意見反饋
義工

想生BB 今日: 116|主題: 98310

用棒check到bingo......

大宅

國民生產總值:4974

用棒check到bingo......

各位好...
我前日同昨日因為有少少流血(唔鮮色...帶少少啡色),
但早上量體溫都係高溫,所以肯定唔係m...
於是試下用上次AnnieTsang幫我地買既棒棒試一試...
點知有條淺粉紅色線...
今早...即刻落街再買支萬秀尼敦驗...
結果都係有條線...(未係最深色,但明顯的!!!)

請問...我前兩日都有少少血...怕唔怕呢???
因為而家睇唔到婦科...
都要等醫生過左年開工先可以睇...

我有個睇溫表...想請教一下大家我其實幾時係EGG DAY???
因為今個月由低溫升去高溫個介線...好似唔係好淸楚...
所以之前...我一定都未把握到究竟邊日係EGG DAY???

大宅

Re: 用棒check到bingo......

我今個月的體溫表如下:
我分唔淸...究竟係DAY 15, 19, 定係 DAY 21係EGG DAY呢???有勞大家幫忙研究一下!!!先行謝過~~~ :lol:

日期 體溫(早) 備註
Day 01 9/1-S 36.53 M
Day 02 10/1 --- M
Day 03 11/1 36.16 M
Day 04 12/1 36.34 M
Day 05 13/1 36.15 M
Day 06 14/1 36.19 M
Day 07 15/1 36.10
Day 08 16/1-S 36.52 遲起床(16:15)
Day 09 17/1 36.19
Day 10 18/1 36.13
Day 11 19/1 36.05
Day 12 20/1 36.15
Day 13 21/1 36.25
Day 14 22/1 36.30
Day 15 23/1-S 無量
Day 16 24/1 37.12 可能發燒
Day 17 25/1 36.22
Day 18 26/1 36.17
Day 19 27/1 36.34
Day 20 28/1 36.50
Day 21 29/1 36.40
Day 22 30/1-S 36.69 中午才起床
Day 23 31/1 36.63
Day 24 1/2 36.55
Day 25 2/2 36.61
Day 26 3/2 36.66
Day 27 4/2 36.58
Day 28 5/2 36.77
Day 29 6/2-S 36.77
Day 30 7/2 36.81 測到Bingo
Day 31 8/2 36.86

大宅

補充:
我12月係Day 26先至egg day~~~
近幾個月既egg day都有唔同...
再之前個月大概係Day 19...
三個月前未開始量體溫...
但就好準由m倒數14日...應該連續好多個月都係Day16係egg day~ ?-(

大宅

國民生產總值:1067

我估day 19不太肯定
恭喜妳bingo ar...
遲了多day驗ar?
啡色分秘..有好多sister都是這樣不用怕
初4看doctor la...
試了幾多個月bingo ar?
[size=xx-large]恭喜妳...替妳開心

annie ;-)

複式洋房

國民生產總值:414

其實EGG DAY係計最低體溫果日定係點架?因我唔係好SURE呀!!THANKS~~
[img][/img]

大宅

Annie,

多謝你呀~同埋好彩上次有你幫我地買驗孕紙...
我先至可以放心用過驗孕紙有先至買番驗孕棒...
唔駛估下估下唔係又浪費左d錢呀~~~ ^0^

其實我都唔知過左m day未...
因為我就係確定唔到邊日egg day...
我上個月day 40先至黎m呀...
但正常黎講...應該係day30黎m既...
而我琴晚驗係day 30...

我係由上年十月開始量體溫,
不過之前誤會,以為特別低左果日就係 egg day...
無留意係要第二日升高先至係...
所以頭三個月都搞錯左...加上呢幾個月dm期唔準,
所以睇番轉頭先發覺我egg day前後果幾日都無開工,
(我係好懶開工既人...
白白浪費左三個月...生唔到獅子座BB... ><

今個月...勤力番...M完之後就隔日開工,
直至高溫既兩日後確定已唔再跌溫...
(即做埋day 22先至收工)
咁就中左啦~
(雖然未經醫生確定,不過見到線,我諗應該都係啦...)

所以經驗累積左...證明隔日開工好重要...
同埋等高溫唔再跌既兩日做埋先至收工...
咁就易中啦~~~

大宅

YAN 2978,
根據我上一篇既回覆,
egg day就係持續低溫之後, 
有一日突然升高溫,
咁果日既前一日低溫就係egg day~!

我之前三個月就係搞唔淸楚呢點...
睇番個表由m come倒數番14日左右...
發覺就係低溫既後一日就變番高溫~

你可以參考下我上個月既體溫表,(如下圖)
好淸楚顯示day 26就係egg day!!!
想引證...再由一月既mday倒數番14日...
時間上剛好配合!!!
而我上個月...day19就收工...
因為我已為 day 17特別低溫就係egg day...
所以失敗~
後來俾番呢個表問呢度d朋友,
先至搞淸楚∼
所以今個月就順利完成任務啦∼∼∼

日期 體溫(早) 備註
Day 01 1/12 36.47 M(少少)
Day 02 2/12 36.19 M(正式)
Day 03 3/12 36.34 M
Day 04 4/12 36.50 M
Day 05 5/12 36.38 M
Day 06 6/12 36.51 M
Day 07 7/12 36.26 M
Day 08 8/12 36.17
Day 09 9/12 36.18
Day 10 10/12 36.17
Day 11 11/12 36.36
Day 12 12/12 35.99
Day 13 13/12 36.22
Day 14 14/12 36.11
Day 15 15/12 36.25
Day 16 16/12 36.20
Day 17 17/12 36.02
Day 18 18/12 36.17
Day 19 19/12 36.59 中午才起床
Day 20 20/12 36.13
Day 21 21/12 36.25
Day 22 22/12 36.22
Day 23 23/12 36.20
Day 24 24/12 36.32
Day 25 25/12 36.25
Day 26 26/12 36.34 egg day
Day 27 27/12 36.75 第二日升高溫
Day 28 28/12 36.70 持續十四日後m come
Day 29 29/12 36.66
Day 30 30/12 36.78
Day 31 31/12 36.77
Day 32 1/1 36.77
Day 33 2/1 36.74
Day 34 3/1 36.63
Day 35 4/1 36.85
Day 36 5/1 36.73
Day 37 6/1 36.68
Day 38 7/1 36.70
Day 39 8/1 36.38
Day 40 9/1 36.58 M come

複式洋房

國民生產總值:414

suiyi
咁即係你中左呀??好野呀!恭喜晒呀!
好!!咁我明啦!!唔該晒呀!因我一直都以為係最低溫果日係添~thanks a lot!!
[img][/img]

大宅

yan2978,
多謝你呀~~~

我同你一樣...之前一直誤會最低溫果日就係...
所以開始三個月都唔中...
自從搞番淸楚之後...
今個月(第四個月)就即中啦~~~

祝你都快d中...
齊齊生番個雞仔或者雞女丫!!!
:-P

大宅

國民生產總值:1067

我量了大半年都以為最低係egg day...半年前先攪清楚炸
真係真係好開心ar....吾駛客氣...無浪費金錢
我遲了一天已驗la...$5之嘛 :mrgreen: :mrgreen:
annie ;-)

大宅

國民生產總值:1956

如果有少少血就一定要

大宅

國民生產總值:1956

可以試下打電話去私家醫院睇下有沒有婦產科醫生註診,可能有呢?

大宅

CinCinla,

謝謝你的建議!!!
其實我都好擔心...因為始終係有血...
但係我睇開既醫生佢初六先開工...
所以我諗住等多幾日先至睇~

幸好...今日未見有血...

不過正值農曆新年...真係有d尷尬...
因為我未講俾任何屋企人聽...
又因要去佢地度拜年...
如果唔去...
佢地又會問長問短...
但我又唔想太早同佢地講...
因為我連醫生都未睇...咁快就講好似唔知點咁...
所以...我都係要去拜年...
不過好彩大部份都係住得好近~
唔係山長水遠果d...

男爵府

國民生產總值:5225

但係我在網頁裡睇到體溫最低個日係排卵日哦, 可參考以下網頁
http://www.obsgyn.net/info/general_obs_bbt.htm
我都post少少出來

基礎體溫的原理
女性月經週期以月經見紅第一天為週期的開始,週期的長短因人而異,約為21-35天不等,平均約為28天,其中又以排卵日為分隔,分為排卵前的濾泡期,與排卵後的黃體期.濾泡期長短不一定,但黃體期固定約為14天上下兩天.
排卵後次日,因卵巢形成黃體,分泌黃體素會使體溫上升攝氏0.6度左右,而使體溫呈現高低兩相變化.高溫期約持續12-16天(平均14天).若無懷孕,黃體萎縮停止分泌黃體素,體溫下降,回到基本線,月經來潮.若是已經懷孕,因黃體受到胚胎分泌荷爾蒙支持,繼續分泌黃體素,體溫持續高溫.若卵巢功能不良,沒有排卵也沒有黃體形成,所以體溫將持續低溫.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.