自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 patpat234 於 09-9-26 13:05 發表
...........冇野好講.....

我仍會堅持適當的體罰...當你每日都講、傾、氹幾十次(x2)佢地都仲係咁.然後2個仲要再互相學習d曳野時,再發揚光大幾十倍....真係佛都有火..幾高eq都冇晒

政府既然成日呼籲唔好體罰要同小 ...

咪係囉!我地唔係覺得人地下下立架生打仔女黎教係啱,但唔可以完全無體罰囉,教仔女真係需要適當既體罰,唔係叫你打到個仔老都仲打,講真有好多都係升到中學就唔會再打架啦,只係細個D嗰班小朋友,自己都未分清對錯,同佢講道理,佢地係明嗰套道理呀,但有耳性肯聽肯守先得架~!

講真連要求小朋友做過量運動又係俾人告,咁都知嗰次個爸爸係誇張咗,但佢出發點都係想個仔健康,都唔駛罰架!咪搵個社工教下爸爸點教囝囝做運動囉!罰企又話唔得,以前學校罰企完全係好平常既事,依家又管埋學校,搞到學校又要跟住守則去做,乜都唔敢罰學生,結果依家咪成日响youtube度睇埋睇埋一堆學生群起爆粗蝦老師既片囉!講真以前我地邊有咁FREE...

我嗰次罰個仔企出門口,要佢等爸爸放工番黎至問准爸爸俾唔俾佢入屋,我全程都無打佢鬧佢,淨係要佢企响門口等,隔離屋都竟然可以驚青到請我仔入佢屋企度坐又玩玩具又涼冷氣,仲俾埋D點心我仔食,跟手打埋電話落樓下管理處,叫食Q打俾我問我係咪唔見咗個仔...我火到即刻同個食Q講,我响屋企架!我响度教緊個仔,唔該你地唔好理佢啦!個仔成十歲,個屋苑幾廿個食Q,唔明點解佢地都可以當我仔係一歲咁看待.嘔血.

男爵府

2024年龍年勳章

痴Q線法例,下下人權,再係咁...d下一代唔知會點?

禁止訪問

大宅

原帖由 patpat234 於 09-9-26 13:05 發表
...........冇野好講.....

我仍會堅持適當的體罰...當你每日都講、傾、氹幾十次(x2)佢地都仲係咁.然後2個仲要再互相學習d曳野時,再發揚光大幾十倍....真係佛都有火..幾高eq都冇晒

政府既然成日呼籲唔好體罰要同小 ...

我都係咁話

水晶宮

原帖由 heichunmum 於 09-9-26 23:08 發表
香港政府咪自打咀巴囉,成日叫我地要同小朋友傾,唔可以下下打同罰,但點解政府又下下對d父母要拉要鎖?佢地處理虐兒個案又唔見真係好幫到d父母喎,只係一味將個細路搬離個家人,去d咩宿舍,兒童之家住,之後就只係不停吠d社工去探訪,但d社 ...

咁您囝囝都唔太曳,都好乖仔啦~~係拉都拉我仔呢件極品去曾生同有關官員既屋企度住幾日,佢試下大聲D兇我仔,我一定告佢地虐兒.

水晶宮

原帖由 sau2005 於 09-9-26 22:58 發表
痴Q線法例,下下人權,再係咁...d下一代唔知會點?

都唔駛估下一代會係點,依家都出哂黎啦!十二歲大肚,十四歲走去打劫的士同援交,十幾歲打機嫌悶走去殺人...呢D咪係惡果黎囉.教仔係咁易係真係全人類都跟死一條formula黎教,咁我地就唔駛要嗰D乜乜心理學家、醫生、社工黎教我地點教仔囉.

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

預埋我....

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-26 23:24 發表

咁您囝囝都唔太曳,都好乖仔啦~~係拉都拉我仔呢件極品去曾生同有關官員既屋企度住幾日,佢試下大聲D兇我仔,我一定告佢地虐兒. ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

原帖由 heichunmum 於 09-9-26 23:27 發表

約埋一齊啦
曾生鼓勵我地生3個嘛~

咁我地仲差一個喎!湊唔夠三個,達唔到曾生既target架噃~

水晶宮

原帖由 patpat234 於 09-9-26 23:36 發表
預埋我....

good ar! 湊夠四個喇~~~我地搵日約埋去曾生屋企叫佢幫我地託兒~~~

水晶宮

好媽媽勳章

除左唔比罰企,好似話罰抄都係算體罰

我真係唔識教.

果班乜官社工應該真係要試下同我地班惡仔相處返三幾日,佢地先會知家下d細路有幾可怕.

硬係覺得依家反對體罰既社工,有無真正親自去教小朋友...?仲要教埋D惡教嗰隻,下下講到咁下巴輕輕,

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-26 22:44 發表

咪係囉!我地唔係覺得人地下下立架生打仔女黎教係啱,但唔可以完全無體罰囉,教仔女真係需要適當既體罰,唔係叫你打到個仔老都仲打,講真有好多都係升到中學就唔會再打架啦,只係細個D嗰班小朋友,自己都未分清對錯,同佢 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我要求 24 小時直播真人 show, 一定好睇過 home alone.

btw, 我諗我都洗定 8 月 15 等俾人拉.

原帖由 heichunmum 於 09-9-26 23:51 發表

托兒組團:
地點:禮賓府
兒童要求:勁頑皮,教唔聽,有向死神挑戰意向為佳
目標:睇下曾生點可以不打不罵同呢班小朋友相相處24小時~
托兒人員:曾生兩公婆+擬定虐兒條例的官員
後註:如小朋友覺得曾生有虐兒,叫佢立即打999報警 ...

水晶宮

原帖由 patpat234 於 09-9-26 23:40 發表
除左唔比罰企,好似話罰抄都係算體罰

我真係唔識教.

果班乜官社工應該真係要試下同我地班惡仔相處返三幾日,佢地先會知家下d細路有幾可怕.

...

都唔知係咪呢班官同社工細個曳得滯成日俾人罰開,依家連罰抄都話係體罰,都shot得好勁下喎...咁仲叫人點教.

禁止訪問

大宅

其實父母都好難做,養個細路要幾多錢都無謂講喇,要洗幾多時間呀,人力心機。

梗係望佢好,鬧佢又話唔錫佢,打佢又要報警,咁點算好?

動不動就離家出走,去吸毒,去援交,去打劫,我真係唔敢想像下一代會點
最愛你的笑容

水晶宮

原帖由 heichunmum 於 09-9-26 23:51 發表

托兒組團:
地點:禮賓府
兒童要求:勁頑皮,教唔聽,有向死神挑戰意向為佳
目標:睇下曾生點可以不打不罵同呢班小朋友相相處24小時~
托兒人員:曾生兩公婆+擬定虐兒條例的官員
後註:如小朋友覺得曾生有虐兒,叫佢立即打999報警 ...

大宅

搵日一起帶埋我地屋企隻野獸去曾生屋企探佢喇

而家D小朋友同野獸其實差唔遠>..唉
最愛你的笑容

大宅

畀面勳章

做父母真係好大壓力!

首頁

尾頁

跳至