意見反饋
義工

心聲留言 今日: 0|主題: 15927

跳至
原唔原諒一個對唔住媽媽的爸爸好......?

大宅

國民生產總值:4660

原唔原諒一個對唔住媽媽的爸爸好......?

爸爸由細到大都好錫我,對我好好的,但佢對我媽媽唔住,佢在大陸找了第二個女人,後來媽媽在知道後的日子裡,在心情唔穩定的情況下,發生了意外,死了!佢竟然一D傷心都無,在出殯當日只好似在睇戲咁,無理任何佢要理的野,後來因佢同我哥哥發生爭執,佢竟連我媽媽的神主牌也燒埋,自始之後我就無聯絡過佢啦!事情至今已發生了差不多7年了,最近我爸爸突然打電話找我,和我說佢只餘下幾個月命,同我講身後事問題,佢仲同我講話放唔低佢而家的老婆和女(個女現在5歲),佢話如果佢唔係度後唔知佢兩母女

琥珀宮

國民生產總值:161789

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Re: 原唔原諒一個對唔住媽媽的爸爸好......?

唉...咁樣真係好矛盾!如果俾著係我,我諗我會幫爸爸辦後事!但至於要照顧後母及異妹,我諗我未必做到咁大方囉!

該用戶已被刪除

男爵府

國民生產總值:6259

對吾住, 我講真心果句, 我, 一定吾會原諒佢, 佢如果今日吾係有事, 佢會吾會搵你地? 點解要我去照顧佢個女人同個女, 我媽媽呢? 我呢? 佢地就係你個女同老婆? 咁我係邊個? 我媽媽又係邊個? 人地就係你最放吾既人, 當日你又可以放底我同媽媽? 仲有, 我吾會同佢辦理身後事, 呢個世界無咁著數, 你無付出, 無資格收果. 種咩因, 得咩果. 況且, 佢地落到黎香港, 咪又係羅綜緩, 使咩你去照顧佢二母女呀.

伯爵府

國民生產總值:15915

係我,我都吾會原諒佢!!!
點解佢要有事才找你丫,這7年來又吾見佢找你......佢對你媽可以去到咁盡,反而就去擔心一個破壞你家庭的女人丫!!!佢地落到香港就吾會死啦,香港政府咁喜歡幫助新移民.
而且你爸同個女人一樣有錯,我吾信個女人吾知你爸有家庭,知仲要生埋女.根本就無理你們的感受.仲有如果佢真係錫你,我想佢吾會吾理你,去包二奶.你爸就知你心軟,所以現在才來求你幫佢.你都做緊人家媽媽同老婆,你好明白筒中的滋味.

以上都係本人的意見,有得罪之處,請見諒!!!

大宅

國民生產總值:4827

你爸爸對你有養育之恩,他的身後事你應該付責。但那個女人和個女,你可以不要理,你想下你媽媽。

我知我們應該寬恕別人,但如我係你,我不能原諒 hurt 我媽媽的人。

This is only my opinion.

民房

國民生產總值:11

kachunma,

我覺得你爸爸好似係因為無人照顧佢兩個先搵返你,我係你就只會幫佢辧後事,至於果兩個人就no way la :exclaim:

複式洋房

國民生產總值:148

我以一個局外人講下我既睇法.........

你媽媽過身...都過去, 同埋都係意外, 無人想
點都好~
佢都係妳親爸爸............你都話佢以前好鍚你
佢之前對你媽媽做既野可能好過份..........
但係感情既野..係當時佢地二個人既事
感情既野, 愛你既時候係好珍惜你..但唔愛就係唔愛
當然你既立場一定係企係你媽媽個邊 (比我都會係,可能都會憎佢)
但係佢始終係好鍚你既爸爸, 唔好講後事, 餘下既日子你唔對佢好D, 將來你一定會後悔 (因為你依家只係俾仇恨蓋過左親情)

同埋我諗你都叫做願諒左佢少少, 唔係都唔會去同佢拜年~~

佢搵你同你講佢既後事, 未必係因為無人幫到佢
而係因為你係佢既親人, 佢就走都想俾你知
~知足常樂~

大宅

國民生產總值:4660

其實我都唔知

別墅

國民生產總值:935

我爸爸在大陸找了第二個女人,我好明白你的心情.如果我係你 我唔會原諒一個對唔住媽媽的爸爸!
kingbb I am 7 years old. ;-) :-D :-D

大宅

國民生產總值:3618

我就唔會原諒佢,太過份啦! :evil:

洋房

國民生產總值:243

唔會原諒,他當日實在太過份,而家佢有事就找你幫忙咁算

該用戶已被刪除

男爵府

國民生產總值:6923

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

人之將死,有咩都已經過去,需然你爸爸可能做錯,但你恨佢又有何用呢,呢d都係佢地兩個人既事,況且你爸爸都仲識搵你,你係佢心目中仲有一個位置係度,你爸爸呢件事,你既情況同我差唔多,但我爸爸已經唔係度,以前我都好憎佢,唔知為乜,只知佢對我媽媽唔好,仲打我媽媽,我當時真係好憎佢,就算係街見到佢,都會扮唔識佢,但後來知道佢有肝癌,咩恨都無哂,記得個時仲有沙士,去睇佢都有好多障礙,後來唔到一個月佢就走左了,我個仔5歲了,但只叫過佢一次公公,我仲好記得同佢相處既個個月,真係覺悟到好多野,佢有錯,其實我都有錯,唔好再介意佢點對你媽咪,好好用呢幾個月同佢相處,可能你都會覺悟到好多野的,而佢另外個邊人,我就覺得你可以再衡量下先決定幫唔幫佢地,希望你能珍惜現在,好好相處下!!
請大家和睦發表及討論,尊重自己,尊重別人,但要嘈交,無理取鬧,恕難奉陪 ~~

子爵府

國民生產總值:12710

Agree.
Joan媽咪 寫道:
係我,我都吾會原諒佢!!!
點解佢要有事才找你丫,這7年來又吾見佢找你......佢對你媽可以去到咁盡,反而就去擔心一個破壞你家庭的女人丫!!!佢地落到香港就吾會死啦,香港政府咁喜歡幫助新移民.
而且你爸同個女人一樣有錯,我吾信個女人吾知你爸有家庭,知仲要生埋女.根本就無理你們的感受.仲有如果佢真係錫你,我想佢吾會吾理你,去包二奶.你爸就知你心軟,所以現在才來求你幫佢.你都做緊人家媽媽同老婆,你好明白筒中的滋味.

以上都係本人的意見,有得罪之處,請見諒!!!
我個寶貝仔係屎撈B

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

我唔會原諒佢...因為係佢...令到自己既媽媽唔係到...而且佢...無理個媽媽感受...連自己既老婆死左之後...佢都無好好為佢做個一件事...甚至連佢神主牌都燒埋...呢d咁既人...值得原諒咩...而家佢得番幾個月命...你身為佢個女...咪得閒...係得閒搵佢飲餐茶...至於個個女人同個女...呢d係佢家事...唔係你既事...無謂攬上身...落黎香港無依無靠既...咪返大陸囉...個到有佢親人...唔係呢個女人...你媽媽唔會咁...你媽媽仍然健在...你bb有個好婆婆...你有個好媽媽...雖然事隔7年...但係心中既剌...你媽媽所受既苦...真係可以當無事咁忘記佢咩...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

國民生產總值:11335

你爸爸雖不算好丈夫, 但總算付出過做爸爸的責任,
他曾付出血汗辛勞地掙錢養家, 假如我是你, 我會為
他辦理後事. 但對那母女郤不能有任何施予.
TKOP,  求你拜你,唔好再死纒住我、咬住我、回覆我!!!!!

大宅

國民生產總值:1708

一單還一單,你爸爸對你有養育之恩,料理他的身後事都應該。

但他的女人和他們的女兒,是你爸爸攪出來的,你絕對無責任幫他處理。 你爸爸和他的女人都是成人,自己做的事應該自己負責,自己解決。 早知今日何必當初 :exclaim:
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

子爵府

國民生產總值:12931

唔,你呢個問題其實我地係幫唔到你答架!你個心唔想原諒佢,但係佢又係一個對你好好既爸爸!呢個問題你應該問返你自己...
如果我地幫你答,實有兩個答案既...你問我...我實答你唔會原諒...但係睇左有d人既回覆佢地都無講錯...事實你爸爸對你又真係好好...你為佢攪身後事都係好應該...
至於o個兩母女,老實講我對o個d二奶毫無好感...身邊有太多朋友因為d二奶大過主人婆而要自己獨力照顧子女...感悲哀...係我...我就唔會理佢地...

複式洋房

國民生產總值:388

同意一個人飛所講, 其實你心裡面好鍚你既爸爸, 你再強調佢以前好錫你, 你唔真惜餘下日子, 你一定會後悔! 至於佢個女人同個女, 你同佢地冇感情, 可以唔理佢地.
我冇爸爸, 在佢死時我都唔可以係佢身邊, 佢最錫係我...

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.