嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

急救!!!六日冇ngng!!!

我囡囡之前因吃了西藥攪到六日冇便便,結果給了甘油條,但跟住又是六日都冇,直到今日終於忍吾住要再用甘油條,好慘!亞囡d屎屎硬到窿窿出血呀 :cry: ,攪到我都忍吾住 :cry: ,其實有何方法可令她吾好再便秘呢??

p.s. 她飲a+�每日半餐糊(萬朝蕃茄魚)�食兩次紅蘿蔔或果蓉(共3湯匙)+水

大宅

Re: 急救!!!六日冇ngng!!!

其實我個bb都有咁既情況, 不過我過左兩日都冇大便我就會煲粥水俾佢開奶飲, 同埋我睇開個中醫話可以一個禮拜煲開奶茶俾bb飲, 我都係咁呀, 最好唔好用甘油條啦, 大人用都唔係咁好, 何況小bb咁快就要靠呢d野先可以去到大便, 你試下用呢兩個方法, 唔好等五六日先諗辦法, 留意到佢兩日無大便就要行動啦, 仲有可能你bb會唔會唔夾隻奶粉呢? 因為我囝囝食開s26, 佢無大便去我都打算同佢轉

民房

你試吓同 bb 轉皇牌牛欄牌奶粉 , 我仔仔以前都是3-4日先屙一次 , 轉咗奶粉之後就好好多 , 現在差不多日日都有大便 , 有時bb 屙咗都唔知 , 現在唔洗再為bb 大便煩惱啦 !!

ok_leung

請參考 2005年 1月31 日的嬰兒醫護中也有同樣的問題.

禁止訪問

別墅

堯堯豬媽 寫道:
D藥水太熱氣,都可能會咁,你比幾多水囡囡飲呀?除左水,仲有無比果汁呀?如果佢肯食,比多少少果蓉佢食喇,對大便好D ga,有無煲D清熱湯水佢飲呀?都可以ga
堯堯豬媽:
"有無煲D清熱湯水佢飲呀?"我個囡得七個半月可以煲D嘜野清熱湯水呀???

別墅

garytai 寫道:
其實我個bb都有咁既情況, 不過我過左兩日都冇大便我就會煲粥水俾佢開奶飲, 同埋我睇開個中醫話可以一個禮拜煲開奶茶俾bb飲, 我都係咁呀, 最好唔好用甘油條啦, 大人用都唔係咁好, 何況小bb咁快就要靠呢d野先可以去到大便, 你試下用呢兩個方法, 唔好等五六日先諗辦法, 留意到佢兩日無大便就要行動啦, 仲有可能你bb會唔會唔夾隻奶粉呢? 因為我囝囝食開s26, 佢無大便去我都打算同佢轉

garytai,
其實我一向都有煲開奶茶和煲粥水俾bb飲,但對我囡囡吾見得有功效 ?-(

男爵府

ww_so,
我阿b同你阿b一樣呀. 佢都係食a+另萬朝蕃茄魚另果蓉. 不過佢仲衰, 唔飲水. 我阿b食家7個月. 前兩星期, 佢痾粒粒硬糞. 所以冇俾米糊, 就俾粥佢食, 雖然食得麻麻, 但d大便就好番d.
你俾咪都係俾1號a+ ? 唔好轉2號呀, 因為2號奶粉d蛋白質難d消化好易便秘.
另我之前都買過雪印俾阿b試, d大便又好似好d.
不過如果你阿b以前食開a+冇便秘, 而食左米糊之後先便秘, 可能係d米糊bb消化唔好. 你試下唔俾佢食呢隻米糊, 睇下好唔好d. 另個次西醫叫我俾d apple prune juice 佢飲. 飲完第二天痾到一大包糞呀!
:wave:

別墅

食西藥要比多D水佢飲..
我個囝囝一向便便都好硬..疴果時好辛苦..
不過近排我買左濃縮西梅汁開水比佢飲(我而家用緊DHC果隻..FANCL都有一隻)..我用一茶匙開3安水..一日一次
佢宜家便便好暢順..唔再辛苦
如果酸佢唔肯飲..加D萄萄糖..你可以試0下..

複式洋房

有冇同佢做 ”i love u”按摩 及 飲 西梅汁?

男爵府

我亞b仲衰,留番d屎"摘年"添.一共4日到年初一才吾吾,但好硬,佢吾到喊,搞到我心都痛曬,西梅汁6個月飲吾飲得呢!
[em:3 :]

複式洋房

咩係"i love u"按摩呀?
浦浦既小寶貝,子靈女女,於8月22日QE出世∼ :-D

大宅

happyapple,

what is "apple prune juice " ??

happyapple 寫道:
ww_so,
我阿b同你阿b一樣呀. 佢都係食a+另萬朝蕃茄魚另果蓉. 不過佢仲衰, 唔飲水. 我阿b食家7個月. 前兩星期, 佢痾粒粒硬糞. 所以冇俾米糊, 就俾粥佢食, 雖然食得麻麻, 但d大便就好番d.
你俾咪都係俾1號a+ ? 唔好轉2號呀, 因為2號奶粉d蛋白質難d消化好易便秘.
另我之前都買過雪印俾阿b試, d大便又好似好d.
不過如果你阿b以前食開a+冇便秘, 而食左米糊之後先便秘, 可能係d米糊bb消化唔好. 你試下唔俾佢食呢隻米糊, 睇下好唔好d. 另個次西醫叫我俾d apple prune juice 佢飲. 飲完第二天痾到一大包糞呀!
No worry be happy

男爵府

kyy,
即係蘋果西梅汁, heinz , gerber 都有. 6個月就飲得, 初初可俾半樽(2oz), 飲一樽即刻第二天有得痾了

洋房

蘋果西梅汁洗唔洗開水呢?

別墅

WW_SO

我囡囡現在14個月﹐ 都係一食西藥就冇便便﹐但一超過兩日我就會比火龍果佢食﹐真係得㗎﹐我個囡亦係飲A+﹐現時每日都KEEP住食1/4個 火龍果/橙﹐
所以便便從來不會超過兩日﹐你可以試試。
PS - 要KEEP住多飲水及多食菜
PS - 糊仔是好熱氣的﹐一定要多飲水﹐我囡囡只食了兩星期。

LOKLOKCAROLMA

男爵府

如果真係便秘(幾日冇痾) 就唔駛開水.
如果係d糞硬d, 可以開稀一d.
呢個係我阿b既經驗.

男爵府

我阿B依家十個幾月大,之前兩日一次大便,但今日已經三日冇去啦...真係好好好擔心呀? 想問:

To happyapple, apple prune juice 係幾耐飲一次ga? 你係隔日定係有需要先比你阿B飲ga?

To popo22,請問你所指

民房

You can try the juice from Wakodo. It is for 2 month
and above. Don't dilute it with water. It is sold in city super, seiyu, or sogo.

男爵府

報告!報告! 阿B今朝終於去左ng ng啦...不過,d臭臭都幾硬,其實阿b已經一日食一種生果(apple or orange or banana); anyway,我會試下比佢飲下開奶茶,幫佢清下熱氣...不過,就唔知隻豬豬飲唔飲lor...???

至於,i love u

複式洋房

I Love you 按摩 即用 I L U 形狀做肚仔按摩, 我諗是順住腸的形狀, 對去ng ng 都有幫助嫁, johnson 教的, 可留意有關講座

首頁

尾頁

跳至