意見反饋
義工

興趣嗜好 今日: 160|主題: 122764

[電腦] 電腦不停reboot 究竟係係咪中左毒!?

侯爵府

國民生產總值:22778

2018勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

電腦不停reboot 究竟係係咪中左毒!?

原先部腦都好地地,點知一開機先係 "mouse" 有問題 ... 無反應, 老公就檯部機出黎睇下係咪線鬆啦... 跟住插番好d o野,部機直頭開唔到!! 跟住老公左攪右攪,部腦又突然無事, 但點知部腦又成日無故reboot. 我試過上上下bk 跟住打得幾個message, 佢又突然reboot, 試過上網online virus scan, scan 到四萬幾點知又reboot. 因為佢係reboot 我根本插唔到手, 最厲害係佢不停reboot 都未入windows 畫面都已reboot 3-4次,我最後為免不停reboot 而攪到部電腦死上加死,唯有按關機咋!!

請問我應該點做?? 係咪中左virus?? 定係有其他原因??

CHUN_CHUN Daddy,你又知唔知?? 幫幫手呀!!

大宅

國民生產總值:1627

Re: 電腦不停reboot 究竟係係咪中左毒!?

可能係火牛老化而矣!

大宅

國民生產總值:1144

你架機用左幾耐??? 因為除左個火牛外, 塊底板都會有影響..

之前我架樹又係咁成日咁hang.....換埋隻牛都係咁...最後要換左塊板先冇問題....
[url=http://hk.myblog.yahoo.com/jw!o_GcsGiBERqFyIk5R9BjxYvvsq8-[/url]我們這一家.... Click http://www.geocities.com/tokyo/shrine/6823/mhalbum.gif 旻熹今年邁向小一

洋房

國民生產總值:97

Maybe some cables/cards are loose, try to check the cables and make sure the cards are properly connected.

Do you have the Windows "startup" disk? If yes, try to boot from the "startup" disk to see if your machine still reboots.

侯爵府

3位,唔該晒. 咁即係你地都覺得中virus o既機會好細!?
我地部機係原廠acer 機, 用左差不多四年. 用緊me extend to xp windows; 至於boot 機disk 我真係要搵下,唔sure 有無. 老公唸住檯部pc 比人整, 果個人話收佢250蚊喎,okay 嗎?? 因為我地係細機,佢又話咩換火牛又要轉番大機殼咁, 總之check 完, 如果係火牛問題就數$250

不過終結左你地幾個都係咁講,我放心好多啦!!

洋房

what is included for the $250? just labour only or include parts if 火牛 or other parts fail?

侯爵府

原來佢話總數390先真,190蚊係箱同火牛錢,200就係檢查費,零件再另計囉...不過部機怪怪地咁,頭先老公無理頭檯左部機出黎,開左好耐又無事!? ?-( 依家放番入個位度又okay喎.

洋房

As I said before, it maybe some parts loose only. So if you connect everything again, it may fix the problem.

侯爵府

國民生產總值:20142

畀面勳章

March 寫道:
原來佢話總數390先真,190蚊係箱同火牛錢,200就係檢查費,零件再另計囉...不過部機怪怪地咁,頭先老公無理頭檯左部機出黎,開左好耐又無事!? ?-( 依家放番入個位度又okay喎.

佢咁樣即係同您"換"大機?您check真d好喎.....
係囉,check返d card/cable有無鬆到先嘛....kekeke...

不過您部機都有番咁上下"年紀",零件老化在所不免!有$$$考慮下upgrade啦....(唔好用Me喇,Xp算把啦)~_~

男爵府

國民生產總值:5980

我上星期部機又係甘. 我細佬個部再之前又係甘. 睇睇下佢就boot 機
我地拎去樓下間鋪頭check lor. 佢話咩係d 廣告software 影響woo. 比左$200, 攪掂左. 甘佢梗係唔講點整返好啦, 剩係話唔係virus黎.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.