跳至

首頁

尾頁

王國長老

牛年勳章 2021勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

客家人, 結O左婚, 生埋仔... 係咪就無利是逗??

點解我老爺,伯父,舅父 & 堂哥堂姐都唔派俾我O地兩公婆O既?? (全部係我老公D屋企人) 最唔忿氣係老爺唔係好多個仔O者... 無理由生O左仔就唔俾利是嘛 (生O左仔就唔係佢個仔咩 :cry: )

但係我自己屋企我D家姐都有派俾我喎 ?-(

乜客家人係咁O架!?

大宅

Re: 客家人, 結O左婚, 生埋仔... 係咪就無利是逗??

應該唔會架啵… 我有一半血統係客家人黎,佢地唔會唔派架啵…

你係咪做左 d 佢唔 likey 既事而你又唔知道呀?!
執業全職曳媽咪! 小樹屋之首席呀四!

子爵府

Re: 客家人, 結O左婚, 生埋仔... 係咪就無利是逗??

小倩:

我自己及老公都是正宗客家人, 但兩邊都無唔派利是喎, 佢地始終係長輩嘛;

會唔會派左比你老公, 佢落格

男爵府

小倩:
我老公係客家人,我老爺奶奶都有派利是wor..會唔會係佢地唔記得左??咁佢地有無俾利是亞kevin仔?
不過會唔會客家人又分唔同地區呢?

呢度都幾多客家人bor.

子爵府

係喎... 原來都幾多客家人喎! 自己友呀^^

我和老公都是客家人, 但老公客家話比我叻, 咁你地呢? 識聽或講嗎?

仲有係... 去食"客家好戔"有無歸屬感呀? 我個人覺得好好食, 但我有次帶我阿麻去, 佢居然話個度煮客家菜煮到不知所謂=="

男爵府

yoyobb:
"客家好戔"我都未試過, 我老爺0個邊唔係特別食客家菜0既, 係我奶奶食野要求健康少油..........等等...
我老公唔識講客家話, 不過佢識聽...
好攪笑,佢識聽客家話, 我老爺奶奶以為佢唔識聽, 我老公都有講過話佢其實係識聽, 點知佢地唔信, 仲有時為左唔想我老公知佢地講乜, 0係佢面前講客家話...哈哈哈哈哈

王國長老

牛年勳章 2021勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

曳媽咪, yoyobb & baby_kawaii:

原來咁多"自家人"喎~~~ 咁有無係來自西貢/清水灣O架??

我老公梗係無落格啦, 佢收到都會全部上繳O架... 而且派利是通常經我手, 因為我抱住小B嘛!! 個個都係話"俾封利是BB呀~~~" 之後就收番埋疊利是O架啦 =.="

我老公都係識聽唔識講的, 仲要聽都係唔精O個隻~~~ 今日伯父先講O左個客家話笑話, 佢都好似唔多聽得到!!

王國長老

因為佢屋企唔興結O左婚有利是逗, 所以我頭先派俾佢姪女時, 佢都好訝異 (佢已經有兩個細路)

男爵府

其實都係睇人0者.我媽媽0個邊d親戚都有d人唔會俾利是0個d 結左婚0既人(除非有上門拜年), 有d又會wor...(我唔係客家人).大家都係同一個鄉下0者.

子爵府

baby_kawaii & 小倩:

嘩~~ 咩你地咁夜仲係度傾緊計呀! 不過我仲夜, 為左整阿囡個網頁捱更抵夜!

我唔係住西貢/清水灣架! 不過客家話識聽小小啦, 我阿媽仲好笑, 佢話嫁我阿爸個陣, 為左唔想老爺奶奶同我老豆一齊講佢壞話唔知, 所以逼自己學, 所以佢d客家話都掂掂地... 然後佢知我又係嫁客家人, 叫我一定要學喎! 不過我由細到大都成日聽客家話架, (細個聽阿麻阿爺講; 然後我同老公拍拖都有十年先結婚, 又聽老爺奶奶講, 但都唔係好懂 )(唔知點解==" 可能低B)

小倩:
我講笑咋! 不過我阿囡既利是都係keep係我度架, 我都唔比老公keep架!

男爵府

下...咁ga?乜唔係結左婚就冇ga咩?
今年都係得奶奶同老爺同咪我老公個爺有比我...

王國長老

同同:

我係連老爺都無俾我呀!! 剩係得個孫有咋~~~

男爵府

咁又真係咩左d

侯爵府

我媽媽係客家人, 所以我都係半個客家人黎架, 我識聽識講, 不過怕羞唔敢對住親友講, 只敢對住媽媽講咋, 我爸爸媽媽都有比利是我同老公, 而老爺奶奶係福建人, 佢都有比利是我地架喎! 係親朋戚友無比之嘛!

大宅

我同老公都係"客家人",老爺奶奶&阿爸阿媽都有比利是,但其他人唔會比gar,除咗第一年會比,但都只係親戚,乜有人結咗婚都有利是逗咁筍? ?-(
沈師奶

王國長老

ivysum:

我就係話老爺唔俾囉~~~ 知唔知老爺一封頂得住好多O架, 足夠買1個月奶粉呀... 嗚嗚!!! :cry:

首頁

尾頁

跳至