論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

急 ! bb2歲半唔肯跟個新到2星期的菲傭, 有什麼辦法??

我暫時係全職媽咪, 想等個新菲傭湊定bb就返工, 個新菲傭未婚係香港在同1個僱主做4年, 但只湊4歲至8歲小孩, 唔知係唔係我在屋企, 個女就成日跟住我, 唔比佢埋身, 除紮辨的時間和有時可玩一陣之外, 其他如飲奶, 食飯, 沖涼及訓覺等都是我做, 個新菲傭有d害羞, 未能好主動再逗她玩, 可能真的沒有經驗, 我亦有試過買些新玩具比個菲傭送給她, 但只能維持一陣.....個女有時重會提起之前的印傭(由new born開始湊至2歲), 因為她由細湊大同埋又識得逗她玩, 所以佢可能會比較嗎 ? 又另外, 在這個新菲傭未到時, 有請個1個印傭, 但勁唔得只做了7日便返歸了, 唔知會唔會對bb有影響 ?? 現在可有什麼方法可令bb快些接受新工人, 請各媽咪比些意見 !
MANY THANKS!

大宅

Re: 急 ! bb2歲半唔肯跟個新到2星期的菲傭, 有什麼辦法??

bb 好在乎媽咪對一個陌生人的態度, 如果佢同媽咪friend, bb 就無咁怕, 順其自然, 千其唔好勉強.

大宅

Re: 急 ! bb2歲半唔肯跟個新到2星期的菲傭, 有什麼辦法??

hi alittlesum
bb依家仲細~~~而且同個工人相處時間仲短,俾多點時間她們吧!!!!!你之前個工人湊妹妹都湊左成兩年,唔多唔少一定有d感情~~~~所以你要俾依家個工人知道佢既責任係做d嘜,盡量慢慢放手俾佢跟多d同做多d照顧囡囡各方面既野,雖然自己可能有時會有睇唔過眼地方而最後都係自己做埋,但都要俾個工人知道呢d係佢日後應該做好的地方~~~~~~如果唔係你有排跟...想到你已十分擔心,盡量backup工人啦,始終佢既工作應該做呢d野~~同佢講你要多點主動去協助,而唔係下下都要我俾訊息你先去做!!!
希望你早日解脫難道!!! ?-(

別墅

我都有個新工人下個星期到步. (之前個走咗佬)
我知bb初初一定唔肯跟個新工人, 亦有足夠心理準備要比d時間個bb. 咁2-3個星期夠未呢?
我個bb依家一歲半.

別墅

我個新工人已來了差不多一個月,但個仔仲係唔肯跟佢. 玩吓都OK, 但瞓覺晚晚都仲係要我. 點算?
仲有發覺個工人可能初初來香港,唔係好慣.又掛住D仔女,所以見佢都好似唔係太投入照顧我個仔. :-(

首頁

尾頁

跳至