意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 5|主題: 127538

跳至
令人氣憤的Agent — 第二回

大宅

國民生產總值:2623

令人氣憤的Agent — 第二回

上回講到我個印印都未有耐約滿,個衰agent就同佢搵定下一份工,搞到印印有恃無恐,工作散慢兼日日口黑面黑。

終於捱到二月五日約滿,同佢上agent搞手續送佢扯。事前個agent一個電話都冇打黎同我約時間,或者提下我搞手續要帶d乜野同埋要注意乜野,完全任由我地自生自滅。祗係響一個月前我打電話比佢時佢猛咁叫我帶錢上去比人工餘數同機票錢。為左唔想佢地將d機票錢對分,我事前安排出張有效至三月十六日既機票比印印。出之前我問印印有冇意見,她死都唔答,淨係話要同agent傾,但到走果日都冇回覆。咁我當佢冇意見就照出張機票。

點知上到去個agent度佢地唔肯收我張機票。個agent話因為如果個印印搵到新工(其實佢重未搵到),佢可以響香港留多一年,到時張機票已經冇效。佢話個印印就算依家收左張機票,一年後佢都可以上勞工署話張票冇效,要求我出過張。佢要我一係出過張有效期一年既機票比佢(鬼唔知咩,有效十年重好添,但係貴丫馬!);一係就放二千幾蚊響佢度,到個印印走時佢幫我同個印印出機票。我當時好慶,問佢地點解唔一早講呢d野我知,同埋我之前問印印時,佢又唔講話唔想走住?個衰agent同個死印印當時眉來眼去,話一早已經叫我比錢代機票,依家係我自誤。講來講去,佢地根本就係想要錢!

我嬲起上黎拎返張機票走,話一個仙都唔會比佢地。我叫個衰印印到要走時先搵我出機票。佢地見我企得咁硬,唯有應承。

我今日拎張機票去退錢,間旅行社扣左我三百蚊手續費。唉,咁又無端端唔見左三百蚊,兼且浪費我大量精神、時間同車馬費。

我響呢度呼籲大家,如果唔想好似我咁慶烚烚過新年,就千祈米幫襯我間衰agent,同埋千祈唔好請一個叫Sri AndayaXX 既現成印傭。

重有,請問香港有冇機構監管agent既操守呢?我真係好想投訴呢間衰野。 :evil: :evil: :evil: :evil:

該用戶已被刪除

Re: 令人氣憤的Agent — 第二回

別墅

國民生產總值:670

Brittlestars,
乜你咁大意架,其實個agent講大話騙你炸.唔理個工人

大宅

我就係打電話去勞工署問過,所以先出機票,死都唔比錢代替。但佢地就冇話如果個工人到張機票到期都未走時點計。

我都知個agent有問題,但我為免佢地玩野(因我冇時間同佢地玩),唯有出此下策。

侯爵府

國民生產總值:21395

Brittlestars

你跟本不應該拿返張機票走, 依家佢地還有藉口玩你, 話你扣起佢張機票, 不比機票佢走, 佢地還有更加長時間係香港搵工.

佢地不肯簽收, 咪call police上黎law, 講甘多野做mug wor.

大宅

張機票我已經影印左,証明我真係有出過票比佢。

當日佢地唔係話完全唔收,祗係話就算收左都會響一年後上勞工署話張票冇效,要我比過張佢。所以報警都冇用。我當時想如果佢真係玩野成功,我咪要比兩張機票ge錢先可送個瘟神走?所以我唯有響張票生效前退返錢,起碼可以蝕少一張。

我亦有打去入境處問過,佢地話個agent玩野成唔成功,完全係睇勞工署點判。唉,而加d法例..........

象牙宮

國民生產總值:208997

2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實個工人完約我哋要比o既所謂機票, 駛乜要有效期咁耐呀? 我只係比機票佢完約返屋企, 唔係比機票佢等佢揾唔到工先返屋企, 如果咁, 佢要我張機票有效期10年唔通我都比佢咩! 你個agent都好離譜啫! 恰人恰到上面喎! Quote佢個名出嚟等大家都唔好幫襯佢! 都離晒譜! :evil: :evil:

侯爵府

國民生產總值:21395

佢簽收左就得架啦, 我理得佢幾時飛, 如果佢10年先返, 不通我買張10年的機票比佢?

佢地根本想對分, 或者同新僱主對分law, 甘買張來回機票點都平過買單程票. 我請呢個新工人就係啦, 佢舊僱主可能比左錢佢買機票返去, 甘我請左佢, 本應要比回來張機票錢的, 但因為前僱主比左2000元佢(大約), 甘我只需要比500元就得.

洋房

國民生產總值:308

你俾個死agent大到lu , 機票唔一定要出1年有效期既, 勞工法例係講如果個工人"受阻"唔可以14日離港 , 你就要出果張俾佢, 受阻的意思例如意外受阻, 非蓄意的, 所以勞工處建議出1年有效期 ,你呢單野, 擺到明係"蓄意"留港. 所以你出1個月機票都俾多佢lu ~~
我上個月先攪掂隻死賓, 我11月炒佢, 我俾晒機票&錢, 之後佢告我話我冇俾1個月代通知金(因佢最後自己決定辭職) , 告到去勞工處, 最後1月27日上埋審裁處, 都判我勝數, 到最後想追埋我張機票, 我當時係出左1張14日有效期機票俾佢, 14日內係可以改期/refund, 但一定要14日內更改/refund, 但隻死野過左14日先去refund, 個官都話佢: 呢個係你自己的問題, 都吹我唔漲, 佢就全軍覆沒, 要自己拎錢出黎再買機票死返鄉下囉 !
另外, 我話你知, 經過呢件事, 我發覺勞工處係一個文書的部門而矣 ~~~ 佢地的答案係好空泛,冇1定的答案, 你問等如冇問, 到最後都要由個官去判 !

大宅

DoReMi媽媽,

個agent話,無論點樣,張機票都要響個工人離境時有效。我都覺得離譜,我鬼知佢幾時走咩。

間agent叫"環X(Asia-WorXX)",響旺角。

大宅

7/F,

我都知如果佢真係告我,我未必會輸。但我真係冇時間上勞工署同佢玩。

洋房

我就係唔憤氣隻死賓, 我樣樣俾足佢, 都響樹玩野, 我咪同佢玩囉, 我唔會助長呢d衰工人& agent !

象牙宮

2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

學Hinhinmummy話頭"我理得佢幾時走", 總之張機票14日有效期, 佢完約14日內揾到新僱主係佢o既本事. 我駛唔駛同佢揾埋份朝十晚五, 僱主成日唔喺屋企, 唔駛湊細路冇乜嘢做o既工呀? 唔好意思, 有啲激動. 因為聽到個agent咁衰, 佢哋係香港人, 為咗小小錢就咁樣恰番自己香港人, 實在好嬲! :evil: :evil:

子爵府

國民生產總值:12421

d agent 好多時係印尼華僑,
印印同僱主,都只不過是他們的搖$樹。
就算係香港人, 一樣會為咗$$$就"騙"番香港人。

象牙宮

Bluestar 寫道:
d agent 好多時係印尼華僑,
印印同僱主,都只不過是他們的搖$樹。
就算係香港人, 一樣會為咗$$$就騙番香港人。

只好講一句"無奈!" :-|

大宅

7/f, DoReMi媽媽, hinhinmummy & Bluestar,

我當日聽到個agent咁講,我都慶到出煙。同你地一樣咁諗,只要我比左機票,唔通個工人幾時走都關我事?可惜事實上如果佢地上勞工署玩野,就真係關我事。

幫我出機票間旅行社話我知,佢地有個客響個工人完約時比錢佢自己去買機票,點知個工人將d錢駛哂,去勞工署話冇錢買機票,要求僱主再出機票比佢返家鄉。個僱主當然唔肯。佢雖然能夠提出証據証明個工人已收左買機票錢,但勞工署仍然判佢輸,因為不論任何情況下,個僱主都有道義上既責任確保個工人可以坐飛機返家鄉。呢d就係香港既法治精神喇。所以奉勸各位,千祈唔好比錢代機票!

我依家唯一可以做既,就係勸所有人唔好再幫襯個衰agent,同埋唔好請我以前個衰印印。希望大家幫忙將我既悲慘故事傳開去。

:cry: :cry: :cry: :cry:

男爵府

國民生產總值:6175

根本好多只做印傭

民房

國民生產總值:9

樂意僱傭在士丹利街一樣咁衰,那個口水林太會話你冇資格請工人.

洋房

算 la ~~ 年尾流流, 當破財擋災, 掃晒d衰氣&衰神!!!
祝你新年快樂呀 ~~ 事事順利la ~~ :-P

大宅

7/f,

Thanks.

我都祝你所有瘟神埋唔到身,工人聽話又細心。

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.