嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 你地的bb需不需要抱住才睡??

[quote]
garytai 寫道:
ellislui, 係呀, 我本書叫由零歲開始, 好正呀, 入面教左好多湊仔既心得, 未生前都唔多明佢講咩, 生左後再睇就好明啦, 佢有續集喎, 係教0-2歲小朋友既書, 我老公

大宅

siubakto,

Your twins are very cute!!
My Ho Yin used to need to be held to sleep.
We tried the crying out method (let him cry a while) but it didnt work on him.
My husband then tried to rock, pad, talk and sing (no holding) to him b4 bedtime.
He spent a lot of time to train him and he is a very good sleeper now.
It took us about 2 months to train him (also no nite feeding).
He didnt need nite feeding b4 3 months and slept through at the same time (sleep from around 8:30pm to 6am).
Now he has three naps in daytime and goes to bed at 8:30pm to 7:00am.
It's great that he has developed a good sleep pattern and he knows when he needs to sleep (tried signs and wrapping, closed curtains).
He still needs some cuddle when he is overtried.
I also play music to him when he sleeps.
Hope it help!!!

珍珠宮

agree

男爵府

我小b又係咁o架~~
一個月大前,唔駛抱,因食完餐奶後,好快訓著。
一個月後就開始扭抱,訓著擺落床就喊,要抱住訓。
依家佢就自己o係床仔玩玩下,喊喊下就訓,進步o左~~
:mrgreen:

複式洋房

我的兒子整天也要人抱, 使人很累, 請問你所指的那本書的書名是什麼, 請告訴我, 謝謝!
Maggic Ho

複式洋房

我的兒子整天也要人抱, 使人很累, 請問Garytai所指的那本書的書名是什麼, 請告訴我, 謝謝!
Maggic Ho

大宅

garytai,

你仲記唔記得你第一次用呢個方法等左幾耐時間你小b 先訓著呀? 我試過呢個方法, 佢喊足三個半鐘都唔停, 最後我真係頂唔順, 要抱起佢, 佢好快就訓啦. 佢真係喊到聲音沙啞咁架... 我比佢喊成三個幾鐘, 係十分之恨心架啦, 都唔work 既? 到而加我小b 都唔識自己訓覺呀... :cry:

複式洋房

I've tried the same method of letting bb cry, however, it seems not work since my bb nearly cried for 2 hrs, still not sleep. Finally, I give up! Now, she still needs us to carry her b4 sleep.

大宅

MaggicHo 寫道:
我的兒子整天也要人抱, 使人很累, 請問Garytai所指的那本書的書名是什麼, 請告訴我, 謝謝!
Maggic Ho

書名叫:從0歲開始
出版社:學園
可以起種子書室買到(基督教書室)

大宅

pluie 寫道:
garytai,

你仲記唔記得你第一次用呢個方法等左幾耐時間你小b 先訓著呀? 我試過呢個方法, 佢喊足三個半鐘都唔停, 最後我真係頂唔順, 要抱起佢, 佢好快就訓啦. 佢真係喊到聲音沙啞咁架... 我比佢喊成三個幾鐘, 係十分之恨心架啦, 都唔work 既? 到而加我小b 都唔識自己訓覺呀... :cry:

三個半鐘? 好勁喎! 我個b未試過喊三個半鐘, 其實佢每喊一段時間去睇下佢, 拍下佢都好, 等佢知道有人起到, 不過可能你個b好頑強, 真係好勁, 我身邊朋友d仔仔都未試過咁勁

男爵府

其實我小B都要抱住暗佢瞓, 試過唔理佢, 佢喊到抽搐咁滯, 仲要花好長時間令佢收聲平伏, 我都唔敢再試住.

大宅

有時半夜個仔會喊(因為尿片濕左), 我會同佢換完片後拍下佢背脊, 比d安全感佢繼續瞓, 若果唔得就會抱住暗佢一陣就可放番佢落床瞓. so far, 佢到而家都ok, 只係佢有病唔舒服時要我抱佢耐d.

大宅

我悅兒之前都是勁喊,好多時是2個鐘,我各種方法都試過。(跳又喊,抱起又喊,行又喊,聴音樂又喊)我比佢喊成2個幾鐘, 係十分之恨心架啦, 都唔work 既,頂唔順, 要抱起佢,直至有一次喊到2點,抱起佢時,佢對我笑,及立即靠向我,就咪眼訓。
  第2日,我將佢放在枕頭上,枕頭放在我腳上,讓佢訓,看到有郁動就拍拍佢,整個身,頭靠向佢,細細聲唱歌,到2點,持續個多月。現在有7個月BB,訓得好好。

珍珠宮

heigoogoo,

請問你比你聽個隻音樂睡覺碟叫咩名, 係邊度有得買? 唔該!

禁止訪問

大宅

RebeccaChan,

食消炎藥都唔係辦法喎. 因你始終都要抱bb, 你有無買護腕呀? 你可以在尚健醫療之家到買番個護腕, 有塊鐵片個隻,係物理治療用的, 好好架, 可以令你隻手無咁痛. 你試下打電話(2915 3388)問下邊間鋪有得買啦, 價錢由100元至幾佰元不等.

別墅

我個女是要用揹帶才很睡,,,,
歡迎入我Dream House參觀 ---- 哈..... 我叫 寶寶 ......,,,,,, 由媽咪肚已這樣稱呼,我是2004年4月26日 在瑪麗醫院出世.........。 :-o :-o :-P 22/1/2005 - 第一次講 :媽媽: 十個月71.5cm - 6.21kgs(輕磅) 八個月懂向後爬 十個女懂向前爬 19 / 3 / 2005 - 懂自己扶住bb床企了 5/4/2005 - 7.1kgs,,,,, 13/5/2005 - 6.8kgs (76cm) 22/5/2005 - 可以放手自己行了 22/9/2005 - 8.2kgs (79cm) :-P :-PBoBo #### Photo ;-) [link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/hQg8p8[/img][/link][url=:http://www.babyhome.com.tw/bb/47925]BO BO Photo[/url] 第二個小寶寶 - 2006年1月20日出世了

大宅

garytai,

尋晚我小b 無啦啦1:30am 醒左勁喊, 於是我的起心肝再用多次你所講既方法, 佢居然喊左45 min 就突然停左, 之後對住我笑, 講左幾句bb 話之後就訓著左啦. 真係開心死我呀!! 跟著今朝我又用同樣方法要佢自己訓覺, 佢喊左8 min 咋. 希望繼續會有進步啦. 唔該晒你!

首頁

尾頁

跳至