意見反饋
義工

心聲留言 今日: 1|主題: 15926

唔想返去做節 !

洋房

國民生產總值:142

唔想返去做節 !

本來做節食飯係一件好開心嘅事 , 屋企4代同堂,老公係大男孫,而 曾孫 暫時係得我個女一個(3歲),但老公嗰邊重男輕女 , 太嫲唔鐘意我生女 , 成日叫d孫做 " 我哋亞xx仔 " , 而我女就叫 " 你哋亞xx女" ,聽到都反感 !! 好似我女係異族咁 !

舊年成一大班人去新婚嘅大姑奶屋企 , 大姑奶抱我女去佢張牀處玩 , 點知太嫲大叫: 抱都抱個男仔入去啦 ! 我當時好嬲,:cry: , 立即入房抱噃個女, 見到囡囡好天真無邪咁笑得好甜, 當時個心好酸 ! 我覺得委屈咗個女 .

老爺,奶奶開頭都唔鐘意我生女 , 我仲好記得我個女7個月大先做到佢哋第一份禮物 .

禁止訪問

國民生產總值:81485

Re: 唔想返去做節 !

別墅

國民生產總值:624

agreed...

太嫲應該很大年紀,唔好怪佢,重男輕女思想己經根深柢固,何必計較,又唔係日日對住,想返D開心嘢.

大宅

國民生產總值:1059

唔好比佢地影響到你D心情,個女最緊要你寶貝佢(口者)!

別墅

國民生產總值:632

ROSEMAMA,
唔好以為係生女至有咁既事,我生仔都一樣有,不過唔係太爺個袋,係亞爺個袋(都係長背).可能佢地以前生女個陣受過氣,而家仲四圍同人講長背點重男輕女,受左氣又會打電話來比說話我聽,講真,我生仔都唔見得多左些好處.
我覺得係佢地自己有問題,你千其唔好比佢地影響倒,最緊要自己一家開開心心,細路身體健康,快高長大.
:lol:

複式洋房

國民生產總值:431

為什麼要戒懷? Take it easy la!

王國長老

國民生產總值:52307

好媽媽勳章 王國長老

唔好話老人家喇!連我老細三十幾歲人都係咁唔化!

話說我妹上星期結婚,佢八八掛掛睇我D相。咁我老豆生左6個女,我地無亞哥細佬的,咁我地每個出門我老豆都忍唔住喊的,因為佢好錫我地,唔捨得!

我老細竟然話我老豆每次都生女,一定好無"引",養大晒之後便送比人,生埋一堆"蝕本貨"!我即"炳"佢呀!我話咩"蝕本貨"呀?!我地6個不知幾生性,每月每人比幾千我地父母(佢兩老月入過二萬架!),佢地不知幾安落。過時過節D女同女婿個個返去做節,不知幾開心!我話我生個仔先可能係"蝕本貨"!如果第時個老婆唔鐘意我地,分分鐘連個仔都無埋呀!係BK都見得多喇!

複式洋房

國民生產總值:397

我以為得新界的圍村才會這樣,因有丁權
回想起小時候,在圍村住我媽比人蝦得很緊要(因我媽全部女)
現在反而

大宅

國民生產總值:1708

ROSEMAMA,

你男家真係唔化。 教得好,仔女都一樣。 宜家不知有幾多好叻的女人,你睇政府有幾多高官係女人。 一個女叻過人家有十個仔,唔會話嫁出等於賣出,自己有本事,外家不知幾風光, 唔駛靠男人養bor。

再講,宜家中國出生的呢一代,男多女少,將來有女唔憂嫁,有仔重要煩同佢揾老婆。

唔好同d無見識的人計較,只要你老公唔係咁諗就得la。

http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

其實仔女有乜所謂呀...都係自己仔女...無不無辦法呀...以前d人係重男輕女...但係其實就咁睇...其實我覺得女仔比輕顧家...而且女仔又可以扮靚靚...其實都唔明d人點解要重男輕女...無女人又點會有男人...d男人咪又係女人生...好似ROSEMAMA屋企咁...無太婆又點會有佢老公既阿爸或者阿媽...無ROSEMAMA老公個阿媽...又點會有ROSEMAMA老公先...而且你太婆咪又係女人...做咩要女人歧視女人喎...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

國民生產總值:13990

最緊要係自己兩公婆都當囡囡係寶貝米得LOR

男爵府

國民生產總值:5774

ROSEMAMA,

我個囡都係玫瑰啊 你大姑奶抱你個玫瑰入房, 相信佢都好鍚佢, 只要你姑奶唔介意便可。

太婆係咁架, 我以前都有個老佛爺太婆, 又係重男輕女, 所以比我婆婆"丙", 佢仲持住老, 打麻雀會彈弓手, 又要我地d後生就佢。雖然佢好似好乞人憎, 但而家我都好掛住佢。

我個大姑奶好鍚我個玫瑰, 我都希望你個玫瑰都有大姑媽鍚。

而家新年流流, 開心下啦 :mrgreen:

大宅

國民生產總值:4057

Agree w/ GreyParrot
我99以前因為我生個女"恰"我 (而且當年曾經串我媽生全部係女) . 但自從我俾錢買樓之後 (因為佢個仔="我老公" 無本事!!) 我99已不敢"恰"我, 仲沒有再借d意話我媽了.

洋房

國民生產總值:142

DEAR ALL :
好多謝大家既安慰 ! 張唔開心嘅事吐出來,唔洗鬱嚮心度.真係舒服好多.

十年來一向我都好尊重佢哋 , 但經過好多,好多其它事情之後....我睇得好清楚, 好心淡 !唯一大姑奶好好,好錫我女,仲有老公都係一個好好先生 , 好爸爸

好啦 !新年恭祝 各位 開開心心 身體健康 萬事如意 !

禁止訪問

國民生產總值:4610

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.