論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

睛靈勳章

其實請oversea 工人同香港斷約工人時間只差幾天, 這几天便是從oversea 寄工人簽了名的合約來香港

請工人不能急在一時, 否則后幻冇窮

斷約工人一定不用考慮, 我自己也身受其害過

原帖由 潼潼囡 於 09-10-22 11:37 發表
話說在上個星期我個剛來做一個月的工人突然話唔做, 其實我都沒唔開心, 因為她來了一個月都沒試過湊我個囡(3YRS), 連晚飯都沒試過煮. 因我同奶奶一起住,她只係負責清潔, 這都話辛苦..
跟住個AGEN ...

複式洋房

睛靈勳章

我上次那斷約菲工人的agent 也大贊工人很好, 說因前僱主家已有印印, 只是印不likely那菲, 所以才炒菲,
I'm so stupid信以為真, 結果請了那斷約菲, 來了我家完全不照顧小朋友, cooking又唔掂, 買餸always 唔見錢, 家里東西又唔見, 最后還走佬去police告我, 攪咗多過一個月, 才在Labour settle..........

agent 在荃灣南丰九樓, 是沒牌的, 千其不要去, 因工人有問題agent 係唔会理你的

原帖由 傻BB 於 09-10-22 17:46 發表
油麻地碧街xxx大廈11樓有間agent
專門介紹斷約工人俾僱主
話前僱主移民失業等等, 多多藉口
大家要小心

男爵府

大家要三思!!!

其實這個topic經常在bk見到,雖然一班bk媽咪講完又講,但都總有好多"冒險家" or "善長人翁"呢!

還有人請"有case在身,告緊前僱主之工人,掂會唔令到今時今日d工人質素每況愈下...

所以有時唔好怪工人做得唔好,我地d僱主只時幫凶緃容而至,所以自討苦吃,每每請完d斷約工人,轉頭又話唔好,但令市場充斥甘多"現成工人",四圍找水魚...

所以在此,我都提醒d僱主,唔好以為急住等人用or以為佢地被抄借口幾甘堂煌華麗,agent同你講掂無人,唔請就無等等..
你地要三思,因你請了斷約工人返去,好快又要換+賠償,是得不償失!!!!

複式洋房

睛靈勳章

AGREE 100%

如果我們唔係試過做錯, 我們都唔會在呢度勸告大家不要試, 前人的經驗實要借鏡

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-10-23 11:03 發表
其實這個topic經常在bk見到,雖然一班bk媽咪講完又講,但都總有好多"冒險家" or "善長人翁"呢!

還有人請"有case在身,告緊前僱主之工人,掂會唔令到今時今日d工人質素每況愈下...

所以有時唔好怪工人做得唔好,我地d僱 ...

洋房

凡係斷約嘅工人,無論係咩原因我都唔會請,佢地有好多原因,但我真係唔敢博。況且依家啲阿姐真係吋爆,成日以為喺香港做過吓就好吃香,唔休做,辛苦少少又玩嘢博走揾第2個僱主。

複式洋房

講得啱, 明知咁多人衰過, 仲要博, 咁真係祝福佢啦.

原帖由 klnbay 於 09-10-25 00:02 發表
AGREE 100%

如果我們唔係試過做錯, 我們都唔會在呢度勸告大家不要試, 前人的經驗實要借鏡

大宅

雖然無請過斷約工人, 但請過一位香港完約現成工人, 但係都係極品中之極品, 大家想到工人常做d乜野唔好0既野, 都中得7788係我心上, 所以斷約一定唔夠胆請lu
希望每個人都開心, 健康, 善良!

男爵府

好媽媽勳章

我實行緊喇,我請唔到現成完約,現在請海外完約,啲agent成日都比埋啲做左幾個月貨仔個啲我睇,講話睇吓比唔比機會佢地,我講明唔比,我比機會佢地,邊個比機會我?:;pppp:

大宅

原帖由 jerma 於 09-10-25 13:35 發表
我實行緊喇,我請唔到現成完約,現在請海外完約,啲agent成日都比埋啲做左幾個月貨仔個啲我睇,講話睇吓比唔比機會佢地,我講明唔比,我比機會佢地,邊個比機會我?:;pppp: ...

我比機會佢地,但有事時候,那個可憐我們,一次機會都唔好比她們.我是好贊成.

民房

emm.. i just confirmed one maid who broken contract... only 14 months.. God bless.........

大宅

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-10-23 11:03 發表

所以有時唔好怪工人做得唔好,我地d僱 ...

好似我而家屋企果個咁, 都唔係殺人放火, 打我個仔, 有無偷我嘢重未知... 佢只係 lazy, 黑面, 駁嘴, 無記性, 同你鬧咬, etc....搏炒之ma... 佢地班工人唔會覺得係佢地錯, 只係我地做僱主既要求高唧.

男爵府

原帖由 傻BB 於 09-9-27 21:55 發表
支持!!

請左斷約工人既僱主
唔該唔好走上嚟哭訴
最憎你地又要請又要呻
俾工人玩殘都係底死既

我請斷約工人, 係因為之前請咗個海外的, 怎知成功申請, 入境處都批埋,但她一句話不來就不來, 咁我本身已完約的工人又已飛番老家了, 咁我可以怎做呢, 亞女又細自己又要返工,咁唯有拿拿聲搵個工人啫!各人的選擇總有他背後的理由.

男爵府

我有些朋友也請咗好的斷約工人, 希望我也快D請到. 現在我這個用了四個月佢RESIGN,理由是達不到我們的要求. 我們也不會太不捨得, 始終她在短短時間已打爛我們不少用具, 連燈罩都可以整爛埋.扣咗佢一百蚊, 佢就RESIGN.

大宅

原帖由 傻BB 於 09-10-22 17:46 發表
油麻地碧街xxx大廈11樓有間agent
專門介紹斷約工人俾僱主
話前僱主移民失業等等, 多多藉口
大家要小心

將軍澳南豐廣場 +業 都專 sell 斷約工人既, 大家都要小心...

大宅

原帖由 FlyCatcher 於 09-10-28 16:58 發表

我請斷約工人, 係因為之前請咗個海外的, 怎知成功申請, 入境處都批埋,但她一句話不來就不來, 咁我本身已完約的工人又已飛番老家了, 咁我可以怎做呢, 亞女又細自己又要返工,咁唯有拿拿聲搵個工人啫!各人的選擇總有 ...

我之前就好似你咁啦, 所以而家一見有 mud 唔妥, 情願自己先跌 $$, 搵定個 backup.... 不過如其他 mammy 講, 如果 overseas 既都只係多幾日既時間, 真係唔好再搏... 我自問再無咁既膽量, 心力同財力...

洋房

really?more details
原帖由 cowkingb 於 09-10-28 17:08 發表

將軍澳南豐廣場 +業 都專 sell 斷約工人既, 大家都要小心...

首頁

尾頁

跳至