論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

好唔捨得個工人

琴晚同工人及囡囡去買年貨,老公抱住阿囡,見唔到個工人,就即係條街大叫工人個名,到一見到佢,就笑到心花怒放.個刻我見到咁的情境,真係又忍唔住喊左出來.
重有幾日個印就完約.呢幾日個心真係好唔捨得,個感覺好強烈.成日不其然一諗起或同人講起就會流眼淚.自己都控制唔到.我都唔敢想像阿女到時會點??因佢真係痴得佢好實.唉...如果...如果...個工人係肯做好少少,我都真係情願同佢續約,都唔想換工人,搞到過年,大家都唔開心.我咩都可以忍,但掛住煲電話粥唔理阿女唔餵阿女,就真係冇計,為左阿女,佢唯有冇得留低.其實我見佢都唔捨得我地,有時一望阿女都眼紅紅.點解佢地的本性咁差,明明想打工都唔做好些,真係令我失望又心痛.
我家姐上星期都換左個工人,佢個仔都好樓計,好唔開心,好掛住個工人(又係做得唔好,偷錢..等),家姐之前都好嬲,想快d完約換工人,但佢都估唔到個工人做左咁多衰野,佢都係會喊會掛住佢.
唉....希望呢個唔想面對的時刻快d過去,我同女女可以快d接受新bun啦.但畢竟佢係我第一個工人,我真係當佢係親人多過工人,所以e+好似有個親人就快離開咁,特別傷感.你地可能話我傻,我都希望對新工人唔會咁感情用事,可以當番佢係一個工人.我唔想將來佢走,我又會好似e+咁.

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 好唔捨得個工人

DWC

佢唔識珍惜都冇辦法, 你現在最緊要係同囡囡做好心理準備, 對佢既情緒多D注意, 多D包容同耐性, 咁好快就可以過度喇.
該用戶已被刪除

大宅

DWC,
可以理解你的不捨之情.
我對工人都情同親人.
將來如果她要走,相信我都會捨不得.

別墅

各位媽咪,
真係多謝你地的回應.係到呻下,個心情都輕鬆d.同老公講,佢話我自己拎來煩 :evil: 佢話最緊要bb好,其他咩都唔會理.我都知啦,但感情的野,邊個可以控制 ?-(

P&J-MA,
你孖b現在幾大呀? 咁呢2日佢地有冇樓計要
該用戶已被刪除

洋房

我下個月都要"炒"印印, 我個囡都係好有性格, 姐姐指定做mud, 媽媽做mud, 爸爸做mud, 其他人做左, 都唔得, 要repeat過. 但佢只有18months, 激死人!

所以請分享下, 有mud 要注意.

tks
pckc

別墅

p&j-ma,
hehee...我囡囡下個月也是2歲 :mrgreen: 我同你一樣,咩都交晒比工人做,e+真係唔知到時自己搞唔搞得掂??
你阿媽都叫勁丫,可以搞得掂你孖b,我阿媽係成日來,但因年紀大,只係陪佢玩下,其他野都係工人做.不過好彩我都請左2星期假.學你話齋,家務是小,囡囡與姐姐陪養感情是大.

pckc,
家姐的經驗,bb初頭1,2日都冇乜點,因佢以為工人放假.所以都肯比新工人餵食/陪訓/玩,但後來發覺唔對路,就一見新工人就喊,唔采佢,係咁痴住家姐.尤其是當佢想訓/訓醒/想食野..呢d時刻,bb真係唔想見個工人.所以家姐好辛苦,做左阿四.我諗我到時都會係咁.d導師話小朋友係咁,初初冇野,但過幾日d情緒就會出現,最緊要我地留意佢地多d.之後就會冇事架啦.

伯爵府

買定d cheap cheap小禮物可以係食、玩ge!俾新工人俾小朋友,當然係乖致送啦!我仔仔兩星期度,俾新工人收買左啦! 睇下work 唔work!

大宅

Dear all,

I got similar experience a year ago when my bun bun refused to continue the second contract since her sister can find another job for her. So I decided to get another one - Yan Yan. My twins need to take around 3 months' time to get along with this new Yan Yan and right now they love her very much. She is young and patient to play with my boys (next month - 3 years old. I still remembered the harsh time to go through the first 3 months. Even though our old bun bun visited us later and my twins didn't recognised her already. Kids at younger age can adapt new life easily.

Twinsbb

別墅

我真係唔明白點解會有咁複雜既情緒, 唔捨得到要流眼淚, 但又要炒佢?
如果新工人黎, 會唔會考慮唔好咩都交晒俾佢, 盡量可以自己揍B就自己揍B, 工人只做支援協助既角色, 工人始終唔係家人, 餵食陪訓沖涼甚至教育咩都交俾佢, 俾BB當工人係亞媽, 但係可能因為種種原因, BB要經歷多次同呢d亞媽(工人)分離, 對BB既成長真係唔太好.
唔好意思 呢d意見都係出於好意.

洋房

Hello

I can understand your mixed feelings - even though there is still at least one year before my maids' contracts finish and I hope to renew their contracts for at least one more time, I sometimes think about how we can cope without our maids as they love our daughters very much and treat them very well

伯爵府

始終有一段時間過到, 可能1個星期, 又or 2個weeks, 1 mth, 我過多3個月左右都會換工人, 到時阿女3歲, 都吾知會點.

洋房

I have this experience now. I felt very hard especially when my BB looks emotional. Although he didn't tell me but I felt that he is very missed the yan yan.

However, I felt closer with my BB. Sometimes I thought that BB could not differential from me and my yan yan. Maybe he takes yan yan as his mother sometimes. But after this seperation, he is sure that I am his mother. :lol: :lol: :lol:

Let's experienced with him and took the chance to get closer with him.

Good luck for every mummy!
Happy Chinese New Year! :-P :-P

別墅

琴晚開始同bb一齊訓,等佢可以習慣我照顧佢.我聽到工人係床喊.今朝佢都同我講,好唔捨得bb,所以琴晚成晚訓唔到,佢也擔心新工人唔知會否鍚bb/打bb??今日我同老公幫bb沖涼 (因平時佢做開),也見佢眼紅紅.BB呢幾日仲好"痴"工人,要佢抱住佢,但要我同老公同時拖住佢隻手,好似我地三個為一體咁,我個心真係都好難過.仲有3日..... :cry: 我真係成日係到諗,究竟換工人係岩定錯呢 但佢真係唔珍惜我一而再,再而三咁比機會佢改 (日間煲電話唔理BB/唔餵BB/落街...等),話佢佢又唔認,話冇.仲話呢D野係唔岩,佢一定唔會做,咁我可以點??佢真係當我同老公傻架 :evil: 可能佢真係好鍚BB,但lazy/講大話係佢的天性.所以唯一希望bb可以盡快適應新工人啦.

大宅

DWC,
既然決定了,便不要再想.
買份小禮物給工人.好頭好尾.
交換聯絡地址,過節寄卡表心意.
將來也可以教孩子寫卡寄給曾經湊過他的姐姐.

你們對工人都有情有義,相信新工人都會感受到.

洋房

尋晚我個仔流鼻水,瞓唔到覺,我個新工人瞓到好似死豬咁,個仔喊到拆天她都聽唔到,都唔知佢係扮野定係真係咁懶瞓!嗰時我真係好掛念個舊工人,如果佢喺到可以幫手抱下,我同老公都冇咁辛苦! :cry: 而且個仔跟慣佢,以前仔仔半夜醒來,都要我抱一抱他,待他安靜下來,再交給工人抱他睡,他很快便會睡着。但就...... :cry:
唉!好辛苦!都唔知幾時才可放心放手給新工人!
無論如何,都冇可能返轉頭!點辛苦都會捱完的!
係佢錯在先(又偷錢、又借錢、又懶、又黑面.....)我唔炒佢已經仁至義盡! 所以就算幾唔慣,佢都係無得留低!
奸爸爹!各位媽咪,唔好比啲工人咁得戚!

別墅

pc9 & christinatse,
多謝你地的支持

christinatse,
你都要努力努力 為左我地的bb,點辛苦我地都會頂得住 只不過係e+有些唔慣,過一排一定冇事.佢呢幾日真係好好,係咁抺野,仲成日喊. 唉....仲有一日.... 其實我心諗究竟佢知唔知衰乜我唔同佢續約架?我真係好想話比佢聽,但...算啦,好頭好尾.

男爵府

牛年勳章 美好大世界2017勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

DWC,

睇完後, 真係好 touching, 唔知點解我仲喊了出來. 可能我都是第一次請yanyan, 而我自己都有個囡囡, 依家一個月大. 下個月我就放完產假, 要返工了. 其實我成日都有點唔開心, 因為怕我的囡囡跟工人多個跟我, 所以bb剛出院頭幾天本來是跟工人一起睡的, 後來我決定將bb床擺番係我自己房. 因為我唔想我的bb時時都跟著工人. 同時, 亦都唔想佢持住有我個囡囡做皇牌.....

其實最初, 我的工人來時, 我當佢似朋友多個工人. 但後來, 佢來了兩個多月, 我發覺佢開始懶惰. 所以我同自己講, 一定要保持賓主關係, 好個將來感情用事, 唔開心.... 唉! 算la~ 其實我都唔知自己講緊mud..

不過, 最後希望你的囡囡可以快o的適應新來的姐姐, 忘記舊姐姐.

別墅

mummy_cherry,
其實換工人應該係好平常的野,不過係我眼淺姐.不過真係,唔好對工人太好,唔係佢會變衰,呢個係我的經驗.我個工人開頭都好好,但我比佢出左mobile後,佢就開始變.

首頁

尾頁

跳至