夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 我地的關係和婚紙搞到一塌胡塗了…

哦~~~~carol核證副本唔同架,年終唔少人撕毀婚紙,
即係比野人做同唔重視,d人實唔多like,我估.
ple614撕都唔夠仲要燒,我諗佢呢個婚姻一定係
佢一生最緊要的事.
지훈아,오빠,나는 영원히 너를 보호한다!fighting! http://myhome.hanafos.com/~libra69/2004_kbs_music_awards.wmv

珍珠宮

好媽媽勳章

你地真係細路仔玩泥沙咩! 張紙撕左燒左就算分開??? 要真的離婚手續比結婚還麻煩呀!!! 起碼你地要分居一年(雙方簽名同意離婚)或單方面申請要分居2年,你們要可以入表正式申請離婚,再判小朋友比邊個!!! 還有贍養費!!! 到正式出最終離婚令張紙入表到攪好中間沒事發生(即其中一方玩野)到最快要一年多,加埋分居期,你自己話攪幾耐!!! 仲有唔搵律師自己申請,比政府費用都要用$2000幾蚊-$3000蚊!!!貴過結婚註冊費呀!! 所以結婚容易離婚難!!! 我曾經結過又離過,所以我唔會再結婚喇!!!

男爵府

野蠻仔仔,

哈哈哈~~~正本只會在結婚時簽署一式兩份, 一份存檔在婚姻登記處, 一份比結婚的一對新人~~~而之後再申請既只會是核證副本 (copy + 背面蓋個藍色印) 架咋! 但就可以當正本用!!!

婚姻登記處唔會唔like你申請幾多張, 因佢地有錢收架嘛!!! 其實佢地已經將所有資料入哂電腦, 按個制就可以print番出黎, 再chop個印同簽名就ok啦~~~我覺得咁都要收$140 search fee, 好貴就真呀!!! 又點會唔like你呀!!!!

其實香港好多人都唔會愛錫張結婚證書架!!! 我見有些客人攪離婚時, 佢地既結婚證書, 有些人會遺失左需要再補領; 有些就溶溶爛爛; 有些好似五勞七傷咁貼滿膠紙; 真係咩人都有架!

大宅

carol_kk:
IC~

지훈아,오빠,나는 영원히 너를 보호한다!fighting! http://myhome.hanafos.com/~libra69/2004_kbs_music_awards.wmv

洋房

ple614,
你BB好細,真係離婚?

複式洋房

下…乜溶溶爛爛都可以拎去用既咩…?
唉~其實當時大家咁搞張婚書,都係拎黎發洩,唔係真係當離婚~當時我覺得佢唔覺得重要,又唔肯俾個真正既答案我,一氣之下咪咁lor~唉~我2個都衰衝動睥氣大~
唉…依家先知原來就算補領都無番之前果張正本…真係後悔啦…
真係點都無得拎留同正本一樣ga? :cry:

fatbb,
未離婚~
大家擇左一個日子出黎,講好,如果到果段時間我地既問題都仲未解決到,咁我就先搬番屋企住~
不過有時都唔明…都唔知點解就算幾大件事,我份人都可以好快嬲,then好快就唔嬲…訓醒當無事,從新黎過…
都唔知咁係好定唔好~
浦浦既小寶貝,子靈女女,於8月22日QE出世∼ :-D

男爵府

ple614,

我想, 在你整理你和老公的關係前, 你都要整理一下你自己。看你這麼年輕, 結婚生子, 都是突如其來, 不是你理想計劃吧。既然孩子已生了, 你將來每一個決定都要放孩子在大前提。將來你要過怎樣的生活, 你孩子可以過怎樣的生活, 都可以操控在你手裏。但你老公要怎樣做, 你是控制不了的, 所以老實說, 老公並不可靠。所以, 在你決定任何事, 你都要為自己和孩子爭取最好的, 你自己一定要爭氣。

首頁

尾頁

跳至