懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛BINGO...想請教一些問題...

大家好!!!
我前幾日用棒棒驗到係BINGO...
但要初六先睇到我睇開既婦科...

我想請教一下,
幾時先決定搵唔搵個醫生接生架?

BINGO後第一次睇...
醫生會問我D乜架???
決定響邊度生呢D問題唔駛咁快決定架係咪呀???

同埋...
除左私家...係咪都要去政府醫院登記睇架???

頭一次...完全乜都唔識...
請各位多多指教!!! ^^"

男爵府

Re: 剛BINGO...想請教一些問題...

congratulation....
I think there would be no formal answers for your questions.
From my experience, i make the decision for where to give birth very late (in 7th month) and even changed the doctor.
I had registered in both private and puplic, think that in case of any emergency, might need to go to A&E at nearby
During the 1st appointment, apart form having physical exam, usually would ask you
- health record of you and husband
include the date of last menstruation period
- any miscarriage / abortion before
- family health condition etc.....
might other could help to add more information if missed

大宅

恭喜~~恭喜~~

我都係頭一胎呀~~我知道自己有左果時,第二日就去左私家到驗喇~再之後就係我表姐介紹我去佢以前睇過既一間專睇婦科既私家醫生,果時我已經有左3個月喇~~如果係去私家到驗,個醫生會問你你最後一次黎m係幾時,幾時知自己有左果d問題啦~醫生會應該會寫封信叫你去醫院到做產前檢查嫁~~

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

siuyi,

首先恭喜你!!!

你唔使咁快做晒決定架. 而家有好多孕婦會私家and政府醫院兩邊睇, 視乎你想自然分娩or開刀. 又或者你去買本有關懷孕&分娩既書睇下, 會對你有好大既幫助. 我果時就買左兩本, 一本就學術性d, 一本就漫畫形式睇得開心d, 你可以參考下或去書局逛下.

1. 快樂媽咪5: 初次懷孕與分娩的大喜事 (出版: 教育之友文化) 監修:內海靖子 譯者: 王在琦

2. 妊娠與分娩 (出版: 萬里機構.得利書局) Dr Miriam Stoppard 著

ps. 記得早d訓, 休息多d, 訓多d 會幫助長胎之餘, 第時個b出世之後會好湊d架.

男爵府

真係唔該晒咁多位呀!!!

嘻...我真係諗得多果頭...
而家...都係先睇左頭一次產檢先...

我都會去書局睇下Michelmcy介紹既書同睇下其他書先~~~
:lol:

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

siuyi,

記得以後要早d訓喇.

記得果位護士歌手都有介紹過果本由 Dr Miriam Stoppard既書架, 但希望唔會悶親你or嚇親你.

男爵府

記得除去家中所有"將腦"及"臭丸" 呀!!!! 對肚裏BB有不良影響, 威院姑娘話會影響肚裏BB個腦.

複式洋房

Congratualtions~

幾時先決定搵唔搵個醫生接生架?
你去私家醫生做產前檢查時,可順便搵埋接生的醫生。

BINGO後第一次睇...醫生會問我D乜架???
問你最後一次m come係幾時,有冇家人係高血壓、糖尿病等等。

決定響邊度生呢D問題唔駛咁快決定架係咪呀???
可以暫定o係私家 / 公立度生,但 in case 有乜 e 旭,私家醫院都會transfer你去公立

同埋...
除左私家...係咪都要去政府醫院登記睇架???
你係話去生bb?如果你打算到公立醫院生,可搵多個私家醫生做產檢,比較o下o係公立做產檢的分別,亦可買多個保障。

希望幫到你。

洋房

我想請問公立是不是等如健康院? 同私家醫生最大分別是不是私家次次都可以照超聲波, 而健康院不是?
我第一胎(順產)只去私家, 覺得睇醫生又係要等成粒鐘, 我又唔係咁恨照超聲波, 好似好徙$。生我照舊會找他 (手勢唔錯), 但平時睇我覺得佢幾求其。
有冇人試過, 睇醫生一直在政府診所, 生至搵私家呢?

複式洋房

公立是不是等如健康院?
公立不等於健康院。
醫院=Click Here
健康院 = Click Here

洋房

唔該。好似問得好低b咁。其實我意思係:政府提供的產前檢查, 是否只在健康院? 我係沙田友, 應該去瀝源健康院, 而不是威記吧! 我其實喜歡健康院, 人少d, 但不知服務如何?

首頁

尾頁

跳至