嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

消化力問題

我個仔而家2歲4個月,食野食得好差,樣樣都唔食,多數食兩匙根飯or粥就唔食,有時好辛苦喂左半碗粥or飯,跟住成8個鐘頭都唔駛食野,如果6個鐘頭後夾硬喂佢食粥,佢就嘔返6個鐘頭前d飯or粥出黎. 我真係頭都大埋, 佢而家又瘦又細粒,我應該點做呀?大家幫下手啦? :cry: :cry: :cry:
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

Re: 消化力問題

carriechan,
我囡囡依家2歲11個月,都係一個細碼的BB,只得24磅
佢2歲4個月前,食野又係好差,情況同你囝囝差不多,只係無嘔吧了!
後來,我將佢所有零食戒掉,只係承諾飯後會給她一粒糖 自戒零食後,情況就開始好轉了!
我現在每晚的一餐都會燉飯給囡囡食,用湯隔水燉,然後放肉同菜...,佢每晚都可以食一大碗,午餐就多數食粉、麵之類;當然都係要餵差不多成個鐘。
你首先同囝囝戒零食,然後整野食時就盡量精選一D有營養的食品,例如:波菜、牛肉、豆腐、蛋、瘦肉、瓜、魚..每次以不同的配搭出現
最重要是3餐都定時定量,我就算同囡囡出街,我都會趕番屋企整飯俾囡囡食,如果要去別人屋企食飯,我就自然己整定去!
至於嘔的問題,會唔會係因為佢唔想食,所以就嘔呢?
佢仲有無飲奶?我囡囡依家除一日3餐正餐外,另加3餐奶粉﹙份量唔多約150ml一次﹚
你有無俾零食囝囝食呢?
如果你囝囝時時會嘔的話,我建議唔好食粥,因為會比較易嘔。
希望可以幫到你!
My Two Princess

大宅

Hello pig pig,
我從來都無俾我個仔食零食架,除左維他命c糖,肝油丸同鈣糖之外!
而家我個仔返緊全日際幼兒園, 老師都話佢唔食野, 全日淨係食一餐,早餐飲奶,午餐向學校食(但係老師唔會喂同"tum"佢食,即係無食!)晚餐食半碗粥(係白粥,一加其他野又係唔食!)之後臨睡前飲奶. 我都好想喂佢食多d野, 等佢可以肥d, 我觀察左佢兩年,覺得佢有個問題, 就係消化力差, 如果消化力好d, 佢會快d肚哦, 就會食多d野, 如果我唔喂or問佢要唔要食野, 佢可以成日都唔問我囉野食架!我都未見過呢d小朋友
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

carriechan,
你囝囝既情況同我囡囡以前一模一樣,又係成日都唔會問我拎野食..
你試下去屈臣氏買一隻7海健兒寶or小兒靈芝蜜試試,可以開胃的,我囡囡試過一輪,都有D用

My Two Princess

首頁

尾頁

跳至