心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果係你,你會唔會嬲?

今日係年初二,我好唔開心,請大家比d耐性聽我講.
1)早上一早去奶奶屋企開年,下午回娘家拜年,點知奶奶話下午我老公個姑媽去我奶奶屋企拜年,叫我哋見過姑媽先回娘家,但係老公個姑媽要成2:00-3:00先到太遅,因為我約好我媽媽我會接埋佢去我亞嫲到拜年,所以拒絕我奶奶等埋姑媽先走,奶奶唔開心,其實我都有d唔安樂.
2)去完亞嫲到,我媽 & 姑姐哋成班人話去酒樓到開年 & 團拜 & 開檯打牌(今年係speacial case)平時通常回我媽到食飯,大約9:00可以番屋企,但我同老公都唔鍾意打牌 & 唔鍾意同姑姐佢哋social & 想陪多d仔仔,我原本想去完亞嫲到就走,但老公話一係唔好同佢哋撞埋同一日去,一係食埋飯先走,唔好攪到好似好唔妥人咁,一見人(姑姐哋)來就走,結果佢哋打牌打到成9:00先開席,我&老公&仔仔坐到呆了5hrs(無諗到咁晏),好後悔拒絕奶奶唔等我老公姑媽來就走,令奶奶唔開心.
3)我媽媽好賭,今日佢打牌我坐響佢側面,佢輸了錢,佢居然叫我坐開d佢話賭錢忌親人,我當時等開席已等到嬲(如果我自己等無所謂,但連累老公同仔就激氣),同埋現在做人媽媽先知如何關心自己子女,我媽媽一直好賭,響我小學期間佢每個星期六,日就帶我睇佢開檯,一句賭錢忌親人,我就要彈開自己玩,想起都留眼淚,興幸佢打牌時我無學壞&比金魚老強姦,依家我個仔行一步我都好小心照顧佢,我先知我媽媽一直唔爰我,唔通打牌比女女重要,所有親友一直睇唔起我有個好賭媽媽.
4)我媽媽57years & 我爸爸63years現已退休(可以話失業),我個妹無比抖令家用,每馮大時大節帶男友番來又食又拎,正中菠蘿雞,請d八婆親戚食飯又有錢,比家用又唔比,我憎到佢入骨.
5)我媽媽咁好賭,我好嬲佢,但又覺得佢好可憐,因為佢的錢已所餘無多,我感到好矛盾,好混亂,好唔開心,我係咪諗得太多,我覺得人愈大判斷力愈弱,我今晚已哭乾眼淚,老公安慰我,我亦哭得答不上一句,只係覺得對佢唔住,佢剛剛睡了,我訓唔倒,多謝你哋肯花時間睇我的心聲留言Good night!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 如果係你,你會唔會嬲?

吾好意思,我路過搭傘架咋!

我覺得你一時感觸架咋!呢一,二日搵的時間親多的奶奶就可以啦!老人家好易話為架,吾好再因為呢的事吾開心,你老公同仔仔見到會影響佢地過年心情架,反正對左媽媽今多年佢都係今架人啦!吾會變架啦!如果下次再有同樣時情,我會問佢幾點食得,行完街街先返來..

至於你話打牌,吾好講上一代呀!呢一代都好代打牌打到仔女吾見左都得架,而家我地最開心就係有呢的阿媽做借鏡,專心照顧我地的家庭,相公,兒女們呵護,努力,加油,珍惜,珍重,

我在這個綱頁發現及見証很多開心及吾開心的事...
所以有感而發,如對閣下存在滋擾,敬諒之...
NNN

大宅

bettylam
你唔好客氣,絕無滋擾,好多謝你,我訓醒無事啦.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear 肥tam:

今就好啦!我仲係度擔心你呀!吾好再今小朋友啦!不過我以前都好似你今,日子久了,人長大成熟了.

bettylam

NNN

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

肥tam,
或者自己盡量想開點,起碼你媽媽都只係愛打牌,未去到要「過大海」& 借「貴利」。比起好多賭徒,已經好好多。家家有本難念的經,有很多為人父母既,未必做得好好,但畢竟也是他們帶我們來到這個世界,別在怨恨她吧~ 新年嘛~要開開心心的過呢~
Childhood is journey, not a race.

禁止訪問

子爵府

肥tam我亞媽都話 賭錢忌親人又叫我坐開d,都嬲嬲地,但一於好小理,照duck係佢面前,2母女無鬲夜仇

大宅

肥tam ,
不要太過自責了,事實你已做得好好.如你99是個明理人,應該不會怪你.致於你媽媽勁愛打麻將,是一種hobby ma
愛女女亦可愛打麻將啊 你呀妹就過份d la 有工作又唔比家用 :mrgreen: :mrgreen: 算啦,你mama知你係好女兒咪 ok law .而且你有老公錫番ma

首頁

尾頁

跳至