心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 如果佢一郁手, 我實兜把星佢!

I C...我估你一定好嬲D小朋友.
系到最好唔好講暴力LA,由其對小朋友.
以免會錯意ma.

侯爵府

係呀! 我真係好嬲果個細路(唔係d小朋友, 正係果個). 我從未見過d咁無禮貌嘅細路.
sa_628 寫道:
I C...我估你一定好嬲D小朋友.
系到最好唔好講暴力LA,由其對小朋友.
以免會錯意ma.

大宅

我以前都遇詔一個0甘既人 但係最慘既係 佢同佢ar媽麵係精神有問題 我記得香港公園初初開既時候 (我仲好細個) 個度有個玩沙池既地方 我同表弟係度玩 突然有個有問題既男仔 衝黎我後面 攬住我 唔放手我好驚 我ar媽即刻推開佢 佢又死都唔放手 我係0甘喊 佢ar媽又行堆黎叫我ar媽唔好整佢個仔 因為個時我ar媽都好驚唔知個傻仔做咩 最後佢好大力0甘推開佢兩母子 我先可以行返出黎 跟住個個傻仔媽佢話係我ar媽趺佢 係0甘鬧人 又想打人 佢個仔就企左係度喊 好似變左係我地蝦佢0甘=.=" 唉.........0的兩個人都唔知係咪係度博同情專攪事既
而家我有小朋友 如果第日我遇到0甘既情況 我諗我都唔知點應付 ?-(

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

those stories sound really terrible! how can a such young child do that?! it sounds they are clever but naughty.although they are so young,they know what they are doing and they know exactly how to hurt you buy saying something! they are really spoiled and if their parents still not put them right. when they grow up, they just do whatever they want without considering.they may even kill people. :evil: :evil: :evil:

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我最怕有些父母在街上 "縱" 個小朋友,由得個小朋友大哭、大吵、大叫地 lur玩具、食物等.....

又或者父母不加以理會他們的 "怪物" 行為......
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

公爵府

做人父母不好好管教小朋友, 將來自己受番!
恭賀新禧,迎春接福!

別墅

Super-Man,

淨係聽你講, 我都已經想 兜把星佢喇, 如果比著我係現場, 我怕我實忍吾住手了.

子爵府

就係law !

Mrs.Chan 寫道:
做人父母不好好管教小朋友, 將來自己受番!

複式洋房

講真,細路都總會有壞既時候,就算自己既寶寶大個都會有唔識既時候,佢做錯既時候打佢,到最後佢可能會因為俾人打而唔做,但其實佢又學到d乜?俾人恰番先唔恰人?咁會唔會即係有得恰就恰?
好多時打鬧都唔係最好既解決辦法,唯有了解下佢點解咁做,嘗試用不同既方法去教佢啦…
我始終唔建議用打打…我都明有時真係遇到d細路會好嬲,特別是人地d野蠻細路,咁你咪唔好理佢lor
你唔會係同佢住掛……係就慘lu…
浦浦既小寶貝,子靈女女,於8月22日QE出世∼ :-D

民房

sa_628 寫道:

如果佢同一班大漢系度,佢一郁手,
唔知仲會唔會兜把星佢呢?

好奇一問換轉係你, 你又會點做呢? 唔好話我知你會請個小朋友食番杯雪糕喎

男爵府

好媽媽勳章

KITTYMAMA 寫道:
其實好大部份責任, 係D.........大人處
又或者家庭環境問題.........唔怪得晒個細路

同意

有一次我同呀女去健康院,就見到有一個女仔,大約六至八歲,係健康院內有一個大煮食玩見,有另一個女仔坐係櫈度玩緊,果個六至八歲小朋友又想玩,竟然用手拍打個小朋友,打人者的媽咪同工人企係附近,個呀媽睇來好斯文,.見到咁都冇話個女,之後佢個女仲起腳踢個小朋友的椅背,個女仔好驚同埋喊,同埋走埋呀媽度.被打的女仔媽咪此時即時起身嘈.打人的媽咪只係輕輕話下個女,但又即時比個女坐落個位度玩

,個女又點會到野,佢只會學到原來打人係可以達到自己的目的

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

嘩,個細路咁恐怖!俾著我都唔知點!

禁止訪問

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

我試過有一次在超級市場買野,
有一個4,5歲o既男仔扭計要買野,
佢同佢阿媽講:你唔買比我,我訓地架!
結果佢真係大字型咁訓左o係路中間,
而佢阿媽就真係若無其事咁繼續買野,
我諗佢已經慣左,一d都唔覺得羞家 ?-( ?-(
但我就睇到目定口呆.

子爵府

真係小魔怪 !

docomo 寫道:
我試過有一次在超級市場買野,
有一個4,5歲o既男仔扭計要買野,
佢同佢阿媽講:你唔買比我,我訓地架!
結果佢真係大字型咁訓左o係路中間,
而佢阿媽就真係若無其事咁繼續買野,
我諗佢已經慣左,一d都唔覺得羞家 ?-( ?-(
但我就睇到目定口呆.

伯爵府

好媽媽勳章

我試過有一次搭火車, 有一個20幾歲睇落好c文既媽媽同一個大約4-6歲女座係我對面, 個媽媽座近window而個女就座佢隔離. 當火車開緊既時侯, 個女就係車廂度走黎走去, 一停站就即刻"

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Smiile 寫道:
我最怕有些父母在街上 "縱" 個小朋友,由得個小朋友大哭、大吵、大叫地 lur玩具、食物等.....

唉,有時真係話唔掂,理還亂呀!好似我亞囝囝咁,以前一去到超市,就要買嘢,嘜都要買,你話唔買,佢就大吵大鬧又瞓地,我都會好失控咁打鬧,但實在太難看了,後來我由他吵鬧,我會在我的視線範圍內離開佢,等佢以為我唔理佢,佢自然唔敢太胡鬧,但在外人眼裏,我就好像不理會他的變態行為,所以有時都會被其他人誤會左,到了現在他開始接受到我的解釋,明白到什麼是可以買,什麼不可以。因為他知道他一吵鬧,我只會「離開」佢,根本威脅不到我。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Smiile 寫道:

唉,有時真係話唔掂,理還亂呀!好似我亞囝囝咁,以前一去到超市,就要買嘢,嘜都要買,你話唔買,佢就大吵大鬧又瞓地,我都會好失控咁打鬧,但實在太難看了,後來我由他吵鬧,我會在我的視線範圍內離開佢,等佢以為我唔理佢,佢自然唔敢太胡鬧,但在外人眼裏,我就好像不理會他的變態行為,所以有時都會被其他人誤會左,到了現在他開始接受到我的解釋,明白到什麼是可以買,什麼不可以。因為他知道他一吵鬧,我只會「離開」佢,根本威脅不到我。

首頁

尾頁

跳至