自由講場

跳至

首頁

尾頁
y

男爵府

我有偏頭痛,一有大風不段吹正額頭或唔夠訓都會頭痛,個頭越痛時就會嘔,請問有咩方法醫治呢

子爵府

醒目開學勳章

我都有輕微偏頭痛...真係好痛好辛苦...
y

男爵府

原帖由 粟米豆 於 09-9-28 08:36 發表

係呀,偏頭痛真係好辛苦,我仲會嘔 ,一有大風吹正額頭一陣,就黎料訓又訓唔到好無心機,冬天日子戶外出街一定要帶帽,又唔知有咩方法醫治好

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我99間中燉天麻魚頭,
又試過在大陸偷運2次燉天麻貓頭鷹

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 baby_happy 於 09-9-28 18:32 發表
我99間中燉天麻魚頭,
又試過在大陸偷運2次燉天麻貓頭鷹

燉天麻魚頭我間唔中都有叫丫媽保,飲完個排係好小小,之後都係咁...我好勁,一痛可以痛個幾星期先停

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

少飲 Coffee & 濃 Tea

公爵府

反而覺得飲咖啡少左發作.

我對強光/好嘈既環境/打完邊爐就會引發, 唯有盡量避開. 發作時, 食特效藥囉

複式洋房

我有時頭痛都會頭痛到想嘔
但都無解決方法
有無睇過醫生?因為這樣已經算嚴重嫁啦

侯爵府

好媽媽勳章

有無試過睇中醫, 可能你有頭風.

我老公以前都有, 佢食左一排"驅風歸地丸" 就好返啦.

另外, 你要自己介寒野, 唔好直吹風扇 / 冷氣.

禁止訪問

別墅

我情況同你差不多, 現已介coffee/tea
原帖由 alik 於 09-9-28 19:02 發表
反而覺得飲咖啡少左發作.

我對強光/好嘈既環境/打完邊爐就會引發, 唯有盡量避開. 發作時, 食特效藥囉

翡翠宮

原帖由 粟米豆 於 09-9-28 08:36 發表

我有個舊同事,偏頭痛十幾年,睇過中西醫食過無數偏方使過十萬八萬都唔掂,一痛唯有食止痛丸(最高十幾粒/日),我建議佢睇下脊醫(西醫搵唔到原因嘅可能是同神經線受壓有關~申報:我冇相熟的脊醫!)...睇完→原來只是頸椎錯位,好簡單好易醫~俾脊醫生拉下頸、照下紅外線就搞掂(要十次八次~當然幾千蚊是少不了,如果唔係頸椎問題~都係SIDE幾舊水→睇一次計!)。

公爵府

原帖由 傻BB 於 09-9-28 20:41 發表
我自己一直有耳水不平衡
可能我太忙, 壓力大又經常夜瞓
所以每隔一兩個月就發作
每次發作一定瞓唔到
一瞓低就嘔
要去醫生度打針食藥先無咁辛苦
仲要暈成個星期先會完全好番, 唔再暈

早幾日又發作
好耐之前在網上已 ...

你係耳水不平衡,同偏頭痛係完全唔同架,如果我食左呢條方,我諗要睇急症都得,因為好多時偏頭痛發作都係肝火,唔可以食薑架!

男爵府

針灸可以幫忙減輕痛楚.

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我都有頭痛呢個問題....睇過好多醫生都唔得...食咩藥都無用...一痛個時痛到喊..痛到嘔..
醫生只係話我可能係唔夠訓...壓力大所以咁...

大宅

西醫話介食朱古力,蕃茄,芝士,咖啡
或者試下look雞蛋係頭,好舒服,吸風
天麻燉魚頭都好
另外,飲沖劑薑水都好

公爵府

畀面勳章

有種山草藥叫"白綿風"用黎煲水洗頭沖涼驅風幾好, 試下問d中藥房, 有人試過係屯門三聖間藥房訂30~40蚊一斤, 我自己用果d係老公上山摘

禁止訪問

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

首頁

尾頁

跳至