跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

how to / and where to arrange the test ?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我同個仔真係好幸運,我仔返n1不夠2個月,老師就同我講佢既言語表現能力比同齡小朋友慢,我初時仲好似好多人一樣,唔使咁緊張,可能係慢d,遲下會ok
好幸運老師話可以安排駐校姑娘(言語治療師)幫佢評估同有堂上,我抱住有好過無既心情,加埋一個星期上一堂,仲要係學校上課前單對單進行,咪俾佢上,而家個仔上咗6-7堂,發現原來佢真係在某一些發音上未發展好,尤其吹氣"啫"咀動作,雖然家長唔係一齋上,姑娘會每次都有份功課同評估俾我,仲教我點同佢係屋企練習,而家佢係比之前表達同說話能力都好咗d,而我地亦知要係邊方面同佢注意d,呢個經驗令我明白真係有疑問早d搵專家,無事就可以安心,有事可早d搵方法解決,希望每個小朋友都可以健康快樂成長

原帖由 YS_mommy 於 09-11-30 12:04 發表
初時, 我睇完本3本書都有憧憬我個仔可能好快學到講野!..當然呢個月真係「進步神速」...不過..星期六看到電視台一個節目...係香港的真實個案同言語問題的孩子真好多...如果唔係6歲黃金言語期前妥善處理...會有好多問 ...

複式洋房

我個仔做左私家&政府評估la,比同年紀遲一年
你就好la,阿仔讀緊啟思,學校無呢種服務,不過幫佢報左中環女青年會戴翰芬讀K1,雖然唔係咩名校,但果間有駐校言語治療師,而且interview同佢D老師傾呢個問題,佢地俾到我既感覺係好有經驗,好想阿仔快D返佢呢間學校
而家頭痛緊搵私家幫佢,因為專家話要盡快矯正,唔好錯過3歲前呢個學講野既黃金期

原帖由 huisylvia 於 09-12-20 15:16 發表
我同個仔真係好幸運,我仔返n1不夠2個月,老師就同我講佢既言語表現能力比同齡小朋友慢,我初時仲好似好多人一樣,唔使咁緊張,可能係慢d,遲下會ok
好幸運老師話可以安排駐校姑娘(言語治療師)幫佢評估同有堂上,我抱住有好 ...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀,我都覺得好幸運,學校個課程由香港康復學會負責:www.hkraa.org,tel:81017456,好似有個別輔導定課程,你check下佢地呀, 唔好太擔心,只要你有心,一定有辦法幫到個小朋友
原帖由 ew1312 於 10-1-14 13:06 發表
我個仔做左私家&政府評估la,比同年紀遲一年
你就好la,阿仔讀緊啟思,學校無呢種服務,不過幫佢報左中環女青年會戴翰芬讀K1,雖然唔係咩名校,但果間有駐校言語治療師,而且interview同佢D老師傾呢個問題,佢地俾到我既 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

請問各位媽咪,你的小朋友最後幾時識講野
3M兒童又會幾時識講野

大宅

三歲開始識講野,不過初初全部是書本的野(例如:A-z,1-100),然後隔了一兩星期才正式懂得叫爸爸媽媽.依家三歲四個月大,已可以用流利英語,廣東話及普通話與人溝通.

一般來說,3M兒童(亦即是:愛因斯坦症候群)會3-6歲才開始講說話.他們會有自發性早期閱讀的習慣,通常大概一歲左右就會自發看書,並主動要求大人協助他們學習.對於他們有興趣的事物,會有很強的專注,短的一小時,長的可以是一整天.基於專注力過強,經常會旁若無人,甚至忘記肚餓及忘記上廁所.有強烈的主見,獨立及有自信,而且不輕易放棄自己想做的事情.至於人際關係方面:會隨著識講話後,喜歡同人交往.最擅長的是數理,邏輯推理或音樂方面.而記憶力亦非常驚人,以一個三歲小童為例,可以用一個星期時間記得晒小一的英文課本內容,而且是一字不漏背出黎,亦懂得串每一個字.

原帖由 338 於 10-6-7 19:44 發表
請問各位媽咪,你的小朋友最後幾時識講野
3M兒童又會幾時識講野

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

thanks for your sharing
真的,3M小孩容易被誤為自閉童

首頁

尾頁

跳至