嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

亞b勁嘔奶... 點算呀 ??

亞b勁嘔奶... 點算呀 :cry: :cry: :-(

佢平時食完奶, 有少少流返出來, 都應該正常,,,,
但係佢11點幾食果餐奶, 瞓返後, 剛剛勁嘔返出來, 衫同包被都濕晒, 連我既衫褲都有, 睇住佢吐左好幾次... 咩原因呀? 係食得太多(4安)?? 掃風掃得唔好?? 肚仔多風??? 食飽同佢換衫郁得太多??

:-( :-( :-( :-( :-(

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

禁止訪問

Re: 亞b勁嘔奶... 點算呀 ??

大宅

我bb都試過一次,又係食左冇幾耐未掃到風,同佢換片,跟住就突然嘔得好厲害,好似食咁多嘔咁多.好恐怖.....之後都唔敢太急進了.儘量分兩次食,同埋掃完風,抱住佢住一陣.先同佢換片/郁佢.

民房

其實2個月吃4安都好似多左小小,不過好難介定,因爲個個BB食量都不同,我BB 2個月都係吃3安,每隔3.5 - 4個鍾吃一次。

醫生話吃奶之前就要先同BB換片,不要吃完奶才換,因爲就算你以經掃左風,BB食道比較短,你吃飽就放低佢,仲同佢換片郁佢,就一定好易嘔。

就算你以經掃左風,都應該抱BB大概10-20分鈡先好放落床,嘔奶機會應該會比較小。

大宅

可樂:
記得我嗎~~
4安應該唔算多啦...妳BB大個我個B ...
我亞B而家食7OZ啦.4HRS 一次.
我BB出世至到而家都冇幫佢掃過風..
一出世就習慣佢食完坐直等佢自己落隔.
好WORK嫁.我B女到而家都未嘔過一次奶.
仲越食越多...你試下喂佢食奶時抱高D佢個頭.
等佢一路食一路慢慢落隔....
嘔奶這些是小問題.....不用擔心AR.. :lol:

大宅

其實bb仔嘔奶係好正常既~
你個b食4安奶唔算多ga la!
我個b now食6安奶~
o係佢得一個月既時候又係咁嘔奶~
之後醫生就叫我同佢掃風掃多d~2次唔得既就3次~
之後一排都冇~到左個幾月既時候又係咁~
呢次就係因為佢病~
now佢個胃大左, 咁就唔使同佢掃咁多次~
有時可以一次過食哂6安~但中途要俾佢抖下~
如果唔係佢未落肚又係度係咁食又係好易嘔ga~!

首頁

尾頁

跳至