意見反饋
義工
跳至
[2004年或之前] bb唔食奶,你地會點做?係唔係厭奶期?

大宅

國民生產總值:1517

bb唔食奶,你地會點做?係唔係厭奶期?

唉~~~ 我個仔唔食奶, 係到扭計喊~~~
我原來想著佢係厭奶期, 如果唔肯食就算.. 只要他精神都ok啦
不過我奶奶話怕佢喉嚨痛 ?-( , 我個仔都好精神呀,只係唔係好肯飲奶, 抱佢多一陣再比佢食, 佢又肯食的~~~
我怕奶奶由帶bb去睇醫生

你地個bb會唔會好似我咁呀, 咁你地又點呀?

大宅

國民生產總值:1939

Re: bb唔食奶,你地會點做?係唔係厭奶期?

我個b都試過一日裡面就幾餐都係食左半支奶(about 3oz).但我就無點特別"乞"佢食,就算俾我"乞"到入去佢個口,佢都頂番出黎la.所以我由得佢.到下一餐佢肚餓就自然食多d奶la. 其實我覺得要觀察bb一般時間,睇下佢有無病,精唔精神同磅數有無跌la.或者可能餵奶既姿勢令佢唔舒服,d奶凍左or佢扭眼瞓,都會唔食架.所以有許多因素架,但係一段時間後仍然都唔肯食奶而磅數有跌的話,咁真係要see Dr la....
]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

複式洋房

國民生產總值:410

我阿B都係唔多食奶. 但通常下一餐都會食得哂. 所以都唔係好擔心. 不過奶奶要我試俾開奶茶阿b飲. 可能都會試下得唔得

版主

國民生產總值:131959

玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

karenal66:

我今日聽托兒所D姐姐講, 飲開奶茶會有DD燒&肚瀉, 請留意!!

複式洋房

國民生產總值:410

唔係呀嗎! 咁鬼易??? 阿b打針都未試過發燒.

由 小倩 於 2005-02-07 13:28:28

karenal66:

我今日聽托兒所D姐姐講, 飲開奶茶會有DD燒&肚瀉, 請留意!!

大宅

BK媽媽, 會唔會想出牙仔呢!!唔舒服呢
?-(

男爵府

國民生產總值:5691

育兒性格勳章

我諗.... 冇咁早出牙卦...
尋日同姑娘傾過,話好多bb都會在三個月至四個月出現厭奶既情況。試下LEE埋一個靜靜既地方,暗少少光,睇下bb食得好唔好D。
我阿B都係,一食就EE ar ar,一時又發皮氣... 一餐奶連掃風,搞成個幾兩個鐘... :-| :-|

侯爵府

國民生產總值:24274

我囝囝都厭奶左成個月
食到一半就喊住扭住咁食,好惡攪!仲要企起身來餵先安樂!

打過去美贊臣,同埋去健康院問,d姑娘都係話BB好神奇,自己識adjust D食量.初生頭幾個月會食好多,係for save起多d脂肪比自己
依家save夠左,唔駛要咁多,就自然會食少左,因為可以用自己D saving,所以食夠就唔食,冇得逼...

bb1027:
我地0411有個媽咪10月中生左
個仔依家出緊第一隻牙仔喇!!你都咪話"冇咁早"!

男爵府

育兒性格勳章

哎呀... 我都有聽我老公講,佢有個同事個妹個BB大我阿B一個星期,都出左一隻牙仔呀... 個醫生話衣家D BB營養可能太好喇,所以好多野都早左....

不過我阿B到家陣都係咁惡搞... 好煩呀。

kyleung 寫道:
我囝囝都厭奶左成個月
食到一半就喊住扭住咁食,好惡攪!仲要企起身來餵先安樂!

打過去美贊臣,同埋去健康院問,d姑娘都係話BB好神奇,自己識adjust D食量.初生頭幾個月會食好多,係for save起多d脂肪比自己
依家save夠左,唔駛要咁多,就自然會食少左,因為可以用自己D saving,所以食夠就唔食,冇得逼...

bb1027:
我地0411有個媽咪10月中生左
個仔依家出緊第一隻牙仔喇!!你都咪話"冇咁早"!

民房

國民生產總值:13

我蒨沂都開始唔肯食奶,我朋友教我試下隔多1句鐘畏佢(而家5句鐘畏1次,每次6安)佢就肯食有時食晒有時食5安。
不過豬比比媽媽小心d喎,我有個朋友個b女大我蒨沂3個星期,個b又係唔肯食奶,跟住帶佢去see dr., dr 話佢因為食手指細菌感染引致喉嚨痛,而家食咗藥都肯食奶la!! :exclaim:
keroppi :oops:

大宅

國民生產總值:2697

唉, 我個囡由星期六開始食得好少奶, 原本 6安變到得返 3-4安, "質"佢食佢又喊, d奶由咀角流返哂出黎.....見到bb喊我自己好唔開心, 加上佢食咁少奶, 我真係擔心到暈丫.

而家我都唔知可以點做.....

版主

國民生產總值:131959

玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

利太~:

有時天氣凍小B係唔肯食O架... 一來被竇暖D, 二來D奶凍得好快飲落唔舒服... 所以忍耐一下啦, 過兩日暖返D會好D O架啦~~

O個陣幫我湊小B個姨姨都係咁講, 佢話天氣凍小B寧願訓都唔願食, 訓覺一樣會長肉!!

大宅

國民生產總值:1725

我個BB妹都一樣, 唔係好肯食奶. 之前都食到5安, 但係而家食2-3安已經唔肯再食 (有時食1安就唔想食). 要暗佢瞓到朦朦朧朧拎個奶咀出黎先至食埋, 但都食唔哂, 最多4安. 所以我而家只有早/晚兩餐開4安半比佢食. 不過好奇怪, 通常最後嗰餐我個女都肯食哂. 而家我個BB妹已經4個月啦, 都係得6.2kg, 會唔會太輕呢?

我見好多10月出世

男爵府

國民生產總值:6077

我bb都係咁呀..你地都知我bb出名大食ga la...8 9安之前都食得曬仲有d似唔夠tim..但係星期日開始就食返得7安...我頭先開8安比佢佢都係食左7安......唉!!
不過我信冇事既...因為可能天氣凍又少郁左咪唔使食咁多law.......

大宅

我而家比豬比比訓係到飲奶, 佢會周圍望, 我就順佢意願, 轉個奶瓶就佢, 咁樣先食返5-6安,... 唉...好鬼辛苦 :evil:

大宅

國民生產總值:2669

我小b 飲奶唔單只周圍望, 仲用條利頂奶咀, 如果我仲係要佢食, 佢就喊... 好似我餵佢食毒藥咁呀. 除非佢食食下訓著左, 如果唔係佢一定食唔晒d 奶. 佢精精神神食奶時, 食2.5 安就收工啦... 真係次次餵奶都好似打仗咁. :cry:

如果呢個係厭奶期, 咁佢都厭左好耐下啦喎...

男爵府

育兒性格勳章

我阿b厭奶都厭左成2個星期喇。
都冇話擔唔擔心既,因為試過"質"佢食,佢反而嘔晒出黎,而家佢食到4oz我都好開心喇,我見佢又唔係瘦得太西利,可能凍,佢唔肯食o者。我都打算三月俾佢食米糊喇,希望到時好d啦。

複式洋房

國民生產總值:392

我囡囡都一樣,一次過唔使停食到5安已經十分好,否則剩番個2安士會好似打仗使要食好耐先完,這階段已維持了好久,不過飲了開奶荼個幾日又好似好d....

男爵府

國民生產總值:6147

我小b早排病左飲好少奶, 而家好番都仲係飲好少奶

開奶茶其實係咪都有用架?

智仔媽咪 寫道:
我囡囡都一樣,一次過唔使停食到5安已經十分好,否則剩番個2安士會好似打仗使要食好耐先完,這階段已維持了好久,不過飲了開奶荼個幾日又好似好d....

大宅

國民生產總值:3548

我個囝有開奶茶個日就飲多D,無煲個日又係食好少,比佢激C

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.