論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 僱傭公司Black List

同意,我上次係環x請工人,遭遇同你講的一模一樣.
可憐天下的僱主!

民房

Wellcome is extremely hopeless. The maid whom they introduced even worse. Their Mrs Lam will talk to you alot even before or after your hire the maid, but that is rubbish. After you complaint to her several times, she will say that you are not eligable to hire the maid. When I complaint to her on my maid, she will just say we only provide them the basic training. My maid spent 2 hours to finish washing the dishes for 4 of my family. Happy to talk further if you need. Rgds,

民房

SUNLIGHT (陽X) is terribly horrible. Please don't go to this agency. Don't think that they have serval branches, they provide non professional service. Especially the branches in HK Island.

My friend had a very bad experience with this agency. She is going to complaint with 消費者委員會 about their service!

複式洋房

shekshek 寫道:
Wellcome is extremely hopeless. The maid whom they introduced even worse. Their Mrs Lam will talk to you alot even before or after your hire the maid, but that is rubbish. After you complaint to her several times, she will say that you are not eligable to hire the maid. When I complaint to her on my maid, she will just say we only provide them the basic training. My maid spent 2 hours to finish washing the dishes for 4 of my family. Happy to talk further if you need. Rgds,

Totally agree , My friend experience even more worst .
She employed a maid from Wellcome , Already tell that Mrs. Lam she need a maid can take care of new born baby , after the maid arrive , the maid told my frined that she never been a maid before , she was a office lady at Phillipine , never TOUCH any baby , my friend was :evil: , and ask them why , their answer is : Your maid is young , very easy to teach , you have to teach her , you cannot depend on us to teach your maid everything...........
OH ! MY GOD !!!!!!!!!! :evil: :evil: :evil: :evil:

禁止訪問

複式洋房

Re: 僱傭公司Black List - 尚x (Asia-Onx)

所以話 尚x 僱用 (Asia-Onx) 無間分行好家啦 !!
各位媽咪, 請小心.

複式洋房

Re: 僱傭公司Black List - 尚x (Asia-Onx)

up

複式洋房

荃灣致x顧傭中心好似有d問題....其實我原本係深井富x中心請個印傭..點知就變左係致x顧傭中心..雖然係同一個小姐follow返我d野..不過就感覺怪怪地
d衰野:
1) 未請人,仲係簡緊工人既時候,我地要求個工人每個月都只 係得2日假(雖然係犯法,但其實好多人都係咁),個agent 就話會幫我地同個工人傾下..點知到請左啦,比左錢..佢就話咁係唔得架..係犯法..前後係兩個樣..
2) 間野幫埋我交第一期既顧傭稅,我比$2400現錢佢..點知後黎我收到政府信話我比既顧傭稅$2400張cheque 退票, 咁大間公司都returned cheque有無攪錯誤!!仲要return 左兩次,...攪到我比人black list 話我如果第日再請工人可能會唔批,因為我遲交個d稅
3) 比錢要佢地幫我攪埋body check..,check 就check 左啦..但張 x-ray 肺片遲左成個幾兩個月都仲未比返我...佢話唔知放左係邊喎..我打電話比個follow 既同事就成日唔見人,其他同事又話唔知..成日拖,..最令我擔心既係因為個工人黎左2個月度就一直未停過咳..都唔知係唔係有問題..佢仲要照顧我bb架嘛
4)又話售後服務最強 又話會有印尼導師耐唔耐就會打黎問下我個工人做成點喎..到左2個月都無話真正打過黎follow up 下,..得一次係我強烈要求下(因為個工人凍都唔識穿衫,所以想個印尼人同佢講,怕佢聽唔明))..個agent 先要個二打六打黎,仲要係part-time 印尼導師喎..話個full time 放假...但係當佢交個工人比我既時候, agent 話明2個星期左右就會有個印尼導師打電話黎follow喎.. 點知係吹水

複式洋房

Bbee04 .
係咪X浩同埋X亨呀,係中環、旺角、銅鑼灣都有分店,[size=large]超黑店,專賣炒魷妹,,你快D帶工人去再驗身啦!
以前有媽味post過,舊年落降頭俾僱主個單

男爵府

咁我想問下"阿信"得唔得呢?

複式洋房

死啦...
x亨同埋x浩唔係真係黑店呀.. ..但我覺得個工人又ok喎...
好驚忝..
佢地會唔會同d驗身公司x埋架...我睇個body check report 又ok 喎..
點睇個工人係唔係第一次黎香港做架..

大宅

我現在既工人都係x浩搵既,又唔覺佢係黑店!我工人初初來到一排,都有人打來follow-up.之後,我個工人有的問題,我問佢地意見,佢地都好中肯,仲主動問我使唔使佢地出馬訓示個工人!

我現在又幫襯佢搵緊第二個,佢有三個唔同既package俾我撰,最平一種係工人來港後驗身唔包,自己搵醫生再驗.佢仲教我撰這款,話最抵又安心!

會唔會間公司唔同既sales,有唔同既表現! ?-(

複式洋房

無良agent --------- 尚x 僱用 (Asia-Onx)

- 夾埋工人欺騙僱主
- 收哂comission後, 有起投訴就全不負責任,d職員態度又差,總之反轉豬肚就是屎 !!
- 係全香港有不少間分行, 後來同番其他BK 媽咪講開願來 尚x 職員服務差同d工人質素都好差 (完全唔似受訓過, 仲係$3670個隻)

(請大家小心為妙)
該用戶已被刪除

複式洋房

無良agent --------- 尚x 僱用 (Asia-Onx)

- 夾埋工人欺騙僱主
- 收哂comission後, 有起投訴就全不負責任,d職員態度又差,總之反轉豬肚就是屎 !!
- 係全香港有不少間分行, 後來同番其他BK 媽咪講開願來 尚x 職員服務差同d工人質素都好差 (完全唔似受訓過, 仲係$3670個隻)

(請大家小心為妙)

琥珀宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

我最近想請印傭, 去尚x 僱用 (Asia-Onx)問叫佢地有新傭到就通知我, 佢個agent打電話比我叫我最好月底前簽到印傭就可以用舊人工, 而菲傭人工就即時生效左, 我問過的朋友, 佢地話冇可能印傭人工可以遲生效, 佢可能想誤導我, 各位媽咪你地話係咪, 原來都好多人話衣間agent唔好, 我都決定唔會經佢搵印傭

複式洋房

我有朋友曾經響一個網頁睇到呢間衰野o既廣告,列出幾個工人資料話〔曾有照顧傷殘人士經驗〕,本來想搵佢地傾,但細心睇番內容,根本無呢種經驗,好彩睇清楚,如果唔係就大獲,結果我介紹左我個Agent比佢,最後請左個印印,仲大贊我個Agent服務好.

呢間〔環X〕咁樣做生意,不擇手段,張開眼講大話,擺明係黑店,毫無誠信,大家千祈唔好幫襯佢.

Brittlestars 寫道:
香港實在有太多衰agent,僱主好易中招。不如我地再整過個black list,方便大家揀agent。

為免個list會比人delete,請大家提供資料時唔好打全名。

我的提供:

環X(Asia-WorlX),旺角
- 個工人未有耐約滿就幫佢搵新工
- 從不跟進個案,任由僱主自生自滅
- 夾埋工人屈僱主機票錢
- 職員態度差(收錢後)

複式洋房

我都唔知邊個真邊個假, 如果唔使介紹就請到個合意的工人就好啦 (好似廢話)。是實上我第一次請工人,又真係唔駛經任何公司

複式洋房

我覺得BK提供一個好地方比我們分享...多謝. :mrgreen:

大宅

千祈唔好搵"家宜" - 中環, 4月3日申請, 5月中仍未有vca no, 仲暗中換了工人. 詳情 :

我4月3日跟家宜簽了一個海外印印, 此印印係佢地推介, 名只有單字Nadila, 出生79年6月6日, 當時講約兩星期會出vca no, 會入加快信, 但至4月底仍未有vca no, 佢地只講未收到, 過了5月1日應收到, 但一直只有我追問, 直至上星期仍未有, 于是問佢地幾時入form入境處, 佢地話4月27日, 我叫佢地問入境處佢地話入境處寄錯,再過一星期, 即5月25日我親自打去入境處問, 佢地答無入form記錄, 于是再打去問"家宜"佢地終於比了我一個vca no, 點知我再打去跟入境處confirm 資料, 入境處講form係5月18日入入境處, 并非4月27日, 仲有工人姓名係Anny Nadilla , 出生係78年7月6日, 此人非我所請的那位,于是打去"家宜"問, 只答會查,但至今仍未有答覆, 我于是跟其他agent說此case 係佢地所謂"換包"即比客人睇好d file, 到簽單時換另一人, 即簡單講我4月3日申請,等了6星期才有vca no, 但結果發現并非我選的女傭

首頁

尾頁

跳至