跳至

首頁
34567...77

尾頁

大宅

Re: 2004年10月母乳媽咪入黎傾下計啦~

pluie
你個b點呀? 有無進步呢? 我個囡呢兩個又無啦啦食量急跌呀,都唔知發生乜事.... :cry:

我跎阿囡時一共重左42磅,有136磅,生完就120磅。唔知係咪餵人奶既關係,由阿囡踏入第三個月大,一個月內體重急跌左10磅呀,得返104磅,生完頭一兩月都只係瘦左幾磅咋,而家又無啦啦瘦得咁快,唔知係咪收水定係比阿囡抽晒d營養呢? ?-( 你地有無咁呢?
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

大宅

yami yami~
我體重突跌既情況同你一樣呀!!
到 b 仔 2 個多月大時就好明顯手手腳腳上既關節骨位現晒形,到差唔多 3 個月大時磅過得返 102!連自己都眼見突然瘦得好快… 臨生前又係重成 135 磅架我!!

攪笑… 我老公就話呀 b 仔發出左佢既 "吸脂大法" 喎… 哈~

唔係比呀女抽晒 d 營養,而係脂肪呀。
早時我都講過,人奶裡既成份有成 70~80% 係媽咪體內既脂肪黎,其餘既係水份。
所以餵人奶成功真係對呀媽好正好正架!!呵呵呵呵~~
執業全職曳媽咪! 小樹屋之首席呀四!

大宅

yamichung,

咁你有冇每個星期比保嬰丹比你囡囡食呀? 我囝囝呢兩日食量都幾fluctuate, , 一日內可以一餐好好胃口, 食160ml, 另一餐就食50ml 就唔食啦.

我二月十五號同佢去健康院打針時佢得6.00kg, 跟著二十四號同佢去做綜合觀察時磅, 又係6.00kg, 佢呢十日一d 都冇重過呀... :cry:

我而加又越黎越少奶, 真係開始想比佢食少少奶粉啦.. 捱唔到頭六個月添... :cry:

至於體重, 我臨生前就125 lbs, 生左之後三個星期已經105 lbs, 跌得好快, 而加都係keep 住咁上下, 102 lbs 囉. 我唔敢減肥住呀, 仲特登食多d 肥野, 希望d 奶多d 脂肪丫嘛.

子爵府

好媽媽勳章

yamichung,曳媽咪:
你地就好啦,我生完bb兩個月到而家都係120幾,無減過 :cry:

我好唔開心,e生話我bb有"鬥雞眼",鼻敏感,skin敏感及濕疹(可能會引致哮喘) :cry:

大宅

wendy_ho
噢∼ 你小b真係命苦呀:cry: ,不過,最辛苦既都係爸爸媽媽囉∼ :-|
"鬥雞眼"好多bb都會有,但長大後就好返架啦,多d帶佢行下公園比佢望多d遠野啦∼ 我有個朋友佢個bb早前d皮膚都有問題,全身紅晒出晒一粒粒既野又抓到損晒流血,好似皮膚敏感及濕疹咁,於是佢就帶bb去做左個好詳盡既檢查,試下bb對乜野敏感,最後check到原來bb對粟米敏感喎,所以凡係含有粟米成份既奶粉都唔可以比bb飲,咁而家bb好返晒啦∼
好似你小b咁敏感既體質,你就更應該比佢一路飲人奶,因為只有人奶係真正低敏架∼ 

wendy,加油呀∼

pluie
我都好唔開心,因為阿囡呢排d食量drop左好多,日日都食唔多過20安,最少試過一日食得13安咋,但佢又好鬼精神喎,都唔知發生乜事:cry:,唔知係咪厭奶期呢? 保嬰丹我而家只係一星期比佢食1次啦,因為我覺得只係令佢好訓左,但對食量就無乜效呀 :-|
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

大宅

yamichung,

我小b 好少會一日食多過20 安架. 平均都係17 - 18 咁上下咋. 不過食得13 安又真係幾令人擔心既. 不過既然佢精神, d 尿尿便便正常就應該冇問題啦. 我發覺bb 可以成日都變架, 一餐好好胃口, 另一餐又唔想食喎.

我頭先終於買左奶粉啦, 小b 既第一罐奶粉, 隨時一唔夠奶就要開架啦... :cry:

wendy_ho,

醫生有冇話要點做呀? 係咪呢個stage 都未穩定架? 大個d 可能冇事呢?!

子爵府

好媽媽勳章

pluie,yamichung,

其實已有幾個醫生話bb個腦"筍"過大,本來星期六去睇醫生轉介照頭超聲波,點知個醫生問完家族病歷之後,話bb有8O%會有敏感及哮惴,而個頭可能係腦積水 :-(

眼方面,要等照完超聲波至知問題所在,如果腦無問題,就要轉介眼科

濕疹及鼻敏感問題,醫生有以下見意:
1、要保持家居清洁,要用水抹塵
2、要轉吃低敏奶粉,就算只吃數安
3、買空氣清新機,減少敏感原
4、爸爸不可在屋內任何地吸煙,要到樓下吸

大宅

各位你們好!

我bb都係全人奶bb,平均一個月重1至1.5磅左右啦!她四個月時連衣服磅,重7.16kg.

我bb三個月大時,"大大"要隔幾日先有一次,最耐試過8天,但醫生話,只要有足夠小便,冇肚脹,冇發脾氣便okay.但正如 pluie所說,一有便山洪暴發,山泥傾瀉...一定要立即沖涼...

你們打算幾時餵糊仔呀?

Michelle,
你個子小,但bb就肥肥白白,一定用了成幾担心機湊b,係唔係好有成功感呢!?你個web page好得,你好厲害!我連上網的時間都有限...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

wendy_ho:

咁不如索性要爸爸戒煙啦... 對自己唔好, 對BB更加唔好!!

子爵府

好媽媽勳章

小倩,

他爸爸由有o左佢已經"話"戒,但直到而家.... :evil:

別墅

yamichung,
你個朋友同個b做咗邊d詳細的檢查,係邊度做,可唔可以幫我問下,pm我. 如果真係有用我都想做.

BobMa,
我打算easter先比bb試糊仔,到時bb已經5個几月,我同老公都放假,自已餵比bb食始終放心過比工人餵.

大宅

wendy_ho,

同你老公講就算唔為自己好, 都為個b 丫, 快d 戒煙囉! 就算落樓下食煙, 都會成身同手都係煙味.

希望你小b 冇事啦.

BobMa,

我其實想響我小b 五個月大時比佢食糊仔, 不過健康院姑娘又話最快五個半月先好比佢試, 咁或者好似WWHO 咁, easter 先比囉.

大宅

wendy_ho
唉~ d男人係咁架啦,硬係唔肯犧牲下

WWHO
check pm 啦~

BoBMa
嘩~ 你個b頭大眼又大,好Q呀~ BB都差唔多有16磅,重得好好喎~

pluie
d姑娘都叫我要bb足6個月先好比雜糧佢食,所以我老公堅持要到阿囡6個時先比佢食糊仔呀~

我想問下係咪可以用人奶代水溝米糊架?

男爵府

各位餵人奶媽咪

你地依家有咩湯水飲緊嫁, 我通常飲木爪湯, 你地仲有咩湯好飲好介紹呀~

大宅

yamichung,

你買純米糊就係用人奶溝架啦. 奶米糊先係用水溝囉.

我真係好心思思想早d 比小b 試呀 , 你知啦 , 佢食得咁少, 都想發掘下有冇咩可以令佢食多d, 大隻d 架嘛... 開稀d 比佢食都得掛?!

lui_bb,

我多數都係飲滾魚湯咋. 另外, 蓮"au" 章魚湯都係可以多d 奶架. 仲有花生雞腳湯. 隔離topic 都講過粉葛鯪魚湯好掂喎. 不過我未試過. 我越黎越少奶, 我諗我都要試試佢啦.

複式洋房

lui_BB,

你有冇試過通草滾鮮奶呀?另外有隻多奶荼好方便架!
通常我會放2包不斷沖水飲!你可試試!
另外我前晚飲咗蕃茄紅蘿蔔滾牛鰍魚湯勁多奶呀!
不妨試吓呀!

大宅

pluie,
咁你bb上次都係差少少者...都應該冇咩問題呀...何況真係健康好唔好...唔可以單靠體重去衡量呀...只要你小b健康就ok嘛 ~同埋原來你係俾媽咪湊...咁就一定要令bb食奶樽呀...因為我之前都係有泵出黎呀...個陣我會keep到自己雪櫃既奶有三十幾安呀...咁如果萬一有咩事我唔係度...都可以勉強俾佢頂到囉...但點知突然有一排開始佢越黎越唔鐘意食奶樽...之後仲一見到仲係咁哭...寧願唔食呀! ...自此之後就冇再泵喇...後來我睇到d育嬰書話...如果想幫bb轉食奶樽既話...第一~一定唔可以由媽媽餵...第二~交俾第二個餵之餘...媽咪都唔可以在場...咁樣bb先至會肯食呀...仲有...我個bb都係一日痾幾次個隻...仲要成日痾到周圍都係...攪到一日要換幾次衫呀...真係洗都洗到我暈呀!!

Smilesun,
我都好開心見到你呀!...因為証明大家都係好努力同堅持呀! ...晴晴佢而家冇咩事嘛?...咁你而家點儲奶呀?...係儲冰奶定凍奶呀?...我之前都有儲奶呀...不過唔知點解我好似將d冰奶儲到有問題...所以之後寧願掉左d飲唔晒既奶...都冇再儲冰奶囉

yamichung,
我想問你個bb既大大好多時都係好勁呀?...因為我個仔都係成日大大...而且好多...成日攪到d衫都係...激死我...一日幫佢換衫同換片都有成5-6次呀...我老公話可能係d尿片既size唔岩喎...但我就覺得唔係呀...因為s同m碼都係一樣會咁...不過m碼就好d囉...同埋...點解你可以輕返咁多既?...你就好啦...好羨慕呀...我就都係一樣冇輕過呀...同生完都係一樣...不過我身邊好多人都話覺得我瘦返好多呀...但我既磅數就差唔多呀...我都唔明點解 ?-(

lui_BB,
你身體冇咩嘛?...你要take care呀!...而家d天氣好唔定...仲成日都咁冷...記得著多件衫呀...唔好病呀! ...同埋你有冇試過俾bb邊食邊泵呀?...咁樣雖然係辛苦d但就真係好快上多d奶呀...所以你不妨試下呀!...我之前用呢個方法...真係好work呀! ...而我個陣就加埋成日飲木瓜魚湯呀...都好掂呀!...但我而家就懶同冇時間...所以都好耐冇飲呀...點都好...希望你順順利利啦!

BoBMa,
哈...其實我生佢個陣...佢都係一般咋...6磅幾呀...係之後俾佢轉食返全人奶...就變左長肉好多囉...咁問心...真係見到佢咁都好開心呀...但係就攪到我對手有嚴重既骨膜炎呀...而家一出力就好痛囉...同埋我都係半夜趁佢訓先攪佢個網呀...因為我成日俾我外國既屋企人吹...所以一定要攪囉...攪到我兩晚都係訓左3個鐘咋...我都係成日都冇咩時間...一日永遠好似都唔夠用咁... ...仲有我都係唸住佢六個月先開始俾佢食固體食物呀~
[size=small]Mason is my life! :-)[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/56857][size=small]

大宅

room5674,
請問多奶荼邊度有得買ar?
我而家返到屋企先埋身餵,
平時BB係我媽咪餵奶粉架,
因為我一直都無咩奶,都係盡棉力乍!
再係咁我都會收工架啦,
多奶荼如果得的話我想比多DBB食lor....... :-|

男爵府

米雪兒1101
我儲冰奶同凍奶呀,通常星期一用冰奶,其他就用凍奶,因為我星期日全埋身唔會泵奶,我驚佢唔夠食,而且我懶...
晴晴好了些,一日仍痾兩次(之前一二三日痾一次不定),稀稀的....但已好了好多...希望佢快d好番,我想俾萍果佢食...

晴晴都會痾到d衫都係,呢個星期更加,我發覺用huggies同pampers棉柔會好一點,不過唔係次次都得,現在用nepia中碼,未能下判斷,因為呢排佢d大大太稀了好易漏...

我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

別墅

各位在職媽咪,你地有冇奶量下降的問題. 我最近好似少咗奶.以前早上起身半個鐘就可以bump 到9oz,但而家要成9個字先得.遲d bb再食多d,都唔知點算....

smilesun,
你點整d萍果比bb食?

rabbit_chan2222,
mothercare有得賣,好似是而$45.菏花都可能,你可以打去問下.

首頁
34567...77

尾頁

跳至