跳至

首頁
12345...77

尾頁

大宅

2004年10月母乳媽咪入黎傾下計啦~

我等左好耐好耐...都唔見有10月媽咪開間房講下有關餵人奶,所以忍唔住自己開左呢間房啦~

不經不覺,我阿囡已經食左3個月全人奶啦~ 真係好開心,好有成功感

係30/1 gathering 我見有好多媽咪都係餵人奶架,不過個日我個囡扭計,攪到我無機會同d媽咪傾下計,咁希望可以係度同各位交流下心得啦∼
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

大宅

Re: 2004年10月母乳媽咪入黎傾下計啦~

hello, yami,

睇番小倩d相至點到你相 30/1 我地都有傾計架, 唔知你仲認唔認到我呢? 之前 fion 開過媽媽奶topic lu, 你 miss 左咩!

好羨慕你可以全人奶呀, 我試過3次轉全人奶都失敗, 每次辛辛苦苦轉左兩個禮拜去磅重, 都唔合格呀?-(, 激c我呀! :evil: 所以我都放棄呢3個字lu, 而家每日補2餐奶粉, 其餘就埋身餵law! :mrgreen:

男爵府

yamichung

係啦!真係不經不覺就四個月,距離我的目標仲有兩個月,不過我可能會餵多三個月.你呢你打算餵幾耐?你一日餵幾多餐呀?bb食幾多?你要返工嗎?我一日餵五餐,返工就埋身三餐,每次二十至四十分鐘,另外泵奶就兩餐每次五或五安半.
我唔記得上次有無同你傾過計!我又睇唔返d相!

wingtsang

原來你個bb同我個囡同一日出世!7�10�2004?
個日我係唔係同你同一張枱架?
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

版主

2020勳章 2019新春慶豚圓 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Smilesun:

你到依家都睇唔到D相?? 唔係呀嘛 ?-( ?-(

wingtsang同你唔同枱o架... 你坐O左入房, 佢O向大廳最開面O個張...

大宅

我都係餵左全人奶有 3 個月囉… 真係唔覺唔覺又 3 個月…

我家陣反而想同個麻煩仔訓練下食奶樽! 因為我想偷下懶呀! 實在太太太倦了…
當我一比奶樽佢食時望住我個樣,皺眉扁咀咬實個奶咀唔肯吞,簡直就好似話我玩佢刻薄佢咁架!!哈~

生前經已有盆骨問題,生後仲唸住可以休養下,點知都係無机會!仲辛苦過未生…唉… 最主要係無覺好訓呀陰公…

須然咁多麻煩野,餵到全人奶真係覺得好架勢,同埋當望住呀仔時果種感覺好奇妙,佢係我身體上既某部份吸吸下就變成咁大舊!
有時我都會唸究竟 d 營養齊唔齊,但當我望住呀仔時就答晒我囉!呵呵呵呵~~

果日我見你地個個食人奶既 bb 身型都唔錯,但我有個朋友媽咪仔佢又係餵人奶,我真係唔明點解佢會可以餵到個仔營養不良!!!奇!
執業全職曳媽咪! 小樹屋之首席呀四!

男爵府

真係唔經唔覺喂左人奶3個月呀~ 你地打算喂到幾時呀?
嘻~連初四我打算同老公放低呀仔比我媽咪湊一晚, 我就同老公出去玩, 不過依家煩緊, 如果出去玩, 喂唔到呀仔, or泵唔到奶會好辛苦, 又驚漏奶, 你地有咩建議呀?

大宅

wingtsang
唔好意思,我都係要睇番小倩d相先知你係邊個,不過,我都記得你,你好似我一入房就坐我隔離個個嘛,係咪?

fion開個個媽媽奶topic我真係miss左呀,因為之前我係好少上黎留言架,不過我而家會多d上黎架啦~

我個囡都只係中碼bb黎,其實頭個半月,我都唔係好多奶,日日雪櫃d奶都差不多清晒,只有1~2餐淨,追奶追得好辛苦,跟住我就開左罐奶粉,同自己講唔夠就比bb食奶粉啦,最緊要阿囡夠食,但最後都唔使用得著罐奶粉。我從來唔會刻意要阿囡全人奶,可能係咁,心理上無壓力,所以d奶就愈來愈多囉~
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

大宅

Smilesun
嘩~ 你咁多問題既 等我慢慢答你啦...

我呢... 我諗我最辛苦既階段已經過左,所以就打算餵到阿囡自己唔食為止囉~ 我個囡好曳,佢到而家都無定食幾多餐,又未戒夜奶喎,大約一日7-9餐,每次2-4安不等,總之每日食24~28安奶啦~ 我要返工架,所以日日就好似去野餐咁帶住一個好大既袋返工 我已經好少埋身餵啦,因為阿囡唔鍾意埋身食,好多時一抱埋身佢就發脾四,所以我多數都係泵出黎,我好enjoy埋身食個種感覺,奈何佢係咁都無辦法:cry:

你試下copy下面條link去睇呀,我都係靠小倩d相知你係邊個咋~
http://www.bkgathering.album.hk/

大宅

曳媽咪!
囝囝好得意好大隻呀(殊....唔好比阿囝聽到呀 ),邊個話食人奶既b唔會肥架

真係架~ 我都覺得睇住bb食自己d奶一日一日咁大,真係好安慰,將來如果個囡激親我,我都會大大聲話佢:你都係食我d奶大咋,衰囡!!

曳媽咪,盆骨問題可大可小架,你要多d休息呀,係呢,你請左人幫你手未呀,如果你一個人要湊兩件,真係人到癲呀 :-(

你個朋友係咪自己護住減肥,野都唔食,所以先餵到個囝營養不良咋 ?-(

lui_BB
如果係我,我一定會帶埋d"工具"&冰堡去,一谷奶就泵 ,但你都可以選擇一谷奶就去廁所擠走d奶囉,不過就可惜d囉~

子爵府

好媽媽勳章

我都是餵人奶的,但就不是全人奶,因為bb唔夠飽,所以要補奶粉,但我覺得bb重得越來越少, 有點氣餒
你們的bb現在幾重?

大宅

wendy_ho
其實你個bb都叫重得唔錯架啦,我個囡足3個月時都係得5.57kg,不過d姑娘都話食人奶既bb算係重得好好喎~ 所以你都唔使太過介意,最緊重係佢健康嘛~

大宅

我都係餵緊全人奶, 屋企冇奶粉架.

不過我小b 3.5 個月時都係得 5.52kg, 姑娘又話ok 喎. 可能為佢出世時太奀啦, 得2.005kg.

但係我就好大壓力囉, 而加小b 四個月啦, 好多人都以為佢得兩三個月. 奶奶仲成日襯機叫我餵奶粉, 話食奶粉可以肥d. 又話呀邊個邊個個bb 幾多個月有幾多磅.. 好肥好得意, etc. 不過我都係堅持以bb 健康為首, 肥唔肥都係次要囉.

大宅

pluie
要做到全人奶真係唔容易架,你能夠做得到已經好叻 唔好比太大壓力自己,我同你一樣都堅持以bb 健康為首,肥唔肥都係其次。不如你試下同你奶奶講話你打算比bb食人奶食到6個月,因為頭6個月bb仲未識自己製造抗體,奶粉係無架,需要靠媽媽給予,到時真係唔夠咪轉奶粉囉。不過到個時,bb已經開始加添固體食物,奶反而唔係主食,到時轉唔轉奶粉都可以不了了之囉~

你知嗎,我囡出世到而家(touchwood)都未試過因為傷風感冒要去睇醫生架 我覺得呢d都係因為我堅持餵人奶至今既成績黎架~

男爵府

pluie
不如你試下比bb飲米水啦,好多人都話飲咗bb會肥肥白白架,出牙仔時仲會舒服d架...
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

大宅

Smilesun
你睇到d相未呀? 咁夜重未訓既?

大宅

食人奶既小 b 唔知點為之介夜奶呢呵? 你地既 b 半夜後食奶既情況如何呢?
我個麻煩仔佢家陣半夜後就可以 4 個鐘左右先食一次,但日頭就唔定架了,一個鐘又有、3~4個鐘都有!攪到我無時停…
執業全職曳媽咪! 小樹屋之首席呀四!

子爵府

好媽媽勳章

曳媽咪,
我個bb多數10點左右餵完,到3點左右起身再餵,如果夜d餵又會遲d起身食,所以有同事提意我12點餵,bb5-6點至起身食,就等同戒夜奶 ?-( 那不是自欺欺人嗎?!
所以我會安慰自己,話bb已算戒了夜奶

子爵府

好媽媽勳章

yamichung 寫道:
wendy_ho
其實你個bb都叫重得唔錯架啦,我個囡足3個月時都係得5.57kg,不過d姑娘都話食人奶既bb算係重得好好喎~ 所以你都唔使太過介意,最緊重係佢健康嘛~

但......我bb出世有成7.8磅,而姑娘話多數bb三個月已有出世時體重的一倍,即15.6磅(7.1kg) 尚欠2.2磅(1kg)

大宅

yamichung,

其實我唔係好識do 果d 人黎架, 奶奶叫我轉奶粉, 我係採取唔理佢既態度囉. 我都冇咁細心同佢講咁多解釋. 不過最緊要係老公支持囉. 起初佢見我餵得好辛苦都叫我唔好餵架. 不過我好慶幸我果時冇放棄.

我小b 都係呀, touchwood 到而加都係未因為傷風感冒睇醫生. 我自己本身反而發燒感冒過一次.

smilesun,

如果食人奶又餵米水, 咁佢咪會食少左人奶囉? 係咪架? 其實係餵幾多米水架?

大宅

曳媽咪,

我小b 都算係戒左夜奶架啦, 佢九成機會唔駛夜晚起身食. 佢十點食完會到第二朝六七點左右起身.

我而加好多時都係泵出黎用奶樽餵, 佢應該會食得多過埋身食, 咁佢就可以好定時三個鐘至四個鐘先食一餐. 不過最近佢食奶好曳, 一放個奶樽咀埋去佢就喊, 唔肯食. 但埋身就肯食, 不過好快就訓著. 所以又係唔食得多.

首頁
12345...77

尾頁

跳至