跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家為bb 改左英文名未?

我仲未諗到, 唔知好唔好搵一個同小b中文名差唔多音0既....
又好似好難搵.

大宅

Re: 大家為bb 改左英文名未?

我個叫jeff , 係佢爸b幫佢改的, 同中文係冇關係, 純粹係爸b鐘意的 :lol:

男爵府

如果小b係仔仔, 咁我就無咁頭痛, 因為我本身有幾個好鍾意0既英文名....

大宅

你個小BB既中文名係咩野呢?我個仔一個叫Ariel, 一個叫Elvis,同佢地中文名無咩關係。只係因為覺得好聽咋。

複式洋房

我小蝦英文名叫 Charis ,有 上帝恩典的意思。
中文名叫 頌靈,有歌頌 聖靈的意思。

子爵府

好媽媽勳章

已改了,在出身紙也有,是取中文名的近音,叫"Harvey"

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

大家都知我個仔叫Kevin仔... (有handsome的意思!!) 未出世已經咁叫佢O架啦~~~ 本來中文名想叫敬泓, 如果係就係近音... 點知姑媽拎出去俾人夾八字筆劃唔係咁好, 所以叫敬淘~~~

不過無所謂啦!!

大宅

我都將bb個英文名加左上出世紙. "Ryan", 中文係卓懷...雖然只係有少少似近音. 但個名幾'親'佢.

男爵府

我個小B 女叫焯琳, 都幾難改同音英文名, 不過我都未諗到有咩名好聽.
我又唔想加0係佢出世紙, 費事佢大個唔LIKE個名呀.

子爵府

我無論公司老細和親戚朋友都有好多建議比我, 但我都未唸定, 我想簡單d;

我呢個網名 "yoyobb" 係未知肚裡BB係男/女時改架! 仲有岩在, 阿囡出左世, 改名佬幫阿囡改左叫"諾瑤", 既然係 "瑤瑤"咁岩, 有唸過叫佢做 "yoyo", 因為樣樣好似夾定咁; 但屋企人又話唔好, 話覆字英文名唔多興啦, 咁所以仲未改定...

男爵府

如果為左搵個近音名, 我都諗過cherry, 不過我老公唔like.
而家暫時諗左個cheryl...

男爵府

我想亞仔叫jay 哈哈
因為太過like 周杰倫la....呵呵..好唔好呢?

大宅

baby_kawaii,

焯琳... 大約同音既英文名可以有 Charlotte, 或者 Cherlotte. 唔好叫Cherry 呀, 對英/美國人黎講, 呢個字有另類意思.

我小b 叫呀正, 英文名就叫Justin, 出世紙都有 show.

男爵府

pluie:
哦??!! 係咩?!! ?-(

複式洋房

同同,

你都鍾意 jay嗎?我都係呀!
我覺得叫亞jay的人自我 + 不覊 (可能以前聽過劉美君的歌曲 "jay"),唔知你有冇同感呢?

男爵府

劉美君?? 冇聽過..............
jay我只係諗起周杰倫...哈哈哈
我想問...劉美君係邊個黎ga?

複式洋房

well~ 佢曾經係歌手 (in 1980's)
anyway, JAY 係我最鍾意的歌手。 :lol:

侯爵府

我都有幫霖霖改英名文, 暫定queenie, 不過老公鍾情eunise(都唔知係咪佢以前鍾意的人,哈哈 ), 而家老公話等霖霖大o的等佢自己揀或改其他名, 所以出世紙無英文名架, 咁樣可以慢慢改都未遲, 但而家都係叫住queenie先架!

子爵府

baby_kawaii & pluie:

我有個boss建議過我阿囡叫 "Charlotte", 我本身都覺得幾好, 但唸唸下讀做 "沙律", 又比人安花名, 所以比我否決左!

咁妳地覺得 "yoyo"呢個名點呀?

大宅

我老公個fd原本幫小b諗左個英文名叫Kelsey, 都諗住加落出世紙度,點知老爺奶奶幫佢改左個花名叫"茄士咩",咁肉酸,所以都無加度,等佢
]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至