嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問麥皮加蜜糖應該點煮?

如題. Thanks!

洋房

Re: 請問麥皮加蜜糖應該點煮?

How old is your bb? It is better not to give honey to babies especially before they are one year's old

大宅

我囝囝19個月大, 因為佢唔鍾意飲水, 大便好多時都比較硬, 醫生叫我用蜜糖煮麥皮比囝囝食, 佢話咁會有改善.

但我唔知點煮, 所以想請大家幫幫手教下我. Thank you!

別墅

Cosmac2,

平時我地煮麥皮係水加麥皮煮開 ( 水同麥皮份量請參考麥皮個袋 ) 跟住我地會加沙糖 / 練奶食; 咁妳就用蜜糖代替沙糖 / 練奶咪得 LAW, 希望幫到妳 :-P

子爵府

好媽媽勳章

將蜜糖加水煮溶再落麥皮煮...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

亞媽話蜜糖要用涷水開,攪溶先加熱水變暖水。
一開頭落熱水的話,會引致便秘。
~~~所以,我估,係咪應該煮好麥皮後,再加入用涷水開好的蜜糖呢? ?-(

別墅

不過平時的川貝燉蜜糖或苦茶 ( 中藥 ) 溝蜜糖, 都係燉好川貝或煲好苦茶( 中藥 ) 就咁加蜜糖, 所以麥皮煮蜜糖係應該點加 ?

Cosmac2, 可唔可以問下醫生呀

男爵府

我都想知呀,咁即係點整呀?
bb幾大先可以飲蜜糖?
同埋邊隻蜜糖好?

首頁

尾頁

跳至