夫婦情感

跳至

首頁
23456...8

尾頁

洋房

Re: 有冇去奶奶屋企食飯後洗碗

幸運兒lam 寫道:
人際關係何需計過度過。要計過度過才做只因一切從自己出發。

即係自我中心

民房

小manman 寫道:
[quote]
EVA222 寫道:
小manman,
難得你honey和伯母這樣疼你,真是鄧你開心,肯定你也很愛你honey了.
我喜歡研究心理學,如果事事要求公平,以下的處境,你認為怎樣,打個比喻,將來到了晚年,honey年老體弱,需要照顧,你願意嗎?你會唔會想,無理由要我照顧你,豈非對我唔公平.
生活上是否多一些包容,就會多一些笑容呢?

我好認真咁思考左呢個問題~~~
如果將來到了晚年,我honey年老體弱,只要我能力上做到,而我又認為佢值得我為佢咁做的話,我係願意去照顧佢既~~~[/quote]
一個簡單問題就可以看出你好自我,凡事真係要計過才付出嗎?如果你愛我80分,我最多愛你80分,不會比你多,因為這樣太不公平了。

民房

You are so selfish
之之是我的乖乖 :pint: :wave:

洋房

依個世界就係咁唔公平架啦(但我就唔係講緊我同老公之間,係同d姑奶同佢地d老公之間)
幫奶奶洗碗我覺得完全唔係問題,因佢要煮飯,食完後緊係要休息下啦,仲要佢洗我覺得辛苦左佢,如果唔係我煮飯真係唔好食,我都會幫佢煮

但...好多時都係我洗我就覺得好唔公平同有d唔開心囉(所以我老公有時都會幫我洗,唔洗我做),因為d姑奶唔會話幫下你洗一次半次,佢地又唔洗煮飯又唔洗洗碗...我有點覺得好似做左佢地o既妹仔咁囉 :-|
服侍奶奶我覺得無問題(可以包括好多野)因我覺得奶奶對我都幾好幾錫我,我都會錫佢對佢好,但次次都要我洗碗服侍埋d姑奶我就一定唔制 :evil:

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

洗唔洗碗, 或者做唔做其他家務, 只是出心, 點解要斤斤計較, 點解要計較邊個做邊個唔做, 邊個做多邊個做少, 跟住自己就有大條道理唔做? 這個世界, 好難在每一方面都做到公平的. 要長輩又煮又洗, 點過意得去呢? 其實, 只要客觀環境許可的話, 幫下手做下又何妨? 得罪一句, 我覺得這關乎家教.

民房

happybibi 寫道:
洗唔洗碗, 或者做唔做其他家務, 只是出心, 點解要斤斤計較, 點解要計較邊個做邊個唔做, 邊個做多邊個做少, 跟住自己就有大條道理唔做? 這個世界, 好難在每一方面都做到公平的. 要長輩又煮又洗, 點過意得去呢? 其實, 只要客觀環境許可的話, 幫下手做下又何妨? 得罪一句, 我覺得這關乎家教.

認同。這是家教。

大宅

happybibi,

totally agree!

yammyma
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

大宅

好一句家教
我奶奶都未試過叫我洗碗
不過每次我都會去洗
仲有就係我會煮埋俾佢食
我覺得做嘢唔會做死人
禮多人不怪就係事實

[img align=left]http://forum.bjcg.com/images/upload/2005/02/18/161709.gif[/img]

民房

一舊細雲仔 寫道:
[quote]
小manman 寫道:
我都會覺得奶奶煮飯已經好辛苦,為人子女既好應該幫輕下,,但點解做新抱就會諗奶奶煮飯已經好辛苦,咁做女婿既返到外母屋企食飯,唔通外母就唔辛苦???
我honey及未來奶奶從無要求過我要洗碗,我都問過我honey第日結左婚,我係咪應該要幫下手呢???我honey根本唔需要,就算我話要洗,佢媽咪都唔會要我洗 :mrgreen:
我係自己屋企食飯都唔使我洗碗既,所以我覺得如果要我係奶奶屋企食飯後洗碗,我會覺得作為女婿都應該咁做~~~
要洗就洗,唔想洗就唔好洗,覺得無責任洗就出廳睇電視

淨係洗碗呢個問題已經講咁多point支持自己唔洗做!呢家未嫁就咁大支野,第日生左都唔知你奶奶點算![/quote]

好。要洗就洗,唔想洗就唔好洗。我鍾意呢句,因為唔想洗係唔需要咁多理由令自己覺得唔洗係應該。要洗就洗,唔想洗就唔好洗。無須理由。

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我姑奶姑仔輪流洗碗,唔駛我郁手,就算她們不洗,亦從無想過要動手洗喎
不過閒時自己攞個碗裝過野食,都會自己洗番,都唔算懶到出汁

大宅

佢都唔比我洗~~我會幫佢執碗!!

大宅

我是和我奶奶一齊住的,我o的姑奶,大伯番來食飯個個都會幫手,通常大伯幫手開木台取椅,我和姑奶等取送,不湯,至於洗碗有時兩個姑奶洗,有時就我和其中一個姑奶合作洗,,但相反我大伯個老婆從結婚到現在都不會幫手,座起梳化,見可以入席時就找好位座,食完又座回梳化睇電視,全程唔會做,雖然佢唔係同奶奶住,但話晒都叫自己屋企,佢自己好似唔如自己身份,返而當左自己係客人 ?-(

民房

yiuma 寫道:
我是和我奶奶一齊住的,我o的姑奶,大伯番來食飯個個都會幫手,通常大伯幫手開木台取椅,我和姑奶等取送,不湯,至於洗碗有時兩個姑奶洗,有時就我和其中一個姑奶合作洗,,但相反我大伯個老婆從結婚到現在都不會幫手,座起梳化,見可以入席時就找好位座,食完又座回梳化睇電視,全程唔會做,雖然佢唔係同奶奶住,但話晒都叫自己屋企,佢自己好似唔如自己身份,返而當左自己係客人 ?-(

這就是家教了。

男爵府

從來沒洗過, 奶奶有潔癖, 都係奶奶自己洗或者老爺洗。在家老公洗, 最怕洗碗。

大宅

好媽媽勳章

試過未結婚時洗過一次,我
就算全個世界 亦都失去 他也在這裡 全場突然寂靜 他都給我衷心的讚許 就算誰愛過我 又給收去他熾熱不退 旁人視為負累 他偏不覺苦 靜心等我歸去 如何大成大敗 他的寵愛中 亦都只有一歲 共誰玩 共誰做伴侶 進步到 某一點 熱情就會退 共同進退唯獨是父母這一對

禁止訪問

男爵府

我奶奶都係唔駛我睇, 因為佢知道我同我老公都好憎洗碗.

有時佢仲會趁我0地番0左工去我屋企幫我0地洗...

pong_bobo 寫道:
佢都唔比我洗~~我會幫佢執碗!!
違規簽名-超版代刪

民房

EVA222 寫道:

大個女唔好咁膚淺,做人處世唔係用個計算機算著,鄧你honey難受.

講得好

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

無洗,因為三個姑奶同姑仔已編好時間表輪住洗,二)我要照顧囡囡,三)亦是最大原因,懶
我知老公想我幫手洗,但我又衰,連扮爭洗都懶
但有時自己,老公同囡囡食完野,例如:吃完雪糕隻杯,我就動手洗,無需老公郁手

首頁
23456...8

尾頁

跳至