌啦,呢個方法都係物理治療師教我0既姐。

我知以前有d護士會扣喉呀, 我估在座各位的媽媽都不敢試 ?
>>>呢家野我真係唔係好敢試。

kae

首頁

尾頁

跳至