嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽咪...bb試過氣管炎...可唔可以請教一下

如題, 我亞仔5個月大, 由年廿九開始唔舒服....年三十去睇醫生知道佢氣管炎....到而家...都未好......仲要keep住有發燒(約100度至101度) 但係個身又唔係好熱.....佢有痰係肺入面, 但係又咳唔出....仲要係咳都好辛苦...咳唔到....有咩辦法可以能佢舒服d? 我已經成日抱住佢..係我shoulder度訓...仲不斷幫佢拍背....仲有咩方法呀??? 亞仔又唔訓食藥...比佢食又嘔返晒出黎, 跟住再餵....比佢飲水又唔飲....連..食奶都唔多肯食....我真係好擔心....有無媽咪...bb試過係咁...可唔可以講下有咩心得...同埋大約要幾耐先會好?!

大宅

Re: 有無媽咪...bb試過氣管炎...可唔可以請教一下

我個仔上兩個星期都係咁,右係keep住有發燒(約100度至101度)足足燒左6日,右係肺入面有好多痰,咳唔出,重勁打噴嚏,後尾醫生介紹我個仔去拍痰,拍完個晚,我個仔退燒,醫生話d痰其實係細菌,痴住響個肺同氣管引致發炎,醫生話拍鬆左d痰,出返食道,可能比小朋友食左或咳番出來。咁小朋友就會好d了,醫生話可以自己拍,但不過就沒有物理治療師咁好,第一次可以去睇下一次,學左之後自己拍,當然,要自己衡量自己搞唔搞得掂。不過我仔仔4yrs.唔知你仔仔可唔可以咁做,祝你仔仔早日好番. : :lol:

大宅

Hei, Winglong, could you share with me your experience how you could know the right side of your boy's lungs had a lot of "phelgm"? My boy has been sick for several days and having very high fever but there's not much symptoms. The doctor just given us some antibiotics to cure. I hope he doesn't need to stay in the hospital la..... we're really so worry........

ai....being a mother is really a difficult thing to me....

伯爵府

好媽媽勳章

比佢扒響個pilliow度, 唔洗谷起隻手咁拍佢背部, 拍一陣, 然後輕輕壓住佢個"雞翼骨", 向背部中間推, 咁樣可以令佢d痰鬆返, 拍既當時, 佢喊或者咳都冇問題, 咁佢可以令d痰由氣管上返食度, 上左食度就可以嘔或者all出黎!
食方面, 可以try下"猴棗未", 余仁生或者位元堂都得, 唔好買"猴棗散", 冇咁有效, 用餵藥spoon, 壓住佢條"利"既中間, 令佢唔可以bu返d藥出黎, 將d藥從口側邊餵入去, 由側邊sir d藥入去, 唔可以向喉龍直接即d藥, 咁佢會濁到, 直至佢食哂d藥先ling返支spoon出黎.
另外, 有一隻"化痰塞", 個名係asmethol, 係塞pat pat化痰既, 問下你既醫生呢隻藥佢可唔可以用, 塞pat pat應該比口服藥容易, 希望幫到你!

大宅

leungchai
我之前個仔燒左3日都有帶佢入左醫院急症室,醫生話小朋友燒10日8日係小兒科,照左肺及驗左小便話沒有小便發炎,只要有病徵,就沒有問題了。之後自己再帶小朋友去睇兒科醫生,醫生都有比左7日消炎藥我。醫生話我小朋友左邊肺有好多痰聲,醫生提議去搵物理治療師去拍痰,但係一次就夠,自己學左可以自己拍,因為自己拍唔夠力同狠心,去左一次之後自己返屋企同小朋友一日拍3次,唔係次次都有痰吐出來,但之後去覆診醫生話佢已經冇晒痰聲了。

首頁

尾頁

跳至