在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原帖由 CottonCandy 於 09-9-25 10:41 發表
下次一齊参加... :)

train小朋友真係好難, 唔肯企定定練, 即使肯講, 又唔正經, 好似急口令咁講完就走開

通常都唔聽亞媽話!

大宅

我都係我daddy强烈推介呢隻水呀!!

原帖由 tupytupy 於 09-9-24 16:12 發表
哎呀!! 我爹地都係話x飛人係萬能水架,佢都係實有支看門口架,佢話有病醫病無病睇門口喎

伯爵府

要去做野啦!

揀個Sunday gathering啦! 有汶滔爸幫手, 我會來join架!
又唔係天塌落來!

我都會上來傾下, 為免自己憂鬱!

大宅

認同, 有菲藉姐姐湊真係好肯講英文的, 生存本能, 唔講英文就冇人幫!

老 師有叫我在家抽d時間同heiyee講吓英文, 因老 師覺得佢有盡力試, 但vocab唔夠, 講唔到complete sentence. 點知heiyee同講: "妳講返中文啦!" ... 唔係嫌阿媽講得衰吖?!

原帖由 tupytupy 於 09-9-24 16:38 發表
佢真係唔係叻,佢只係愛英文囉,所以事半功倍。
係,呢樣我都承認,以酌b唔係讀國際kinder,無姐姐湊,以佢咁o既background來計,佢真係算識得多vocab。

所以我會下個星期同佢試堂,希望快d架埋個英文班比佢,等佢keep住練習,同埋同外 ...

大宅

我明... 因好似我的case!

heiyee婆婆係一個13點, 最鍾意去街去旅行去玩, 叫佢留喺屋企 = 唔開心. 坐月時, 佢每日近近地都要出街兩三次逛吓, 每週有一整日就約friends外出, Sat-Sun完全大休息, 唔掂bb... 佢唔洗做家務, 鐘點做晒, 當時太婆又幫手, 我又洗晒bb野, 燉雞汁就叫相熟中藥店代辦, 但佢都可以話辛苦架! --> 係咪似妳的case呢?

幾個月前我忍唔住講晒我一直的不滿, 同時, 我又再學識多d諒解佢, 接受佢心境係18歲, 唔識childcare, 只鍾意玩. 亦明佢已盡力錫我&家人, 行街會成日買野比我地, 又帶湯來比我地飲, 夠啦!

而家關係好咗, 因我由心去諒解佢 (當然有時仍會為佢不經大腦的comments而不快, 但好快冇事)... 要靠自己去解心結的!

一齊努力呀!

原帖由 jjtseung 於 09-9-25 10:36 發表
佢投訴辛苦! 佢煮一日3餐係辛苦... 不過辛苦點解唔抖下?? 一日去3次街, 1次買送, 2次去行街or wan佢的friends... 咁你要我點做?

我當然心痛個仔! 不過我都無話佢地... 但我心係好唔開心!

我除佐傷心, 都言念唔到其他... 喊到眼都腫! 我係佢女來架, 點解我feel唔到ge! 不過, 佢都無湊過我, 自然唔想湊我的仔女, even淨係睇一陣! ...

大宅

我都去煮定lunch先...

look forward to seeing you

原帖由 jjtseung 於 09-9-25 10:50 發表
要去做野啦!

揀個Sunday gathering啦! 有汶滔爸幫手, 我會來join架!
又唔係天塌落來!

我都會上來傾下, 為免自己憂鬱!

伯爵府

原帖由 CottonCandy 於 09-9-25 11:16 發表
我明... 因好似我的case!

heiyee婆婆係一個13點, 最鍾意去街去旅行去玩, 叫佢留喺屋企 = 唔開心. 坐月時, 佢每日近近地都要出街兩三次逛吓, 每週有一整日就約friends外出, Sat-Sun完全大休息, 唔掂bb... 佢唔洗做 ...

上次佢走, 我已經言念通言念透... 亦都知道呢d性格無的改, 都接受佐呢個事實...

不過, 今次佢自己做錯一堆野, 我無點話佢, 佢反而仲要發難, 兼走埋... 對我來講, 已經唔係生氣, 而係好hurt, 真係好傷心!

頭先, 我揹住細B等汶汶校車, 遇見有個爺爺等孫放學(都係寶記)... 佢好心咁叫我係隔離coffee shop坐陣, 話湊BB好辛苦, 佢兩個孫女都係佢湊, 佢好明白... 我話, 你真係好, 我家老人家唔肯湊孫, 講講下又喊佐出來!

尋日又傷心, 又訓唔到, 又唔想食野, 奶量急跌, 而加要飲多奶茶! 估唔到, 原本準備買比個朋友, 而加要自己飲!:-(

伯爵府

要去塞d野比自己食!

侯爵府

係呀,呢個經歷太難忘喇,所以佢每次發燒我都非常緊張

原帖由 jjtseung 於 09-9-25 10:09 發表

尤其是試過高燒, 真係好驚, 好緊張!

侯爵府

真係好肉赤的,比著係我都會好難過:-(

原帖由 jjtseung 於 09-9-25 10:19 發表
我上來講兩句! maybe呢輪都無mud心情...

我明白汶婆好小朋友, 所以今次佢來, 我已經儘忍佢... 希望唔好再好似上次咁...

佢唔想湊汶汶, 好, 我就wan間暫托, 連lunch都唔使佢煮; 佢唔想湊細佬, 所以工人唔係度的時 ...

侯爵府

係呀:D
我見佢係喉嚨痛,而且over 24小時無燒,佢又勁精神,所以踢左佢返學喇

原來尋日"盈x臺站"3個小朋友,3個都請晒病假呀,所以校車可以飛左呢個站

原帖由 CottonCandy 於 09-9-25 10:30 發表
打勝杖嘞!

侯爵府

o下 佢都好精神分烈喎,佢無野呀?

真係好得人驚喎

原帖由 CottonCandy 於 09-9-25 10:35 發表
酌媽, 一人同時分身扮幾人, 一個做好人, 一個就鬧人呢件事 ...

唔係我發現, 係一個同佢chat過的心水清mami懷疑, 再叫版主check ip證實的....

侯爵府

唉!! 我好理解你o既感受,我個case同你都類似啦。

oh,係喎,汶滔媽你好似唔知我o既故事架喎.......下次見面有機會而你又有興趣的我再講返比你聽o丫。

不過我早就過左呢個階段,我對佢地已經無乜expectation,當你對一個人/一d野再無期望時就唔會失望,所以我自己會開心d。

原帖由 jjtseung 於 09-9-25 10:36 發表
佢投訴辛苦! 佢煮一日3餐係辛苦... 不過辛苦點解唔抖下?? 一日去3次街, 1次買送, 2次去行街or wan佢的friends... 咁你要我點做?

佢尋日話好忙, 顧唔到細佬... 兩個老人家, 一個BB(我湊汶汶放學, only睇住1個半鐘), ...

侯爵府

我都記得佢係咁講過呀:D

原帖由 CottonCandy 於 09-9-25 10:45 發表
記得好似Mavis話, 逸希英文名係住在外地的家人改, starts with A. 今次家人專登用Z字頭改名

大宅

酌媽好叻呀~

yes yes根據英文比較好私姐夫話係同呢個聖經人物一樣的, 只係猶太人名希伯來文姐.
個名係美國嫂嫂改的, aidan都係佢改的!

heiyee媽,
最好記憶又細心....真係一個a, 一個z囉! 不過我like聖經/希伯來名的.

侯爵府

我諗,都係向鐘點打主意會好d。 但5點~7點呢個鐘數好難請人喎,好多ee都要煮比屋企人食.......

原帖由 jjtseung 於 09-9-25 10:45 發表
我99幫唔到咁多日...

好彩汶汶有暫托收留, 我唔使擔心餐lunch & tea... 同埋, 老師尋日拍佢訓, 終於成功訓到1個鐘! 好多謝個老師, 係屋企佢點都唔肯訓!

今日Friday, 我地就食外賣... weekend爸爸係度好好多!

wan ...

大宅

酌b好番好多就好啦!!!!

逸希都8899, 而且佢晚上都可以瞓到5點幾先醒第一次, 所以我估佢都差不多好晒....唔看醫生lu!

大宅

汶滔媽,

我看左你d post都....明白係會好心痛同肉痛bb的, 不過都係個句, 唔好唔開心咁耐啦.

對於老人家一向都係盡量唔好煩到佢地地, 佢地有時間可以幫下就好, 自己兩公婆辛苦d都唔緊要, 對住仔女無計啦....所以婆婆on call咁看下bb我已經覺得ok啦.

侯爵府

hi mavis

hey,叻乜鬼o丫,我照拼音咋,至於呢個聖經人物的英文名.....都係因為我初中時的聖經堂是英文的,讀到我死死o下,點會無印象呢:lol:

阿嫂好叻呀,改d名都好好聽呀:D 酌b個英文名就係酌姨改的,原因唔記得,但我都好喜歡:loveliness:

呵呵,heiyee媽出名好細心架啦

原帖由 mavis_chiu 於 09-9-25 15:14 發表
酌媽好叻呀~

yes yes根據英文比較好私姐夫話係同呢個聖經人物一樣的, 只係猶太人名希伯來文姐.
個名係美國嫂嫂改的, aidan都係佢改的!

heiyee媽,
最好記憶又細心....真係一個a, 一個z囉! 不過我like聖經/希伯來名 ...

大宅

汶滔媽,

係啦...叫鐘點ee煮埋飯啦, 就算唔太啱口味都起碼唔洗自己搞, 汶汶又可以食, weekend咪出街/外買囉!

首頁

尾頁

跳至