跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上星期去左健康院,姑娘話亞B未能講到句子要見醫生,其他方面好正常.有冇人遇過這情況?

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

我亞仔歲半返健康院都係咁, 不過果時就叫講既野唔夠多, 未2歲要再返去囉, 中間既時間我未係咁同佢講野, 可能因為比佢聽既係學英文CD/DVD, 但係我地有時又同佢講廣東話由其有老人家係到, 所以之後我多數直接同佢講中文, 但係碟就照聽照睇, 到2歲返到去已經比果個年紀既講多左, 佢依家都分到少少中文同英文~
原帖由 KENNALEUNG 於 09-9-28 15:27 發表
上星期去左健康院,姑娘話亞B未能講到句子要見醫生,其他方面好正常.有冇人遇過這情況?

複式洋房

你個小朋友依家幾多歲?男仔定係女仔?有無經常流口水?

我咁問係有原因.....

我地0703有個媽媽,佢的囝囝就快兩歲七個月大,但係依家仲只係識講媽媽&車車,其他都係BB話.佢的囝囝剛剛係健康院見過醫生,醫生同佢做測試,原本一個鐘頭的測驗,個小朋友只係用左二十分鐘完成晒,醫生吾覺得個小朋友有咩問題,只係語言方面慢左,醫生仲話三歲前先識講野都叫正常喎,但程序上醫生都要轉介去兒童體能及智力評估中心度.係果度佢地見左姑娘做左問卷,然後再排期等安排,姑娘話可能要等一年半載喎.

呢個媽媽為左個囝都好積極睇有關言語治療的書,發現原來係美國有一個研究有d小朋友叫3M兒童.

佢地的特徵係語言遲緩,而且好大個都仲流口水,口水肩不離身,而佢地全部都係男仔.但佢地全部都係音樂or數學or記憶力方面比人出色.

若果係3M小朋友,就吾需要擔心,而且真係可喜可賀添.佢地比一般小朋友聽明,而且遲早都會識講野,只不過因為集中左腦部某些發展,語言就會遲d law.

如果你個小朋友都有我之前所講的特徵,不妨留意一下佢係邊方面比人出色.

Remark:我都好耐無見過呢個媽媽上黎,我試下搵下佢上黎講下3M兒童的野,等未識講野BB的媽媽吾使咁擔心先.

禁止訪問

複式洋房

我亞b都未曉講句子, 醫生話佢係(Cantonese) 語言遲緩 but English is better , 因為我比佢聽英文DVD. He still always 流口水, he also 音樂 and 記憶力方面 very good and sensitive !

大宅

係美國的研究裡面,只有男仔先有3m兒童,女仔係無架.而且係好普遍,並吾係咩特別野.只不過係比一般小朋友某方面聰明d,所以語言方面就會發展得慢一點,但吾代表將來吾識講,只係遲一d.如無意外,將來都會同其他小朋友一樣講得好好.

3m兒童會係數理,邏輯思維方面或者音樂其中一項會比一般小朋友出色.至於將來能否成才就要靠後天的環境&佢自己是否願意投放係佢自己的強項上面.

其實香港都有吾少3M兒童,可惜香港無呢方面的研究,所以一般被診斷為口腔發展慢左,又或者語言遲緩.而美國方面有好多誤診個案,因為呢d小朋友的家長都希望小朋友被定為自閉症,咁樣佢地就可以拎保險去拎多d治療,其實佢地吾係自閉症,只不過家長有心or無心誤導有關部門.

而3M兒童佢地因言語遲緩,係幼兒時段與人相處上面會較困難,但佢地的專注力強,經常花好多時間集中做一件事,d人叫佢都聽吾到,有時會被人誤以為係自閉人.

子爵府

as_sheep

有無多些呢方面既資料????有無網址或文章,我想參考下.
原帖由 as_sheep 於 09-10-14 05:40 發表
係美國的研究裡面,只有男仔先有3m兒童,女仔係無架.而且係好普遍,並吾係咩特別野.只不過係比一般小朋友某方面聰明d,所以語言方面就會發展得慢一點,但吾代表將來吾識講,只係遲一d.如無意外,將來都會同其他小朋友一樣講 ...

大宅

有關3M兒童的書,我只可以提供呢兩本.....當然可能仲有其他,只不過我未有時間去搵.

1. 書名: Late-Talking Children
作者:Thomas Sowell
出版社: Basic Book

2. 書名: The Einstein Syndrome (Bright Children Who Talk Late)
作者: Thomas Sowell

講多少少關於3M兒童的資料,要診斷是否3M兒童吾係單靠apple000所講言語遲緩,流口水,仲要睇下兒童的家庭背景,因為通常3M兒童的家人多數都有好叻的人,例如:父親係教授,又或者家人係音樂上有一定的表現.

另外,3M兒童的言語遲緩與一般言語遲緩係吾同,雙語以上環境長大,又或者因環境因數而言語發展遲左,又或者因長期只進食流質野引致口腔發展慢,呢幾樣都係吾算3M兒童.最好加埋智能測試.

一般黎講,3M兒童性情&行為係明顯與一般小孩吾同,好難係呢度講得好長細.但父母只要細心觀察可以察覺得到,通常一歲左右就會出現一d徵兆,特別好靜,乖巧,守規則,慢熱& 超級觀察型.獨行俠,但同自閉症的人吾同,佢地都會同其他小朋友玩,只係吾會好主動.但佢地好鍾意獨行獨斷.

另一方面,佢地的自學能力好高,喜歡隨心所欲咁自己決定學咩野,因此方間一d啟發性的教學法對佢地係行吾通,亦好難參與集體性的活動或學習.

仲有好多怪行為添.點怪?全部都係同佢地的強項有關.我舉例子:兩歲半的3M兒童可以突然自發咁,搵收銀機櫃台上面個8字,然後係超市跑黎跑去,搵到之後又跑開,然後又重重複複咁跑去搵,仲要一見到個8字就大叫,直至家人要求離開為止.跟住每次去到同一個超市都會做同一樣野,直至有一天失去興趣為止.當然吾係個個3M兒童都會係超市搵8字喇,但佢地咩野怪野都有law,攪到屋企人好擔心.

原帖由 pollybell 於 09-10-14 11:41 發表
as_sheep

有無多些呢方面既資料????有無網址或文章,我想參考下.

子爵府

THKS
原帖由 as_sheep 於 09-10-14 21:20 發表
有關3M兒童的書,我只可以提供呢本.....當然可能仲有其他,只不過係我未有時間去搵.

書名: Late-Talking Children

複式洋房

L媽,
LL最近點樣呀?

大宅

依家只係識講媽媽,爸爸&車車,其他都係BB話.

呢兩日開始識唱歌,不過只有節奏&音,而歌詞全部都係只得"牙"音law,佢唱完之後,就笑得好甜,都幾得意架!.

岩岩報左幾間幼稚園,等in law,表面條件咁差,都擔心吾收佢架.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

多謝你既分享,其實我仔有d表現都似似地架,尤其獨行俠,而家返學老師都話佢係自己玩自己架,有時又會行去人地到跟住人,但又唔係同人玩,特別對砌圖有興趣,而家可以砌到25塊,唔使教既,不過未經正式評估都唔可以當係,不過多d資訊俾我都好
我一直都唔係太緊張個仔講野慢,佢未入學之前,仲未講到句子,單字走天涯,再唔係就手指指,一係拉你去,不過因為佢發音係無問題,我同佢爸爸從日常觀察中都覺得係佢唔講住啫
返學之後佢的確進步唔少,而家返n1已經2個月,識唱歌仔,背到成首童謠,不過最近老師同我講以一個3月出世既小朋友黎講,佢同人對答唔到,可以介紹去駐校姑娘到做跟進,其實我都留意到個仔好多時只係會跟大人講野,多過自己去答,eg.你問佢咁樣好唔好,佢會跟你講咁樣好唔好,而唔會答你好or唔好...當然佢好想要果樣野就會肯定地答到你,對於同班同學黎講佢就肯定無其他人咁叻講野,其實好多時壓力來自其他人多過自己囉mouth:

原帖由 as_sheep 於 09-10-14 21:20 發表
有關3M兒童的書,我只可以提供呢兩本.....當然可能仲有其他,只不過我未有時間去搵.

2. 書名: The Einstein Syndrome (Bright Children Who ...

子爵府

其實你講3M兒童既特質,都好似自閉症,其實都好難分,不過自閉症唔識手指指,3M兒童又識唔識用身體語言去表達.

2. 書名: The Einstein Syndrome (Bright Children Who ...

大宅

3M兒童其實與自閉症兒童有好大分別.

3M兒童與人有眼神接觸,亦會與人交往,亦懂用身體語言表達自己.只不過佢地的語言遲緩,影響與人交往的能力,因此會比較被動.但佢地會樂於與親人接觸.而佢地有好多古怪行為,多數與佢地的強項有關,基於佢地幼年不善於表達,事實上有多事情真係好難用身體語言表達,所以比人覺得怪law.而當佢地識講野之後,語言能力&與人交往的能力係與同齡的小朋友無分別,但某方面的智能or音樂的技能上明顯比人優勝.

其實3M兒童係屬於邊緣資優兒童,亦有小部分屬於資優兒童,當然要視乎佢地的智能程度or能力.

不如我都講一講果個作者先.....作者本身是美國一間大學的教授,亦是報章專欄作者.佢的兒子係語言遲緩,但按言語治療學的睇法,認為一個人識講野,係要先理解,然後先識講.但作者發現佢兒子的理解能力比同齡小朋友優勝,卻吾知點解個仔吾識講野,於是就係佢的專欄寫左有關佢個仔的事,跟住收到好多讀者回應,原來有吾少讀者的孩子都有同一情況,而且全部是男孩子,於是作者就將呢班讀者家長組織起黎,定期聚會,就發現左3M兒童的事,就寫左果兩本書.

而作者的第二本書話....愛因斯坦都可能係3M兒童,因為愛因斯坦都有3M兒童的特質,其中一樣就係佢三歲先識講野,仲有好多3M兒童有的古怪行為.果本書未睇晒,睇晒先上黎分享.

原帖由 pollybell 於 09-10-15 21:27 發表
其實你講3M兒童既特質,都好似自閉症,其實都好難分,不過自閉症唔識手指指,3M兒童又識唔識用身體語言去表達.

子爵府

Thanks you : as_sheep.

大宅

多謝分享!

大宅

多謝分享!

我都看緊呢本書! 不過, 有bk父母介紹了 中文譯本,
遲語天才--愛因斯坦症候群.(新苗出版) 2002年

因找過書局...售罄...所以去了公共圖書館借閱...好多間都有!

點解要看呢本書, 因為我有個2歲3個月的0707仔仔,講野遲緩,係1歲半fail, 要2歲返健康院醫生做評估, 當時醫生說佢唔係說話有問題咁簡單,係智力只得1歲多. 要轉介兒童智力及體能測驗中心。我們一家好down去到中心, 兩星期後有期,果日去到中心,只有一位兒科護士(不過好資深)幫佢做個案初步評估, 過程中一家人(包括公公婆婆)學了怎樣訓練小朋友說話,個仔係人面前玩得好開心!!由於個案太多,佢地代表一隊專家與我們見面, 他們會個案研究,再竹找合適專家, 同小朋友做評估,不過可能要半年後, 所以護士介紹了其他資源, 包括中心內圖書閣、家長group、坊間機構的言語治療服務等,護士好用心的介紹。至少同健康院醫生好唔同,好有心!!安慰我們!

我們去了一間醫院的私人言語治療服務做評估,佢仲hurt我們,話阿仔得半歲言語能力..吓! 仲話佢有撞有跌...要介紹職業治療畀我們,(唉!佢係office間房,要阿仔走來走去,有1-2次跌好奇咩!) 但係我們發現自己係米好少同他講名詞..之後返屋企加強學習!

其實, 由出世開始,佢好少發言語,去了playground好少同其他小朋友玩...都係圍住其他人玩! 外圍走呀走!!! 但係佢一星期有成4日返playgroups, 有音樂,有中文同英文! 星期六、日一定去街, 郊外玩!!!又去過外國旅行2大次! 未返pre-nursey(即係2歲前)就投放好多資源佢身上, 加埋出世1個月就買disney一套英語系列....所以都好hurt!!!!每天公公婆婆照顧,清早就去屋苑個花園做體操, 又飲茶,又超市買送,不知見到幾多人...因為佢都好可愛,又不知幾多人同佢玩, 說話, 點解有人話我們少同佢講野!!!又話學得太多野!!!! 又話聽英文vcd,讀story books

依家返了n班3個月, 多了野講..不過以bb話為主, 11月-12月就快in 心儀k1, 我都打定輸數!!!現在,我們覺得我個仔咩都好..包括情緒好 (好乖,好定,好笑容), 觀察力超強(連地上有粒乾了的碎飯粒,都被佢發現,要試入口), 注專力強(如果好鐘意樣野,可以1小時唔郁同佢玩),學習力強(鐘意樣野,一陣學識), 好友善(禮貌,kiss,shake hands,笑容) 等....不過只係1樣就係「言語遲緩」...死開佢個口都講野唔多..唔肯copy人說話!.只say車車, ee, 爸爸, 公公, 波波..fu..fu...但係唔肯叫 媽媽....只係有危難如跌倒,喊緊先叫 mama...平時叫佢叫我mama, 只叫 papa...

近日,發現了佢有d怪癖(可能自己係在職mama,唔多時間觀察佢), 就係好似呀蒙 (套偵探劇集),鍾意掂吓d野...例如...跑呀跑就踏吓個坑渠蓋,掂吓個鎖頭(key lock),返playgroup 見到佢不停要將白板的圓磁貼,放在poster一個圓點位,要放得好四正!!中秋晚會,見佢跑來跑去,要反覆掂吓地上的一處(好似跑手來回賽)...昨晚, 我先借了書看...只係想有點慰藉...唔好咁down...hurt...發現了近親(連舅父都包),我有2位細佬(即舅父--1位數學/電腦了得), 1位係生物化學專家...但係米看到有咩關係???阿仔好似唔多like 砌圖...(不過買下畀佢玩吓先)..但超like音樂(我無家人愛music) 識 beat...節拍...記動作 very good...(2歲去過studio拍照有攝影師說留意了我個仔, 彈琴時用隻手指逐吓逐吓按下去...他說好少見到小朋友就算3-4歲都係成個手掌拍落下...叫我好好裁培佢, 加上同佢係巨蟹座, 有藝術細胞, 唔好太強迫佢..會有好大的反叛)

自己唔多喜歡他係咩 資優 同 智障 兒童, 因為自己心力有限...好想佢係一個正常人!!! 我唔洗咁大壓力!!!!因為唔知點教佢!!! 可能唔洗教, 但又驚佢錯過咩 學習黃金時間!

有機會同你們再分享!!!

大宅

我個來一哥都係咁, 講野唔叻, 歲半去健康院, 肥佬左, 兩歲再去, 今次過關, 但相比起同齡既小朋友, 佢講野真係有好多既進步空間
返左n1個幾月, 佢講多左野, 但唔算好主動, 不過佢發音真係好純正, 尤其是係英文, 可能我地比指令佢, 都係以英文為主, 反而講廣東話, 個個朋友都話佢似足鬼佬講中文咁!
我本身對佢既語言遲緩, 唔算太過緊張, 可能我過份樂觀都唔定, 反而近日老師話我知, 一哥既社交能力有問題, 即係唔會好主動同人玩, 超級慢熱, 人地唱歌聽故事, 佢就會自己做自己野, 又或者自己諗野, 咁先至令我擔心
不過聽左大家講3M兒童既特質, 真係好中point, 等我都上網搵多d資料, 有乜大家再一次分享呀!@

大宅

朱寶,
我有好消息!
L爸星期六係屯門中央圖書館搵到果兩本書的中文版翻譯書,我借左返屋企.吾知道圖書館有無多幾本,我亦吾知其他地方的圖書館有無呢兩本書,如有興趣,不妨去搵下.

1.書名:語言發展遲緩的孩子
作者:湯瑪士.索維爾
出版社:新苗文化
圖書編號:529.6

2.書名:遲語天才~愛因斯坦症候群
作者:湯瑪士.索維爾
出版社:新苗文化
圖書編號:529.6

看完呢兩本書之後,我已100%肯定我的仔係3M兒童,因為書中提及的個案全部都有阿仔的影子.呢本書對我好有幫助,對於孩子將來的困難及路向,有心理準備,亦都幫助懂得如何去面對及教育孩子.

原帖由 朱寶 於 09-10-18 21:32 發表
我個來一哥都係咁, 講野唔叻, 歲半去健康院, 肥佬左, 兩歲再去, 今次過關, 但相比起同齡既小朋友, 佢講野真係有好多既進步空間
返左n1個幾月, 佢講多左野, 但唔算好主動, 不過佢發音真係好純正, 尤其是係英文, 可能 ...

大宅

YS_mommy,

好開心見到你的分享,你的孩子比我的孩子叻好多呀!我的孩子兩歲七個月喇,只係識講媽媽,爸爸&車車咋.

我亦明白你的擔心與害怕,因為我的孩子都是3M兒童,而且100%肯定,我與丈夫在書中的每一個個案都能搵到孩子的影子,加上家中的背景完全乎合3M兒童的情況.未作全職主婦之前,我是從事音樂的工作,而我的學生曾經在公開比賽中獲獎,而孩子的父親在大學任教心理學.幸運的是由孩子出生到現在我放棄了工作而全職照顧孩子.

老實講我都有擔心過孩子in幼稚園的事,依家我已吾擔心喇,因為我決定係in幼稚園的過程中向幼稚園坦白一切,目的不是期望他們收我的孩子,而是若他們願意收的話,期望他們會作出合適的配合.

我與丈夫一直不打算為孩子舖路揀選名校,亦打算放棄原先心儀學校.而是揀選一間老師要有愛心,願意為孩子付出的普通學校,我們很幸運地找到一間,而且已上了兩課的學前親子預備體驗班.當然我們月尾還是要面對這間學校的面試,但那兩次的預備班對我們來說非常鼓舞,似乎老師接受到孩子,亦不覺得孩子有什麼問題,我們也很有信心這間學校會收我的孩子,見到學校的老師及行政,很有信心能和這間學校溝通得到.

讀完兩本書之後,面對將來,我和丈夫對孩子的升學有了大計,全部都會揀之前提過的有愛心的學校,而非什麼名校,而且心中已有名單了.給予孩子快樂成長的空間是最重要.將來能否成才就要看看他的際遇&他要靠自己了.若他是3M兒童,他會自己學習,亦會告訴我他的需要.不需要我為他舖路.

事實上家有3M兒童的確是一件吾容易面對的事,同你一樣,由孩子出生到現在,我都經歷吾少傷痛的經驗&經歷.例如旁人的不瞭解,遭受白眼,認為孩子有問題等等一大堆呢.幸運的是自從孩子歲半被健康院評為不合格,我們決定不再返健康院了,加上孩子的姑媽亦是某健康院的中心主任,我們從她身上看到健康院的不專業,使我們不信任健康院,這讓我們少了不必要的痛楚.我們亦曾付了$1200見過私家言語治療師,當然是幫吾到忙,因為我丈夫深信只要買些言語訓練的書回來,反而更有幫助,於是他訂了一大批有關語言遲緩的書.而同時我們再次返回健康院,目的是想同時間等候獲得治療的排期,期間亦自己鑽研有關的書籍.這次我們回到健康院時的待遇很好,而且如我所料孩子的智能比同齡小朋友高了很多,孩子只花了十五鐘已完成了一個鐘頭的測試.而事實上孩子未到兩歲已識大小階A-Z,識串英文生字,識1-100的中文及英文字,而且記憶力及尊注力驚人,但卻不知道不能講野的原因.依家我地都係同你一樣係兒童體能及智能發展中心排期.

另一方面,可能我本身都有讀過心理學,亦都有研究一些教學法.面對孩子的古怪行為,由孩子出生到現在我一直視之為孩子研究及發掘事物的行為,而且極度鼓勵他去做.沒想到這個教孩子的方法對孩子的幫助很大.

若有什麼難處不妨到這裡分享一下,我會用盡我所能與你分擔.

另一方面,我丈夫正嘗試與果本書的作者&一起做研究的教授聯絡,希望獲得更新的有關3M兒童的資料,希望一切順利.

懇請你不要視孩子為負類,好好珍惜他,因為他是你的獨一無二的孩子,加油努力!

原帖由 YS_mommy 於 09-10-18 06:35 發表
多謝分享!

我都看緊呢本書! 不過, 有bk父母介紹了 中文譯本,
遲語天才--愛因斯坦症候群.(新苗出版) 2002年
因找過書局...售罄...所以去了公共圖書館借閱...好多間都有!

點解要看呢本書, 因為我有個2歲3個月的070 ...

首頁

尾頁

跳至