嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

耳聲發射測試不及格

我bb現在差不多4個月, 在健康院做了兩次耳聲發射測試都不及格 , 不知點算好? 從來也沒有想過也接受不到, 因bb並沒有聽不到的徵狀!但現在我經常在家為bb測試 ,bb又好像聽到又好像聽不到 !我為了此事已哭了很多次 , 就快crazy ! 可以怎樣做?

大宅

Re: 耳聲發射測試不及格

你先不要担心, 我個仔都是做這測試時不及格, 姑娘說這個測試不及格不一定100%証明bb耳仔有問題, 我仔仔也是做了兩次測試, 第二次也是"梗梗"及格, 姑娘亦說算吧, 應該ok, 我亦很担心及問過醫生, 他說很多時bb要到了6個月才真正知道耳仔是否有問題, 我亦好像你一樣在家為bb測試 ,bb又好像聽到又好像聽不到, 幸好到了bb6個月時, 我才真正測試到他是聽到的, 那時我才真正放下心頭大石.

所以我想你不用太過担心, 縱使bb要去做其它測試也不要氣餒及怕.問題不一定是你想像的那麼差, 放心!!!

別墅

不用擔心架, 我BB 又係在健康院做左兩之測試都fail, 後來仲要轉介去見聽力專家. 起初我都好擔心又成日喊, 幸好見完聽力專家後做埋測試係好好. 個專家話我BB 既聽力完全無問題, 只不過可能係在健康院d 姑娘test 得唔好, 所以真係唔使worry.

大宅

多謝你們的分享!但個心總是半天吊!

別墅

mdoip, 我農曆年前o向仁済做完測試..下個星期取報告..當日做test都口頭話bb耳仔無問題...,回想起當時都有小小驚bb有事..好灰咁話比自己聽就算係..都只有接受.!!初次o向健康院test fail,我都無懷疑,但第2次fail 就疑神疑鬼,幾乎想等bb訓覺時,試下會比我嚇醒!!!
我都問過兒科醫生使唔使搵私家check會快o的知結果(由健康院轉介到醫院要排2個月)..佢話如果先天-bb重細都做唔到任何野!叫我等去醫院睇!
其實bb大細,對聲音返應唔太大,大小小會好o的..而家我一叫bb佢就會轉個頭仔睇我啦 :mrgreen: ..

大宅

mdoip,
my case is similar as carriegary's. and after 專家測試 referred by 健康院, he passed. and now I find my son can hear very clearly our voice. my son is now 6 month old.

carriegary 寫道:
不用擔心架, 我BB 又係在健康院做左兩之測試都fail, 後來仲要轉介去見聽力專家. 起初我都好擔心又成日喊, 幸好見完聽力專家後做埋測試係好好. 個專家話我BB 既聽力完全無問題, 只不過可能係在健康院d 姑娘test 得唔好, 所以真係唔使worry.

首頁

尾頁

跳至