想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 計劃做人的準媽媽討論區

feibear:

唔該晒呀!

minnie
;-) ;-) ;-) :-D :-D

別墅

hi all sister,

我都係1月先開工, 希望趕得切生個雞bb啦~

祝大家早日bingo啦~

伯爵府

請問你地係去睇中醫or西醫調理身體呢??

別墅

您個女女真係好得意呢~~~ :lol: :lol:

民房

Little_cy:

我就無睇醫生調理啦, 我只係日日盡量keep 住唔超過10:00 訓, 唔食無益o既食物, 食多d菜, 同埋燉花膠食咁咋, 我好怕食中藥, 西醫又多數只會比維他命, 所以我唔睇囉

大宅

多謝你地阿, 不過我個女好Ya Ya Ga.
我係睇中醫調理ga, 有左之後就燉花膠食, 花膠對女人同 BB都非常之好,
如果可以食到 OU 膠就 very good la, 由其準備有BB時燉来食。

民房

Sara-mama:

請問咩叫ou膠呀?

minnie

大宅

minnie_fung
請用誁音讀OU--> 胢膠 (should be, because I don't know how to write it) ?-(

民房

Sara-mama :

我明白啦, 唔該晒呀!

大宅

我想問下"阿膠"有mut好?
我生完之後,有人送左俾我.因為要餵人奶,我唔敢食,不過聽sara-mama話對女人身體好.所以想問佢既好處,同埋燉既方法.咁大個女都未試過燉補品,有啲唔好意思添. [img align=right]c:\0222.bmp[/img]
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

大宅

Qing
《"阿膠"有mut好〉〉我都不太認識 I only know good for women。
我奶奶知道我準備要BB時、佢就燉左阿膠比我食,話好多南方女仔因飲食習慣食寒凉野多,子宫都比較凍,食阿膠有助子宫暖o的, 有助bingo, 我間唔中食下, 一個月後就有左, 有左之後, 去睇中醫希望可以保身, 佢話我身體好弱, 擔心我未必保得住個BB, 開左幾齊中薬、我見次次都有阿膠係入面、睇左2個月中醫,間唔中食下中薬(as I am lazy),
我未有之前只得96磅,BB出世就有7磅6.

今次就無食阿膠, 因為最近成日感冒、感冒不可食阿膠.
另外 e 家有好多假阿膠, 請小心

大宅

唔該晒sara-mama.
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

大宅

sara-mama,
唔好意思, 因為我唔係好識.
我想問阿膠, 係唔係"柯膠" or 花膠呀?(唔知係唔係同一樣嘢) 請問可以同咩一齊煲呢?

大宅

feibear
"阿膠"<--我都唔係好肯定點寫,
花膠係另外一野黎ga, 唔可以同阿膠一齊煲ga, 我通常用花膠黎煲雞

大宅

好媽媽勳章

Sara-mama

你個女好得意同靚女呀
「祂未曾允許天常蔚藍,祂未曾應允花兒常開,祂卻因許祂的慈愛常在。」

大宅

feibear 寫道:
sara-mama,
唔好意思, 因為我唔係好識.
我想問阿膠, 係唔係"柯膠" or 花膠呀?(唔知係唔係同一樣嘢) 請問可以同咩一齊煲呢?

阿膠唔同花膠o家!
阿膠 - 驢的皮用水煮後所製成的膠稱為阿膠
花膠 - 魚肚

公爵府

好媽媽勳章

我搵到d 有關阿膠既食療同效用.

pls click...
妊娠常見疾病 - 防滑胎食療

阿膠

大宅

phoebepanpan and tourmaline,
唔該哂你哋呀.

別墅

唔該哂你哋呀~~~

首頁

尾頁