論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

請給意見

囝囝9月便上小學,工人也會在7月左右完約,因囝囝會返全日,如果继續請工人, 她便會很free,因為我和老公都要返工, 你們會怎抉擇,如果請local part time, 可以嗎? 即只揍放學, 和晚上煮飯,weekend 打掃清潔. 因為自己可以揍返學. 大家有無同樣經驗, 可行嗎? ?-(

侯爵府

Re: 請給意見

你既想法都可行架...我有個同事都係咁做既!

男爵府

我朋友係請家務助理3hrs(返星期一至五),接個女放學同煮
埋dinner做少少家務,about$2,000-$2,300.-
你可以打去家務通2317 4567
一般兼職家務助理工作的時薪約為$50,月薪另議。此薪金只供僱主參考,實際薪酬需由僱主 與家務助理雙方議定。
我朋友話無最低工資呢樣嘢,係自己決定比多少都得,
$50/HR只係家務通比你一個建議,如果你想請家務助理,
只要填好表格fax或上網登記都得,仲有我個朋友同個家務助理買保險一年about$190.-

http://ldh.erb.org/employer_jor.asp

等待驗證會員

唔該晒, irene and Mary 媽咪, 你朋友是否經家務通或找熟人, 是不是找住附近的人呢? :wink:

男爵府

我朋友在家務通找人的,她不想外傭,因為請外傭有好多額外
費用,炒佢嗰時又要比一筆,如果請家務助理好方便,唔啱
可以即刻叫佢走。

首頁

尾頁

跳至