懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

點解奶奶會咁講....

宜家有o左五個幾月,果日奶奶同我講有關湊BBo既問題,佢o既point係:

1.BB尿片唔洗成日換o架,濕到"淋"晒先至換都未遲,如果一濕就換第時BB就會濕少少都喊住要換片o架喇~(我話聽人講BB一日要換十塊八塊尿片,跟住佢話洗乜咁多呀!)??

2.千祈唔好餵人奶呀,如果唔係餵完人奶真係會冇胸o架(佢話有朋友係咁喎,以前幾大餵完之後成個男人身材咁),會變飛機場喎??

3.(我話老公陪產睇住BB出世)奶奶話,千祈唔好呀!陪都唔好睇住個BB出世呀,有o的男人睇完真係嚇親喎(我老公自願o既我就梗係想老公陪住我生BB啦!)~

總括o黎講,奶奶話BB越矜貴越難湊,越賤越唔理佢就越易湊喎~

我真係唔明白點解會咁講呀 :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

男爵府

Re: 點解奶奶會咁講....

以下係我o既愚見:

1. 我又覺得唔需要換咁多,我都係食奶前先換一次,家陣o的尿片都唔會話好濕立立咁,再配合埋o的bb專用o既濕紙巾係無問題o既,唔怕會生尿疹。

2. 咁你奶奶就唔o岩啦,餵人奶係為bb好嘛,你同佢講話唔介意自己變飛機場睇佢點,但我又唔覺得會囉!(呢樣你可以去"母乳餵哺"度問o下其他媽咪o架!

3. 呢樣就要睇你老公啦,但點都好,我都覺得唔關你奶奶事bor!

其實總括o黎講你奶奶都係關心你o地先會講呢o的o野o者,你應該開心先係!所以你唔好嬲亦唔好頂撞佢,有咩搵你老公同佢拆掂佢
Jerry in Studio 其實無咩要求, 得到o既反而越多.........

複式洋房

看完你奶奶的論點,讓我分享一下吧:
1. 初生b換尿片係會密少少,一日差不多要換8-10條片是真的,因為有時剛換完片,佢即賴''大大''。我試過同一時間換3次片。其實每餐奶後換片 + 用棉花替bb清潔pat pat,at pat就唔會有事。到bb食奶次數減少,換片次數咪相對地減少囉。況且而家d尿片吸水力好強架,你唔駛擔心架。
2. 懷孕期 & 產後個胸係 會大d,一旦唔餵人奶,個胸就會返回原狀。覺得細o左可能係忘記o左自己有bb前胸's size。
3. 叫你先生參加有關生產過程的課程,等佢rehersal你生bb時的''實況''。如果佢驚,咪叫佢到時唔好陪產囉。

湊初生b係要小心d,但bb越大,很難避免佢會接觸細菌。用平常心去湊b,你舒服之餘,bb都feel到好開心。

大宅

cheers_maggie,
唔好嬲, bb 會 feel 到我

大宅

啫喱媽, giy2000_hk, bblui,

有時99講o的野真係唔知聽邊句先o岩~

1.換片呢家野初生真係要換多o的片嘛,我又覺得o的錢唔慳得喎,佢仲話就算bb喊住唔舒服要換片都唔洗理佢~久而久之bb就會習慣~

2.餵人奶又慳奶粉錢最最最重要對BB係好有益嘛,就算變飛機場我都會比佢食啦,我話我唔怕平胸99就話到時你就後悔喇~

3.陪產呢樣野我冇迫我老公呀,係佢自願o既,咁老公有咁o既心我梗係開心啦!況且醫院都好support老公盡量都陪產~都唔知點解99都話叫我老公唔好見住bb出世喎!呢個moment咁重要唔睇住??

之後我同老公講返(我冇講point 1比佢知),佢話唔洗理佢媽咪梗係餵人奶啦,佢話點會變飛機場喎就算變又點o者,bb好o既都抵啦~陪產佢都話唔洗理99,佢話改變唔到佢,佢一定會陪產喎~

聽完都放心少少~point 1冇講係因為換片呢家野好見人見智,到時都係睇情況啦,但係都冇理由搞到bb出尿布疹嘛~ ?-(

子爵府

好媽媽勳章

睇完你奶奶既意見...以下有幾點我都幾同意...
1.通常初生bb係需要換多d尿片...因為佢地仲細...但大d就會少d換片...其實如果個bb唔喊...唔駛成日同佢地換...佢地喊個陣時...先睇下係咪濕左先換...我多數都係食奶個段時間先換片...除左去大大個陣時...
2.我覺得無關係個喎...係咪你奶奶識個位太太自己減肥...減到瘦左咋...餵人奶對bb好好架...如果我餵到...我都會餵人奶架...
3.其實陪產之前...你老公一定要去睇個陪產講座架...有埋生產過程睇...如果你老公睇完驚既話...咪唔好叫佢陪囉...如果唔驚既話...咁有乜所謂...睇住自己既寶寶出世...係一件咁美好既事黎架...我老公原本都陪我生架...但因為太多人生bb...所以cut左陪產...呢個以成為我老公既遺憾事啦...因為睇唔到自己既骨肉...仲要係第一個心肝寶貝出世...而且而家老公陪老婆生係好常見...又唔係咩大新聞...呢d洗乜驚呀...你奶奶多心啦...
4.湊bb係辛苦d架啦...由其係初生bb...有d bb返到屋企會喊...有陣時喊到天光...喊到你休息時間到無...有d人叫呢d做百日喊...即係喊到100日為止...咁你忍下啦...你同你老公或者你地屋企人...大家一齊幫下手...咁你就無咁辛苦...不過你奶奶有d講得幾o岩...千其唔好抱咁多...唔好玩咁多...同埋唔好搖佢...如果唔係你唔抱...唔玩...唔搖既話...有排你煩呀...到時你想放低佢鬆下都唔得...bb喊係好架...等佢喊大個肺呀嘛...
放鬆d啦...有咩事既...咪同老公講囉...唔好比自己咁多壓力同唔開心...bb佢係你個肚到...會知道你唔開心架...到時就會生個燘仔/女出黎...bb會唔靚架...開心d...生bb都會容易d...bb都靚d...
祝你生個肥肥白白既bb...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

想remind你多一様o野,遲遲唔同bb換片,bb係會慢慢習慣,但後果係bb會變得反應遲鈍。

大宅

onon1022,

我都知BB有時喊都唔可以即刻抱佢呀,等佢習慣唔係喊就想要乜都有,同意BB係要錫但係唔係寵佢呀!

99仲話舅母個女都係賤有賤湊喎,好似食奶咁舅母記得就會比佢食唔記得就唔會比佢食,總之唔係依時依候比奶佢食,喊都唔洗理就得喎~但係食奶唔係depends on BB肚餓咩??唔係depends on媽咪記唔記得比bb食嘛~

giy2000_hk,

咁bb遲鈍o左,容乜易尿片漏尿都唔知o架?? ?-(
雲師奶 該用戶已被刪除

複式洋房

對呀!只要bb有需要,就替佢換片啦!

剛又睇到你d message。
你的想法是正確的,餵奶係depend on 你bb需要,而你親戚o個o的係special case。

大宅

奶奶果套巳經好out喇, 依家潮流係餵人奶, 唔似六七十年代個個都餵奶粉, 我有幾個朋友近排生左都好努力餵緊人奶~ 所以, 得閒上來bk問下, 千祈唔好信晒奶奶個套 :lol:

別墅

Yes, 上一代個套已經唔啱用,是關佢地汲取唔到新一代湊仔知識, 同佢講佢又唔明, 我買個電子消毒奶煲,都話我多餘, 仲話用屋企平時用開個煲就得喎, e.....都唔知以前煲過mud野.....一於佢有佢講, 我有我做, 當失憶.

複式洋房

我又覺得前輩的經驗係累積落o黎,雖然有些湊仔方法未必合而家用,但又唔係全部都 out 晒o波。客觀o的,取長的,捨棄短的。

男爵府

當其他人見你係新手媽媽, 一定有好多意見比你, 有時真係唔知邊啲 ’長’邊啲 ’短’ka,我好讚成上多啲bk, 同埋試吓叫奶奶一齊去母嬰健康院, 如果唔係, 可能我奶奶仲問緊我點解唔用爽身粉

大宅

唔好太耐先同b b 換片呀, 我老公果時就係唔知聽邊個講, 話唔好咁快同bb換片, 成日都係果條片喎, 好啦, 條片唔係好濕, 但尿尿就令到bb個pat pat 紅晒, 仲起粒粒tim 呀, 幾慘呀, bb成日喊, 真係肉都赤埋. 真係同自己過唔去,湊都湊死你呀

轉頭 諗下啦, 我地m黎, 成日唔換巾巾呀, 焗都焗死呀, 臭都臭到暈啦, 唔好話m巾呀, 護墊都唔掂啦.

真係唔好呀, 我另願換多幾次片, 都唔想b b 比尿尿焗親呀.
好似好多媽媽都話啦, 細b b 時換密少少, 到大d 就唔駛換太密架啦.

子爵府

好媽媽勳章

你個親戚咁都得呀...如果bb喊要食奶既...梗係比bb食啦...唔比bb食...想餓死bb呀...咁落去想肥都幾難啦...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

唉!有時我真係比我99搞到我頭都暈,佢講果o的野佔一半係經驗累積,但係另一半真係佢自己個人意見、喜好、習慣~

佢就係話我親戚(個親戚仲young過我一年得21歲添)個女就係咁,賤有賤湊嘛,所以係咁話宜家BB好易湊喎~大佬呀,個BB可以點o者!喊你又唔會理佢唔慣都唔得啦,況且我覺得個親戚係比較不負責任o既人,試問我點可以用佢湊女果套o黎照顧我BB喎~

大宅

朗軒媽媽,

我就係驚咁耐先同BB換片佢個pat pat都會起晒粒粒&紅晒啦,最後咪又係搵自己麻煩~

我都好同意你叫我換少塊M巾都慘啦,又臭又焗,BB果o的尿片都會有尿"押"味啦~

首頁

尾頁

跳至