在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原帖由 CottonCandy 於 09-9-25 22:46 發表
雖然妳未開口話, 佢其實都知道做錯野, 但可能佢接受唔到自已做錯野, 過唔到自已個關, 唯有選擇逃避, 易d落台, 亦避免爭執... 佢自己錯了, 會難受, 未能諗到咁長遠, 總之離開一吓先.

婆婆未湊過b, 唔明箇中辛苦架, 眼見妳只係餵吓奶, 帶吓女返學, 以為好輕鬆! <-- 我阿媽係咁形容我, 所以我估汶婆可能係咁諗 ops:" />

d人未湊過B就係咁...

不過, 汶滔婆成日話, 湊個小朋友實在太辛苦, 所以佢地唔想湊... 因為廣州佢的friends, 大多都要湊孫, 佢知道好辛苦的!

我同汶滔爸爸一致認為, 佢兩公婆係借d意來走人... 因為佢地成日托辭, 話辛苦... 佢兩個加埋都係煮飯+買送咋! 汶公成日唔係坐就係訓... 辛苦就肯定唔係, 佢地係覺得悶, 想返廣州...

一早佢地都知道今次來幾耐, 知道要幫到工人返來!

如果唔想來, 年紀大怕辛苦, 對我來講無問題, 我都唔會有hard feeling, 我可以請3個月的陪月, 都係幾萬文o者... 我每個月都比$$佢地, 加上食住, 埋又係呢條數!

我請佢地, 因為係自己人, 我放心些, d野又岩食(雖然好咸)! 如果佢地真係辛苦, 我可以請多個陪月...

問題係, 佢地覺得悶, 覺得悶就唔好來lor... 我又無逼佢!:tongue: 就算佢地來佐, 想早些返去, 咁預早些時間, 我可以settle, 可以wan人來幫我...

我接受唔到的是, 咁大個人, 話走就走, 我一個人2個B, 老公岩岩放完大假, 好難攞假, 你叫我點...:tongue:

就算真係我一千個不對, 都唔可以咁!

大宅

原帖由 tupytupy 於 09-9-26 08:41 發表
唉!! 因為一小杯yoghurt,酌b由好返98%變為勁咳咳 .....哎呀!!!!!激死我喇,點解會咁架 杯yoghurt我已經攤到室溫架喇:(

結果佢成晚勁咳,我無覺好訓之餘,好心痛佢走唔甩要咳咳咳咳 而且佢咳親就好長手尾架喇:sic ...

唔好咁啦, 又唔係有心,快d同佢睇醫生食藥,希望星期一好返晒啦

伯爵府

原帖由 PUIPUI28 於 09-9-26 11:01 發表

剛剛仲諗住打比你睇你點添...今日ok嗎?

我改佐wan鐘點的時間, 朝早9~11am, 煮飯, 咁lunch我有的食, dinner再翻熱... weekend lunch係街搞掂, dinner去99度!

好似Mavis話, 晚餐時間的鐘點好難請到!

不過, 仲未有消息!

我99就話, 請唔到人的話, 佢就間中上來煮餐飯! 其他時間我地叫外賣!

最乖係細佬, 食完奶就訓覺, or自己周圍望下... 我都會抽時間同佢傾下偈... 尋晚又訓到8個鐘!

大宅

原帖由 tupytupy 於 09-9-25 23:36 發表
:lol :lol
我honey今晚唔見人呀,都好o既,佢唔需要我,證明佢無病發,我都戥佢高興:loveliness:

hehe,沈日familyday麻,本來沈晚都有上一上來,但望2望真係頂唔順,暈左係sofa,半夜先返入房,訓到10點,今日差足電,今晚返學校中秋晚會

大宅

原帖由 jjtseung 於 09-9-26 11:21 發表

我改佐wan鐘點的時間, 朝早9~11am, 煮飯, 咁lunch我有的食, dinner再翻熱... weekend lunch係街搞掂, dinner去99度!

好似Mavis話, 晚餐時間的鐘點好難請到!

不過, 仲未有消息!

我99就話, 請唔到人的話, 佢就間 ...

3個鐘煮飯連家務?定只係買餸煮飯? 洗唔洗幫你問下?

大宅

原帖由 CottonCandy 於 09-9-25 22:54 發表
有野問ka媽...

去黑色世界, kaka驚嗎? 以前佢地細, 唔識驚, 今年大咗, 肯唔肯玩/影相?

今年未去喎,舊年嘉嘉就一般驚,當時只要爸媽陪實佢就ok,佢仲叫呀jack做怪誕叔叔添

今年就唔知佢驚唔驚呀,多數30呺入dl

大宅

oct/4有無人得呀?地點再諗諗啦,大家有無提意??

1) mavis 2a2b
2) 酌媽 1a1b
3) heiyee 1a1b (爸爸可能要返工...)
4) 汶滔媽 2a2b
5) 嘉媽 1a1b

我突然諗到去邊到呀..
有冇興趣去食buffet呀,係東涌站
我地d小朋友全部都唔洗比錢喎,逸希都可以唔洗比,
不過hoiyau同甜b就要$88+10%
我上次去過哩間都ok低食,我個日食完飽到夜晚
個到有個大outlet, 露天有個大噴泉,小朋友可以去玩水,會全身濕晒的,一定要帶多套衫去架hehe 大家話好唔好呀??

Novotel citygate hotel
lunch buffet 12:00-2:30
$128 +10%

伯爵府

酌媽,
我都係直腸直肚!

我對佢地無期望好耐!
可能我媽真係無湊過我, 所以, 講真, 我唔愛佢! 對佢, 我只係尊重佢係我媽... 我估呢樣野嘉媽最明, 呢種感情無的話就咁培養下就有的! 反而, 汶公曾經湊過我2/3年的童年, 我就明顯痴佢多些, 雖然都好討厭佢的脾性, 不過, 對汶公, 我係有感情的!

經過上次的事件, 我已經言念得好通透!

上次, 好彩無小產, 因為佢地走的前後1個月, 我一直都有見紅...

今次, 細佬出佐世, 我仲有咩好驚, 最多我地大人辛苦些!

不過, 我唔可以原諒佢地的就係, 佢地可以唔賣呢個人情比我(唔係第一次幫我, 都知道過來幫手係咩情況架啦), 唔來, or時間短些, I don't care... 就算想休息要走, 我都可以接受...

但係, 呢個moment, 今晚9點話走, 聽朝已經唔煮飯, 唔洗衫, 完全唔理大女細仔, 你叫我點湊2個???

最後, 汶滔爸幾乎遲到, 我就趕唔及洗面刷牙, 就要揹一件, 拖一件去湊返學!

我係佢地仇人?? 要做到咁絕(佢有煮早餐比自己食)?? 我做錯佐d咩? 花$買難受!!

一而再, 再而三... 佢地做野唔經大腦! 上次, 我打返比佢地, 今次覺得咁樣好work, 又來試多次, 仲過分過上次! 我已經接受唔到再有第三次! 今次, 佢地唔打來, 我都唔會理佢地... 我20歲之後都係靠自己, 佢地無比過任何support我, 我有咩驚過!

我唔得閒惱佢地, 不過亦都唔想理佢地! 事實證明, 有無我呢個女, 佢地唔care... 我又何必咁care... 等佢地需要我的時候先啦!

伯爵府

原帖由 PUIPUI28 於 09-9-26 11:25 發表

3個鐘煮飯連家務?定只係買餸煮飯? 洗唔洗幫你問下?

2個鐘only買送+煮飯! (買完送9:30am上到來, 做到11am, 煮3~4個送, 間中煲湯)

我已經有個鐘點隔日上來執屋, 不過, 佢話自己煮飯唔掂!

方便的話, 你幫我問下.

Thanks!

大宅

原帖由 CottonCandy 於 09-9-25 22:57 發表
有野問甜媽...

甜小姐學校除了要小朋友拿書包外, 是否有建議不可坐bb車?

我留意到一d得意現象呀:lol

我個到一定唔可以有d咁ge事發生,校長講到明唔要見到哩個畫面出現,我有時接放學幫嘉嘉攞住書包,比佢玩滑梯,玩完離開學校,咁q校長見到就話:貝嘉自己背書包

伯爵府

汶滔爸湊佐汶汶去赤柱行下, 學校要着華服, 去赤柱買... 食埋lunch先返來!

我就係屋企執野, 順便抖下... 尋日訓唔夠, 食唔夠, 又要打仗咁來settle d野, 出入3次湊汶汶, 又要揹住細佬... 累到我啊... 最後, 無力同細佬沖涼...

餵人奶, 食唔夠好慘的, 我尋晚就發夢大食會!
今晚去99度dinner, 肯定上演餓狼傳說!

閃一陣, 去晾衫!

大宅

原帖由 jjtseung 於 09-9-26 11:45 發表
酌媽,
我都係直腸直肚!

我對佢地無期望好耐!
可能我媽真係無湊過我, 所以, 講真, 我唔愛佢! 對佢, 我只係尊重佢係我媽... 我估呢樣野嘉媽最明, 呢種感情無的話就咁培養下就有的! 反而, 汶公曾經湊過我2/3 ...

我真係好明白.....我由細到大都係麻麻叔叔湊大,唉......我真係冇父母個種溫暖感覺, 反而我麻麻離開個日,我妹似失去左父母個種傷心感覺,我鐘意搵我叔佢地飲茶多過我爸媽10倍有多...我諗我都係因為感覺唔到父母愛先係咁樣

大宅

原帖由 CottonCandy 於 09-9-25 22:12 發表
大家都知Vitamin C可以減低患感冒的機會, 今日睇magazine知道更多一點:

維他命C可以增加免疫球蛋白,提高免疫細胞的活性,從而加快感冒痊癒時間。想吸收多啲維他命C,最好係食水果。廣華醫院兒科調查發現,46%病童每周進食 ...

個日係仁安,嘉嘉個醫生講開我知,個話芒果係好高,好好架,跟住我就話濕熱喎,佢又答我:唔係食過多咪得囉,,之後出院我個個星期食左3隻

大宅

原帖由 tupytupy 於 09-9-26 09:39 發表
酌爸今日ot,原本同酌b有節目的,但就比酌爸spoil左我o既holiday mood,晏d又要去睇醫生,咩心情都無晒呀,睇完返屋企玩自閉算數!!

唔好自閉,出來吹吹水啦

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我路上都見呀, 仲要牛龜馬大架
原帖由 jjtseung 於 09-9-26 10:49 發表

仲有人坐BB車去返學??

咁講, 我又醒起係BC, 有個家長揹住個BB車來送個仔返K1英文班... 第一堂的時候, 佢用流利英文, 大大聲鬧個老師, 點解d指引度無寫明唔比家長陪上堂, 咁自己呢個半鐘去邊 ...

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你都唔想架嘛, 下次再小心d啦..唯有
原帖由 tupytupy 於 09-9-26 08:41 發表
唉!! 因為一小杯yoghurt,酌b由好返98%變為勁咳咳 .....哎呀!!!!!激死我喇,點解會咁架 杯yoghurt我已經攤到室溫架喇:(

結果佢成晚勁咳,我無覺好訓之餘,好心痛佢走唔甩要咳咳咳咳 而且佢咳親就好長手尾架喇:sic ...

琥珀宮

heiyee 媽
我終於忍唔住買左塊白版
今朝第一課係: 今日天氣

大宅

原帖由 PUIPUI28 於 09-9-26 11:39 發表
oct/4有無人得呀?地點再諗諗啦,大家有無提意??

1) mavis 2a2b
2) 酌媽 1a1b
3) heiyee 1a1b (爸爸可能要返工...)
4) 汶滔媽 2a2b
5) 嘉媽 1a1b

我突然諗到去邊到呀..
有冇興趣去食buffet呀,係東涌站
我地d小朋友全 ...

Wah!!!! 正woo!!! 不過我不能出席!下次見la!!!

大宅

原帖由 joannelai930 於 09-9-26 15:17 發表
我路上都見呀, 仲要牛龜馬大架

坦白講!vane校比帶也好多人帶!但我除左番夜校先帶車(因在MTR交收vane 比佢睡...... 我絕不帶..... 要佢自巳行..... vane也好開心自已拿袋拿書包的......

大宅

原帖由 jjtseung 於 09-9-26 11:45 發表
酌媽,
我都係直腸直肚!

我對佢地無期望好耐!
可能我媽真係無湊過我, 所以, 講真, 我唔愛佢! 對佢, 我只係尊重佢係我媽... 我估呢樣野嘉媽最明, 呢種感情無的話就咁培養下就有的! 反而, 汶公曾經湊過我2/3 ...

汶ma...... 我諗你一定好痛了-心...... !......

我..... 知你好堅強..... 不過講下la.....我好想分擔下ge...

呢度幾個mama..... 都好明ge......

我自巳一個湊大vane.....好孤單..... 但vane好跟我...... 夠了...... tupytupy 的諗法.....無期望無失望...... 我也....一樣諗法......

小孩子最直接...... 你兩個小孩...... 一定....好愛你ka!!!!

每人的選擇唔同!

加油ah!!!! 汶ma!!!!

首頁

尾頁

跳至