想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

計劃做人的準媽媽討論區

大家好呀, 見到大家响唔同嘅topic度都傾得咁開心. 我都好想傾埋一份.
我都計劃緊想要bb, 但係因為上年9月小產過, 跟住睇中醫, 經過量體溫一個月. 佢話我高溫期得3日, 即係代表黃體不足. 比較容易小產. 我上綱睇都係咁講. 但係我問過幾個西醫(唔係婦產科), 佢哋又話呢樣唔可以作準, 搞到我都唔知開唔開工好. 有冇bk sister 有類似經驗可以指教吓我應該點做,同食多d咩會有幫助呀. 我都諗住過年後去睇吓婦科, 攞多d意見!!!
聽日就雞年, 我祝大家身體健康, 心想事成. 早日生返個健康,精靈又活潑嘅雞bb. 恭喜!恭喜!! :lol:

有冇其他想生bb嘅sister, 可以分享吓.

複式洋房

Re: 計劃做人的準媽媽討論區

你好呀!我係新member呀!我都係呀!其實都打算要好幾個月架啦!!因自己無排卵呀!希望睇醫生可以快d有啦!!呢個就係我新一年既願望啦!!
[img][/img]

男爵府

yan2978,
祝你早日bingo!
]

子爵府

祝你地早曰成功.....
而我就打算6月正式開工!!

男爵府

yan2978 寫道:
你好呀!我係新member呀!我都係呀!其實都打算要好幾個月架啦!!因自己無排卵呀!希望睇醫生可以快d有啦!!呢個就係我新一年既願望啦!!

yan2978

我想問下你點知自己冇排卵呀? 係咪用量體溫的方法呀

男爵府

feibear 寫道:
大家好呀, 見到大家响唔同嘅topic度都傾得咁開心. 我都好想傾埋一份.
我都計劃緊想要bb, 但係因為上年9月小產過, 跟住睇中醫, 經過量體溫一個月. 佢話我高溫期得3日, 即係代表黃體不足. 比較容易小產. 我上綱睇都係咁講. 但係我問過幾個西醫(唔係婦產科), 佢哋又話呢樣唔可以作準, 搞到我都唔知開唔開工好. 有冇bk sister 有類似經驗可以指教吓我應該點做,同食多d咩會有幫助呀. 我都諗住過年後去睇吓婦科, 攞多d意見!!!
聽日就雞年, 我祝大家身體健康, 心想事成. 早日生返個健康,精靈又活潑嘅雞bb. 恭喜!恭喜!! :lol:

有冇其他想生bb嘅sister, 可以分享吓.

我覺得你應該搵一個有經驗的婦科醫生問下, 如果真係黃體不足, 可以食藥補充的。

我係舊年8月底小產, 努力左一兩個月都未有好消息, 上個月中開始量體溫, 睇下自己有冇地方唔妥。

我都祝大家早日bingo, 生個雞仔/女~~

大宅

Hi,各位 bk-sister,

我喺舊年12月中小產左(9w4d),打算嚟多2次m就開工,大慨復活節到 la。大家一於齊齊努力做人!

民房

我都係在十二月時小產,現在努力中,曾看過clear plan多次出現在這討論區,這究竟是什麼呢?是怎樣用的?請賜教!

大宅

wooyan,

hi,你好! 歡迎加入e個bk(baby-kingdom)大家庭! :lol: :lol: :lol:

clear plan係用嚟測試幾時排卵嘅捧,當見到有2條唔同程度深淺嘅線時,就代表唔同程况嘅排卵 la! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

複式洋房

hialice:
哎呀~唔好意思呀!我而家先睇到你問我個message咋~
其實係因為我好多個月都唔中喎,咪買野番來check囉~點知check左成15日都無check到呀!咪諗會唔會係唔準咋~
咪睇醫生囉~佢同我抽左d血check囉~過兩日就打比我話無囉~果刻真係好唔開心架~
不過再來m時去睇醫生,佢開左d排卵丸比我呀!
惟有希望d丸幫到我啦~~
[img][/img]

男爵府

yan

o甘你係咪有來M呀? 係唔係有來M唔代表有排卵呀?

我呢個月開始量體溫, 據我所知低溫日係排卵, THEN會升上高溫期。 我有低溫日但冇乜高溫期, 覺得好怪, 唔知自己係咪其實冇排卵囉, 但係我的m一直正常哦~~

?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

複式洋房

我之前都係一直來m正常架!!無咩特別架!!你都係check下穩陣d呀!一來唔洗估估下,二來如果真係咪浪費左d時間囉!!仲要係又唔開心呀!因之前我成日以為自己今個月一定得一定得,點知都係來m,唔係去check我都唔知原來自己一直無卵排呀!
[img][/img]

大宅

hialice 寫道:
yan

o甘你係咪有來M呀? 係唔係有來M唔代表有排卵呀?

我呢個月開始量體溫, 據我所知低溫日係排卵, THEN會升上高溫期。 我有低溫日但冇乜高溫期, 覺得好怪, 唔知自己係咪其實冇排卵囉, 但係我的m一直正常哦~~

?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

高溫期要有12 - 14日, 如果唔夠, 即係黃體不足呀!

男爵府

Tourmaline

我都有懷疑過我係黃體不足, 因我流產過一次, 相信自己不是沒有排卵。但我量體溫不足一個月, 可能要量多一兩個月先知自己係咪黃體不足。

民房

vickylui0421 寫道:
wooyan,

hi,你好! 歡迎加入e個bk(baby-kingdom)大家庭! :lol: :lol: :lol:

clear plan係用嚟測試幾時排卵嘅捧,當見到有2條唔同程度深淺嘅線時,就代表唔同程况嘅排卵 la! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

日日去拜年,現在才看到你的回應,多謝你呀﹗

大宅

大家好呀. 估唔到幾日冇上嚟,多咗咁多bk sister 回應.
我呢幾日好law law lur 呀. 我1月13日m來之後, 到今日都未來. 我好心急想知係唔係bingo呀, 但係又驚太早驗唔倒, 又驚係食"炸"糊. 最慘係我每次去厠所都要”估”起勇氣. 因為我好怕見到d我唔想見到嘅嘢. 仲有呀, 我又驚我黃體不足, 會陀唔到個bb喎. 好多worry,我驚我未有bb就short 咗. ?-(
我都唔知係我形住, 定係咩, 硬係覺得呢幾日好多胃氣咁. 作嘔作悶咁. 有冇姊妹可以話比我知, 我幾時先係最好時機去check係唔係bingo呀.

複式洋房

我同你一樣呀~~我個個月都係11號M到O架~~咁2月11號就冇喎~~我都諗住係唔係有O左BB呀~~因為我都有成日好想嘔但係又嘔唔出呀~~點知15號M到呀~~我諗都要努力D做人啦~~ :lol:

複式洋房

YAN2978:
我同你一樣努力O左好耐都冇BB呀~~我03年7月開始努力做人~~點知04年7月就知道自己宮外孕呀~~現在得番一邊~~咁我好想問係唔係個個醫生都會開排卵丸O架~~我好想快D有BB呀~~ ?-(

大宅

車人1204:
今朝終於都見倒d唔想見倒嘅嘢, 好失望呀. 咁啱琴日知道有個朋友有咗3個月, 見倒人家咁開心, 好失落呀. 冇辦法啦, 唯有下個月再努力過. 祝大家早日成功. 有好消息記得同大家分享.

複式洋房

YAN2978:
你個心情我好明白o架~~因為我有4個朋友同我同一年結婚~~佢地4個今年都生o左bb啦~~攪到我好似好冇用咁樣~~我有時會問自己點解自己咁冇用~~生個bb都唔得~~同埋有3個朋友同我講佢地今年都生bb啦~~身邊所有朋友都生晒只得我一個人未有bb呀~~同埋我現在得番一邊可以生bb~~所以我好擔心自己會冇埋個一邊呀~~如果冇埋o既話我以後就冇得生bb o架啦~~
我同你要努力d啦~~

首頁

尾頁

跳至