論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地出街食飯同唔同工人去?? 我唔同佢去, 叫佢食 noodle 佢都唔食, 好似冇聲抗議咁!

問佢餓唔餓, 佢就笑吓唔答, 再問佢咩都唔食呀, 佢就話 nevermind 喎! 咩 nevermind 唶...

其實平時o係我屋企我唔再話叫佢食咩嫁, 一早講佢自己食就食 noodle, 隔夜餸, understand 自己搞掂啦! 都唔係好衰呀????
不過, 返到我媽咪度, 佢就成日叫佢食隔夜餸, "觀"頭, 佢就個樣好唔想咁, 有次屋企人笑笑口問佢食面呀... 佢懶慘咁話... "係呀... 食面炸"!!!"

同佢出街食佢就最 happy, 食街野就食幾多都 yes, 煮飯食就一餐食一餐唔食, 如果唔係要餵 bb 真係唔同佢去呀, 次次比多成百呅... 唔知幾時先唔駛同佢一齊去???

你地平時係咪次次同工人一齊去呀?? 唔去佢會會黑面??
其實我驚佢唔 likey 對 bb 唔好唶!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 你地出街食飯同唔同工人去?? 我唔同佢去, 叫佢食 noodle 佢都唔食, 好似冇聲抗議咁!

我從來無叫工人同我地一齊去街, 我地會自己餵BB. 通常我食先老公餵或者掉番轉. 我唔鍾意叫埋工人去街......食飯搭車都要比多份, 雖然話佢幫手照顧BB同拎野, 不過都要成日顧住佢, 都好煩.

如果我地去街, 會叫佢自己係屋企煮野食, 雪櫃有咩咪食咩囉. 我又唔會叫佢叫外賣噃~~~我工人都好鍾意自己煮野食, 唔駛同我地出街佢仲開心呀, 係屋企執下野自己休息下都不知幾好!

大宅

Re: 你地出街食飯同唔同工人去?? 我唔同佢去, 叫佢食 noodle 佢都唔食, 好似冇聲抗議咁!

其實不是個個工人都好志在同僱主出外食野: 一面食又要一面做野(不似在家中可自己在廚房吃), 吃得少又不飽, 吃得多又怕僱主不喜歡. 很多反而情願如yuyumother所說, 留在家中有點自由時間, 不用對著老細.

但當然, 為了自己兩夫婦可以吃得舒服些, 有時也要叫埋工人去...

別墅

hello_kitty,
我好少帶工人出街食, 通常會留佢係屋企照顧bb, 我都係叫佢整定個飯盒第2日lunch食隔夜餸, 如果唔係老公放假會同我出街, 我會叫佢整多個飯盒比我, 一模一樣, 等佢感覺我唔係乞薄佢, 有時夜晚無mud餸, 我會叫佢第2日食noodle, 佢都無所謂 ! 我覺得妳應該唔好理佢, 佢肚餓mud都要食啦 !

洋房

我工人啱啱相反,叫佢出街(要坐車那種),返親屋企都頭暈,叫佢在家煮麵食,佢不知幾開心,可以free d

大宅

我如果同老公出街就多數會叫佢一齊去,但係我地多數同班friends出街多,咁佢就要自己同囡囡係屋企la~
星期六多數佢自已食,我會買定便利店的叮叮飯($10)給她,我每次都買不同的口味比佢的,等佢冇咁易食厭..
有時會去大型的超市買定d飯盒($10-12)
佢呢兩樣都食得好滋味~~

伯爵府

same as MD. Sometime I always want go out with her but she refuses. She said need to clean what and what ... may be she like to give me a surprise. Since everytime I return home I find she make the home very tidy and clean, then I said 'WELL DONE'.
MD 寫道:
我如果同老公出街就多數會叫佢一齊去,但係我地多數同班friends出街多,咁佢就要自己同囡囡係屋企la~
星期六多數佢自已食,我會買定便利店的叮叮飯($10)給她,我每次都買不同的口味比佢的,等佢冇咁易食厭..
有時會去大型的超市買定d飯盒($10-12)
佢呢兩樣都食得好滋味~~

大宅

如果我叫埋工人出去佢反而黑面,佢寧願係屋企做乜都得,至於佢食乜又或者唔食,咁我就話之佢啦,因為屋企唔係冇野食係佢唔食唔煮姐!如果我要佢留係屋企照顧bb,咁可能冇時間煮,咁我就會外買俾佢!

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我個印印都係好鍾意食外賣或者出街食飯,因為佢唔使cook,平時響屋企佢唔會食得特別多,但外賣食街o個d就食好多~

伯爵府

好媽媽勳章

我用

水晶宮

我就很少帶埋工人出街食飯的. 一來, 出街是我地一家3口ge時間, 2來, 我會自己 handle bb, 唔需要叫多一個人. 工人出街, 唔似得在家佢自己在廚房食咁自在, 又要幫忙湊b, 又要應酬我地. 而 so far, 我只是在阿仔生日, 工人生日, 先至會同工人一齊行街食飯架咋.

別墅

聽大家講左咁多, 呢D工人多數好似係唔洗落街買"送"的, 同我的一樣.
我會買定一D公仔麵,雞旦,罐頭,雪藏肉,椰菜,茄子,蕃薯,瓜類... 都只係幾蚊姐, 佢鍾意食乜咪自己整囉.
多數家庭聚會出街食飯或自助餐, 都唔要佢去. 但...一般幾個人落街食下野, 都係預左洗錢, 咪一齊囉, 頂"籠"叫多碟"送",
食得幾多姐~

大宅

如果比著我係你, 我就唔會埋佢! 佢黎HK係做工人唔係做小姐! 每餐有野比佢食仲想點? 駛唔駛餐餐比大魚大肉佢食? 你要唸下佢每個月剩袋落袋$3270, 又唔駛比錢食飯! 換轉係你, 每個月要出糧比佢, 買送煮飯, 搭車返工放工, 返工食lunch, 之後所剩幾多$$? 分分鐘少過佢袋落袋架! 所以跟本唔駛埋佢, 佢唔鐘意食可以唔食! 仲有佢面黑你更可以唔要佢, 要佢返印尼食印尼餐!

我有時都會帶埋印印出街食飯! 不過唔多仲要睇佢表現! o係屋企我會叫佢食印尼麵! ($5/6包)

大宅

badspriteboy,

你個工人更係好細食架喇! 好似我第一個印印真係好細食, 每晚食飯只係食兩啖就話飽(真係只得兩啖咋)! 我仲成日叫佢食多D, 驚佢食得少無力抱我個仔! 所以果時出街食飯好多時都會帶埋佢出去食! 我老公仲話佢D胃口食得幾多姐!

但係依家呢個都幾食得, 你比幾多佢食到幾多架!

別墅

chaichai:
根據你最後果句: "你比幾多佢食到幾多"
俾幾多,全權由你決定.
如果佢係大食的, 咪慢慢減D減D囉, 以免佢仲肥過我地啦.

禁止發言

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

食noodles都幾好啦 ! 我都好鐘意wor ! :mrgreen:
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

水晶宮

通常我地食佢食乜,所以都無揀擇。除非我哋去哂街佢就係屋企煮noodle.

男爵府

好媽媽勳章

我出街就唔多會同工人一起去,因我會諗返到屋企見住佢咁耐,一家人去街就唔多想見到佢,都比自己鬆下.,仲有從經濟角度睇,同佢出街咩都要幫佢比埋,都真係幾溶,

而我地出街,我個工人會煮面食,佢都冇黑面
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至