嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

個女好细粒。

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

Re: 個女好细粒。

你囡囡7個幾月,有17磅,都唔輕啦!
如果出世時,都係細粒的話,身體又健康,我覺得無需要特別去增肥..
我囡囡差不多35個月,都係得23磅,屬細碼型BB,但醫生都話無問題,以前食野是比較差,依家大個左就好左好多
最重要是BB身體健康!
太肥都唔好啦!
My Two Princess

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個女7個月零11日都係大約17磅到,6個月時去健康院姑娘就話剛好貼近中碼size,(因之前姑娘一直話屬細碼型)她出世時都唔足6磅.我個人覺得bb健健康康,食得同訓得都無問題.

男爵府

我好讚成pigpig同janetngan2講法,只要健康就得,點解要來硬谷肥d小朋友,佢0地食滯咪仲慘。

複式洋房

浣莜媽媽,
係啦, 你個女都算ok呀, 我個囡囡9個月都係得嗰15磅咋。 佢依家每歺都係食3安奶咋,我諗住過咗年之後同佢睇吓兒料睇吓有無問題。

浣莜媽媽 寫道:
各位媽咪,我想請教下你地。有咩方法可以令BB肥D?我個女日日都食兩碗粥仔,但是食左都吾生肉。7個幾月了,都係得17磅幾。
該用戶已被刪除

民房

你個女都唔細粒啦,我個女一歲多,都係十七磅幾,唔洗擔心,最緊要健康咪得囉!

複式洋房

浣莜媽媽,
今日先去健康院磅重, 16磅都仲要欠0.2磅. :cry: 我個女咩都唔肯食, 奶, 粥, 米糊, 湯.. 佢樣樣都唔要.
今日係健康院聽到啲媽媽話試吓俾個b食肥仔水, 我諗住試吓, 不過葯房新年無開買唔到

洋房

I agree - as long as bb is healthy, the weight and size is not so important. However, you might like to try to add some "bird's nest" to her congee as it is supposed to help her absorb the nutrition from her food. Also, if she is not drinking a lot of milk, try giving her yoghurt and cheese as these are all high in calcium which is essential for bb to grow
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至