論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我知新請工人,頭三個月係冇公眾假期,想問如果兩年後續約,頭三個月仲有冇得放公眾假期架?

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你錯喇....所有工人都享有法定假日, 無論佢係第1天嚟, 還是續一個新約, 只係第1個約既頭3個月, 僱主有權扣佢人工, 但記住假係要照放嫁, 唔放係犯法的....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

別墅

公眾假係無既.
勞工假係一定要比佢放,不過no pay~~

男爵府

外傭放勞工假期, 唔係公眾假期.

別墅

佢勞工假都唔少呀,我放佢SAT,佢唔肯,要我俾SUN佢,我同佢講,SAT我個仔返PLAYGROUP,由我帶,星期佢又放假,咁我咪冇假放,佢同我黑面:;pppp:

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 babycys 於 09-9-28 19:10 發表
佢勞工假都唔少呀,我放佢SAT,佢唔肯,要我俾SUN佢,我同佢講,SAT我個仔返PLAYGROUP,由我帶,星期佢又放假,咁我咪冇假放,佢同我黑面:;pppp:

個個工人都係有12日勞工假, 當日放唔到可以補假喎, 60日內補番比佢囉, 佢黑你面, 你未唔好比佢放囉, 補假補係平日, 等佢仲黑唔黑你面...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 babycys 於 09-9-28 19:10 發表

上工前無講好可能要放星期六架?

我請時講明, 一個月最少俾佢一個sunday..
初初都真係個個星期唔同, e+阿仔返學, 我無乜嘢都唔會搞佢個sunday~ 大家就到就就..

禁止訪問

別墅

原帖由 babycys 於 09-9-27 13:36 發表
我知新請工人,頭三個月係冇公眾假期,想問如果兩年後續約,頭三個月仲有冇得放公眾假期架?

續約後係要放比佢同埋有薪咖 ....

首頁

尾頁

跳至