家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下,人民幣債券2年期最少要最多錢?

男爵府

I also want to know, too.

民房

$10,000, 2.25%

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

唔知買唔買得過! 而家HK$1.13:RMB1, 即係而家要HK$11300才換倒RMB10000 來買債券, 如果2年後人民幣同港幣掛鉤了. 咁RMB10000=HK$10000? 會唔會呢?
如果已經有人民幣就一定買得過, 係未?

~~~ LOVE & PEACE ~~~

民房

http://www.mpfinance.com/htm/Finance/20080122/ac/ac_aca2.htm

大宅

原帖由 Allyly 於 09-9-28 17:47 發表
唔知買唔買得過! 而家HK$1.13:RMB1, 即係而家要HK$11300才換倒RMB10000 來買債券, 如果2年後人民幣同港幣掛鉤了. 咁RMB10000=HK$10000? 會唔會呢?
如果已經有人民幣就一定買得過, 係未? ...

妳甘計有妳道理,但問題係2年後人民幣會和港幣掛鉤嗎?
若不掛鉤,港幣跟美元行,甘美元不斷跌,相對港幣亦會跌,人民幣間接上升,持港幣Cash and asset 皆眨值!

所以問題核心係,要預測2年後美元走勢, 以決定自身港幣和人民幣的資產配置,才是正確

香港其實而家樓係好貴,
但股票仲係好平,買股好過,尤其國企股
黃金也是好選擇,等回至800美元可買
2年後必有豐收!!!!

大宅

where to buy?

民房

Bank

首頁

尾頁

跳至