嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果一日食三次藥,即係幾多個鐘食一次?

係6個鐘定係8個鐘?
我就會8個鐘食一次,但有人話我唔岩,係6個鐘食一次,咁究竟邊個先岩呢?

子爵府

Re: 如果一日食三次藥,即係幾多個鐘食一次?

我就6個鐘!
但我又覺得6個鐘8個鐘都無所謂~食左3次咪得囉! ?-(

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

6小時一次

男爵府

咁如果6個鐘食一次,咁其餘果12個鐘未冇得食囉,佢瞓覺都冇12個鐘?你地點解?

別墅

I'm a nurse in hospital before. If prescribe medicine 3 times a day, that is, 8am, 2pm and 8pm.

大宅

850212 寫道:
咁如果6個鐘食一次,咁其餘果12個鐘未冇得食囉,佢瞓覺都冇12個鐘?你地點解?

咁即係話果12個鍾唔駛食lor~~~
d 藥既份量係會係體內累積架,所以一日三次既份量跟足6小時食就ok啦.食多左反而對小朋友唔好.
放鬆d,做人父母就係咁緊張啦.
總之記得準時食藥就得啦.
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

別墅

我會大約7個鐘﹐可以有多d時間消化d藥﹐又唔會12個鐘冇藥食。

別墅

貝貝 寫道:
6小時一次

me too....

首頁

尾頁

跳至