跳至
[2004年或之前] 分享case

首頁

尾頁

男爵府

呢排聽到d不幸0既消息.

我有一個好朋友十月尾生左個bb女, 早預產期廿日出世.近排出好多濕疹, 佢就帶bb去睇醫生, 醫生幫佢聽心,聽到好多雜音, 轉介去醫院度check, 點知check左出來心臟有一個4mm大0既洞.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 分享case

係咪心漏呀??

之前在QM兒科body check, 都話佢心有雜音... 不過醫生話初生小B好通常有喎, 係D血液流動的聲音~~~

希望你朋友個囡囡無事啦!!

男爵府

小倩,
佢無講係咪心漏, 佢話係先天性心臟病咋..佢話醫生話要間唔中去check下, 話bb大個左可能個洞會埋口又唔定,又或者個洞會擴大又唔定.worst case 係會心臟衰竭
佢話醫生曾經問左佢幾個問題:
1) bb飲奶會唔會出好多汗
2) bb會唔會氣促
3) bb有無試過個咀發紫

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

baby_kawaii:

叫你朋友唔使咁擔心... 我家姐細個都係心有雜聲, 又唔係心漏... 但係都住O左好耐葛量洪.

佢都係成日好似唔夠氣咁口唇發紫 (指甲變藍)... 早幾年裝O左個起搏器, 依家一切都算OK

男爵府

心有雜聲....?
我bb就冇..我就有la.....醫生話我個心行得快所以有雜聲..
我都冇乜點理..係有時個心好實→ja係有野頂住左...咁講唔知你地明唔明?
ja係好實好似有野吉住左咁..但過一陣又冇事..所以我都唔理la....
唔知點解咁多病痛? ?-( ...我仲有遺傳既地中海貧血...真係講都冇人信 ?-( ..所以我d m好少..而家生完bb先黎果兩日..仲要係好少好少好少

王國長老

同同:

我都先天地貧喎... 細個仲要O向QE睇兒科睇到十幾歲~~~ 一有O左BB我都有話俾醫生知, 所以要"的"埋老公去驗血!!

男爵府

我一路都唔知ga~係有左bb驗血時先知..跟住又係叫老公去驗咪...好在老公唔係同我一樣~~..如果唔係bb會有2分一機會有...
生前我問過佢地..佢地話bb可能有8分1同我一樣

男爵府

我話近排聽到d 唔好0既消息, 因為唔只呢一個.....

識得有個人原本上12月預產, 點知預產期前幾日,佢個胎突然無心跳, 個bb就咁無左喇. 原因不明囉.

侯爵府

我姑姐有個細路, 差不多三歲, 佢陀住五個月左右, 醫生驗到BB有好嚴重的心漏病, 仲叫佢唔好要個BB, 取後佢都係生o左出黎, 但出世至今入院無數次, 頭一年返過屋企不足一個月, 而家睇佢個仔, 學所有野都好慢, 仲要唔可以比BB喊, 佢湊呢個仲慘過人地湊的幾十倍的辛苦.
而我自己亦好慶幸生o左健健康康的霖霖, 因為我陀住霖霖三個月做o左次全身麻醉手術, 所以我好珍惜我的寶貝霖霖, 當時都好擔心, 到出世後先平伏, 而家霖霖返健康院的測試正常, 希望霖霖健健康康地成長, 而係呢個等待霖霖出世的日子, 我老公個朋友一直為我祈禱, 我都好多謝佢架, 諗住將霖霖許配比佢個囝囝, 不過都係等佢地大過先算o羅!

子爵府

好媽媽勳章

同同 寫道:
心有雜聲....?
我bb就冇..我就有la.....醫生話我個心行得快所以有雜聲..
我都冇乜點理..係有時個心好實→ja係有野頂住左...咁講唔知你地明唔明?
ja係好實好似有野吉住左咁..但過一陣又冇事..所以我都唔理la....
唔知點解咁多病痛? ?-( ...我仲有遺傳既地中海貧血...真係講都冇人信 ?-( ..所以我d m好少..而家生完bb先黎果兩日..仲要係好少好少好少

同同:
你最好去check一check你的心臟呀,你知啦,心臟病,可大可小o家,你要好好保護自己,才可以保護你的bb呀

男爵府

嗯~我有去睇呀..去左屯門醫院睇專科(入面全部老人級睇既)..佢話我冇事既...係d血行得快所以有雜聲..跟住佢都冇叫我覆診 ?-(

子爵府

好媽媽勳章

咁....有做心電圖嗎?如果只係用耳筒聽係唔夠o架,最好搵c+醫生(目弟)

男爵府

心電圖...掛一日果d...
我以前有個同事做過..但因為佢會特然休克所以先可以做..屯門醫院真係大細超= =

子爵府

好媽媽勳章

同同 寫道:
心電圖...掛一日果d...
係呀,準好多呀,健康緊要

王國長老

baby_kawaii:

唔知你朋友個BB係咪呢隻症狀... 摘自14/2蘋果

風 險 較 傳 統 低   復 原 速 度 更 快
新 手 術 治 兒 童 先 天 性 心 臟 病

先 天 性 疾 病 不 一 定 是 不 治 之 症 。 本 港 每 年 約 有 四 百 名 兒 童 患 有 先 天 性 心 臟病 , 包 括 最 常 見 的 心 室 間 隔 缺 損 , 香 港 大 學 醫 學 院 最 近 棄 用 風 險 高 及 傷 害 性 大 的 傳統 外 科 手 術 治 療 此 病 , 改 為 進 行 介 入 性 導 管 治 療 手 術 , 至 今 成 功 協 助 三 名 病 人 重 獲新 生 。

港 大 醫 學 院 兒 童 及 青 少 年 科 學 系 名 譽 臨 床 醫 學 副 教 授 周 啟 東 表 示 , 每 一 千 名 初 生 嬰兒 中 , 約 有 六 至 八 人 患 有 先 天 性 心 臟 病 ; 以 本 港 每 年 有 五 萬 名 嬰 兒 出 生 計 算 , 即 當中 有 四 百 名 患 者 。 他 解 釋 , 大 部 份 先 天 性 心 臟 病 的 原 因 未 明 , 可 能 的 致 病 因 素 包 括孕 婦 在 懷 孕 期 間 酗 酒 , 或 曾 染 有 德 國 麻 疹 等 過 濾 性 病 毒 , 以 及 胎 兒 染 色 體 不 正 常 等。

一 歲 以 下 未 必 適 合
先 天 性 心 臟 病 患 者 中 , 以 患 有 心 室 間 隔 缺 損 的 最 多 , 佔 兩 成 至 兩 成 半 , 即 每 年約 有 一 百 名 患 者 。 患 者 的 左 右 心 室 之 間 出 現 一 個 或 多 個 孔 洞 , 當 左 心 室 收 縮 時 , 血液 會 經 由 缺 損 位 置 流 向 右 心 室 及 肺 部 , 使 肺 部 循 環 的 血 流 量 增 多 , 加 重 心 肺 循 環 負荷 。 病 情 輕 微 者 一 般 沒 有 症 狀 , 缺 損 位 置 或 會 自 然 癒 合 , 因 此 只 要 接 受 觀 察 , 毋 須治 療 ; 嚴 重 者 則 可 能 會 氣 喘 、 進 食 困 難 、 瘦 弱 及 心 臟 衰 竭 。
周 啟 東 說 , 治 療 此 病 的 傳 統 方 法 是 進 行 外 科 手 術 , 但 風 險 較 高 , 而 且 病 人 平均 需 住 院 七 天 , 康 復 時 間 較 長 。 港 大 醫 學 院 兒 科 及 青 少 年 科 學 系 在 去 年 十 月 首 次 以介 入 性 導 管 治 療 技 術 醫 治 此 病 , 在 病 人 大 腿 旁 邊 的 股 靜 脈 插 入 連 接 堵 塞 器 的 導 管 ,然 後 將 導 管 引 導 至 心 室 , 並 植 入 堵 塞 器 在 缺 損 位 置 上 以 填 補 孔 洞 。

有 機 會 出 現 併 發 症
周 啟 東 指 出 , 接 受 此 項 手 術 的 病 人 只 需 要 住 院 兩 至 三 日 , 復 原 速 度 較 快 。 至 今共 有 三 名 兒 童 病 人 接 受 此 手 術 , 手 術 成 功 , 其 中 兩 名 十 歲 病 人 現 已 完 全 康 復 。 他 預計 每 年 約 有 十 五 名 患 有 心 室 間 隔 缺 損 的 病 人 適 合 接 受 有 關 治 療 , 惟 小 於 一 歲 的 嬰 兒未 必 適 合 。
不 過 , 該 手 術 也 有 其 風 險 。 周 啟 東 表 示 , 病 人 有 百 分 之 一 至 二 的 機 會 出 現 傷口 發 炎 、 細 菌 入 血 、 血 管 堵 塞 、 中 風 及 大 動 脈 反 流 等 手 術 併 發 症 。 由 軟 合 金 「 鈦 」及 「 鎳 」 製 成 的 堵 塞 器 , 目 前 要 由 病 人 自 費 購 買 , 每 個 售 價 約 為 二 萬 多 元 。

男爵府

小倩:
唔該晒, EXACTLY 係 心 室 間 隔 缺 損, 我會轉達俾我個FRIEND, THX.

首頁

尾頁

跳至