論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請大家幫忙看看有無問題,還是我多心

我工人來了三日,但巳經幫我像搜屋地做野,包括我的衣櫃及衣櫃內的櫃桶(我沒有叫她整理我的衣櫃,因為我的衣櫃放了一些重要文件,我並沒有想過她會自動地替我整理衣櫃,開到的她都整過),但就因為我是第一次用工人的,所以現在想問下你地,你地的工人都會自動替你地整理衣櫃的,包括衣櫃內的櫃桶,開到的都會讓她整?

因我怕她是明正言順地查看我的東西,真不知她是勤力或是有其它意圖,還是我多心,請大家多多幫忙。

男爵府

好媽媽勳章

Re: 請大家幫忙看看有無問題,還是我多心

應該同佢講每日的工作,如抹傢俬,清潔廚廁等等,亦要話佢知不要碰mug野,之後自己將櫃桶內的重要文件嘗試放斜,check下有無亂到,若有便要諗需唔需要換工人 ?-(

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

喺你要請工人時, 有啲以前o既生活習慣係要改變, 例如唔可以將啲重要文件同貴重物品亂放, 要將呢啲嘢鎖埋佢. 唔係話信唔過個工人, 只係大家都避嫌, 唔駛下下揾唔到啲嘢就一定懷疑佢, 咁樣對大家都好. :wink:

男爵府

我果個初來時都係咁架,但我在她來之前已把重要的文件和貴重的東西收好,所以咪由佢任整囉。

別墅

Donald-123,
我覺你工人好,想

珍珠宮

[quote]我果個初來時都係咁架,但我在她來之前已把重要的文件和貴重的東西收好,所以咪由佢任整囉。

我和我朋友果工人都係咁架

水晶宮

我工人只會執我衣櫃擺衫ge drawers, 其他的如床頭櫃, 書檯櫃, 佢係唔會開的. 無論如何, 貴重o野, including 文件, 都係鎖起佢.

別墅

佢始終都係叫外人, 佢掂到的地方就係公眾地方, 私人及保密野就要收好鎖好, 但亦要話佢知, 係需要/唔需要佢打打掃.
要俾佢知道and表現出自己 係有要求and清清楚楚的.

侯爵府

好媽媽勳章

梗係有問題啦! 人心隔肚皮呀! 更何況佢o黎o左只有三日,
我果個o黎o左四個月都未敢掂我房內任何一個櫃桶呀!
而且我平時返o左工都會鎖房門o添, 你會唔會?

伯爵府

佢唔會開我房的大櫃,佢只會將我冼好的衣服放在床上,讓我自己放回櫃中。而在囡囡房,佢就開櫃執衫。

不過,有一次我放早,下午便回家(當然唔會話俾佢知我收早啦), 我一入屋便見佢開了我客廳的地櫃坐在前面看我櫃入面d 野, 佢完全不似是在執野囉! 雖然我個櫃都沒有什麼不可以給她看,但總會覺得個工人會係主人不在家時,周圍開下八下囉 !佢未必會偷野,但總會有好奇心,想八

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個工人都會幫我執櫃架~~我覺得幾好丫, 成日都整整齊齊. 不過, 私人物品同重要交件我都鎖好, 所以唔怕.

男爵府

好媽媽勳章

我個工人完全唔會開主人房的櫃的

洋房

我個工人初時都好主動執主人房,後來被我發現她偷了我少量金錢後,我就將金錢收好,她無計可施下,從此便不再主動清潔主人房,所以都是小心一點才好!
如可以的話,當你在家時才讓她清理主人房。一早向她說明,要經你的同意才可進入主人房,並指出她不可亂踫的地方。
該用戶已被刪除

大宅

Dear all,
我新請個印傭喺我屋企住左幾晚, 尋晚開始半夜喺廳傾電話, 嘈住我同我老公瞓覺...我第一次叫佢stop chatting, 佢只係try to 細声啲傾, 到我等二次warn佢時佢先stop...激死~~~
:-x

請問佢地係咪可以半夜傾电話嘅呢? 有乜advice?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個工人以前有mobile時, 就會夜晚入房休息時打返屋企, 係佢自己話我聽, 因要check佢老公返咗屋企未. 但見佢冇影響日頭做嘢, 所以冇話佢. 佢又冇喺我面前(我係全職媽媽)用我屋企個電話, 但我出咗街佢就成日有用電話, 點解我知? 因為佢成日冇掛好電話, 我返親屋企個電話就show "line in the use". 不過見佢做嘢冇乜點, 就算數.

複式洋房

bobodog,

嘩!如果嘈住你哋當然唔可以啦,况且佢可不可以做嘅嘢,似乎應該由你話比佢知架噃。
CatCat

男爵府

我都係叫工人唔好開我衣櫃,
不過, 我返左工, 佢做咩我都唔知啦.
所以, 我預左佢會偷睇, 偷查.....
貴做野全部鎖好.
摺完衫放在我床上.

至於電話, 我 keep 左.
如果佢話要 check 老公.
叫佢返屋企 check 啦.
日日驚老公遲返,
比佢 check 到又點呀 ?
都無補於事
叫你工人放心留响香港打工啦.

象牙宮

由 jazzmama 於 2005-02-12 16:57:17
-quote-
至於電話, 我 keep 左.
如果佢話要 check 老公.
叫佢返屋企 check 啦.
日日驚老公遲返,
比佢 check 到又點呀 ?
都無補於事
叫你工人放心留响香港打工啦-unquote-

個工人而家冇咗mobile, 因佢前排放大假返菲律賓同老公攤牌時掟爛咗 lu. 仲同第3者打架tim. 瞓咗兩日醫院, 初初返嚟香港唔食嘢成日喊, 而家好啲嘞, 但就冇見佢出電話, (因佢出電話會比電話號碼我), 不過就吼我唔喺屋企打屋企電話, 打俾香港啲friend(因電話單冇長途電話費). 佢冇喺我面前打電話又搞掂晒啲工作咪費事出聲囉!
佢唔聲唔聲都幾鬼惡死, 因為佢郁手打個第3者先, 好彩佢一路都冇比份糧佢老公, 如果唔係就"人財兩失".

民房

我個工人

首頁

尾頁

跳至