意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 2|主題: 77825

請問大家對學行車既意見係點呢?有幾多媽咪俾自己既寶寶用學行車呀?

複式洋房

國民生產總值:341

請問大家對學行車既意見係點呢?有幾多媽咪俾自己既寶寶用學行車呀?

小妹剛買左部學行車俾女女玩,但同時亦見有d人對學行車既評價似百害而無一利,大家點睇?係咪真係好危險? ?-(
浦浦既小寶貝,子靈女女,於8月22日QE出世∼ :-D

水晶宮

國民生產總值:70657

2019勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 夏天玩到顛 我的育兒心得勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Re: 請問大家對學行車既意見係點呢?有幾多媽咪俾自己既寶寶用學行車呀?

我唔會俾我bb用學行車,因為未學行先學走唔係咁好,都係俾佢一步一步學行好d.

複式洋房

Re: 請問大家對學行車既意見係點呢?有幾多媽咪俾自己既寶寶用學行車呀?

但學行車唔係又係一步一步學嗎?
我女女都唔會走r…

子爵府

國民生產總值:11564

好媽媽勳章 畀面勳章

ple614 寫道:
小妹剛買左部學行車俾女女玩,但同時亦見有d人對學行車既評價似百害而無一利,大家點睇?係咪真係好危險? ?-(

好多媽媽甚自醫生都會反對bb用學行車因害處及危險係好多,例如:型嚮日後行路,bb行得快時可能會返車(學行車速度好快).我都有買學行車但每日比bb坐唔會超過半小時及會看住(免發生意外)

複式洋房

國民生產總值:160

我有比bb坐學行車(因為朋友送,唔用好浪費),佢好鐘意,因為可以飛車,想去邊都得.bb十三個月識行,似乎都冇咩壞影響.

至於危險,其實就算唔坐車仔,你放佢係任何地方都有危險,都係要看到實.所以只要睇實就唔危險啦.

大宅

國民生產總值:2508

我仔仔都無用學行車,11個月半就已經識行.
我個朋友個女女有用學行車,14個月先識行,不過我見佢個
女都行得幾好,無乜問題呀.

大宅

國民生產總值:4221

學行車不是必須品.
如果未有的,就不要買了.
如果有的,千萬別把學行車當成讓BB學習行路的工具.它只是玩具.每天不會玩太多時間的玩具.

該用戶已被刪除

民房

國民生產總值:84

當玩具ok啦,不要太執著醫生的意見,我見很多小孩用學行車對行路沒影響,小兒也是如此,當見到孩子飛車時的壯
觀場面,便快樂透了.

呀咕啹:
bb車只會360度轉會否滿足或頭暈?

happybaby1219 寫道:
我有比bb坐學行車(因為朋友送,唔用好浪費),佢好鐘意,因為可以飛車,想去邊都得.bb十三個月識行,似乎都冇咩壞影響.

至於危險,其實就算唔坐車仔,你放佢係任何地方都有危險,都係要看到實.所以只要睇實就唔危險啦.

該用戶已被刪除

禁止訪問

國民生產總值:4238

侯爵府

國民生產總值:22157

醒目開學勳章 畀面勳章

我唔會買學行車,無必要!

複式洋房

我一直都認為學行車唔係必需品,但都覺得只要揀得安全既,學行車當玩具問題不大lor~
視乎個bb用成點lor~例如話個b真係極之好動既,活動能力大到拉唔住既,咁即係自己教佢行路都得啦~
但如果bb係打死都唔肯郁一下果d lor,俾佢試下無壞既~
不過咩都好,安全最重要~!

洋房

國民生產總值:360

好同意, 當玩具及用一個月,不要長期依賴學行車

禁止訪問

國民生產總值:17180

洋房

國民生產總值:579

In most other developed countries, they say that walkers only hinder a baby's walking rather than help it. I agree that a walker is not an essential and anyway,l you only use it for a very short while. If you have already bought one, I would say that watch bb carefully as it is very easy to "fan chair" ie flip over as they tend to go quite fast. ALso, make sure that curtain strings are all tied up as bb can strangle themselves in the strings. If you have not bought yet, ask your friends to see if they have one they can lend you or better still, don't bother

男爵府

國民生產總值:8502

好媽媽勳章

我買chicco highchair時送學行車, 所以六個月開始都有俾仔仔坐, 每日3次每次15分鐘, 坐時一定有人睇住, 佢玩得好開心, 生日後幾日識自己行, 都行得好好. ^_*

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.