意見反饋
義工

產前產後 今日: 1|主題: 240983

餵人奶時可以食薑醋嗎??

別墅

國民生產總值:737

餵人奶時可以食薑醋嗎??

請問各位經驗媽媽, 餵人奶時可以食薑醋嗎??
bb會唔會因為人奶裏有薑醋唔食架??? ?-(

複式洋房

國民生產總值:219

Re: 餵人奶時可以食薑醋嗎??

From my doctor said, it's no problem to 食薑醋 for breastfeeding mom. In my case, since I don't like 薑醋, so I've not eaten any.

男爵府

國民生產總值:6071

我食薑醋前亞b食人奶食得好好,一食薑醋佢真係唔食我啲奶,仲喊得好鬼慘,我覺得有關,你再問多啲人啦 

大宅

國民生產總值:1276

According to my doctor, there is also no problem to eat 薑醋 for breastfeeding moms. My bb also doesn't have any special reaction to my milk after I eat 薑醋. You may try a bit to see if your baby will react to that.

My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

珍珠宮

國民生產總值:42820

我會餵左bb食完奶先食薑醋,佢無抗拒,但就有d燥,所以第二日就出左d瘡瘡咁,由此證明bb真係吸收緊。

別墅

國民生產總值:737

唔該晒, 各位媽咪.

大宅

國民生產總值:2552

Hi,大家好。我睇完呢度既messages,就問阿媽,佢話以前邊有咩補野食,唔食薑醋仲可以食d乜?以前既人窮,無錢買奶粉,唔餵bb人奶仲可以餵bb食乜?所以,以前d人個個都係食薑醋兼餵人奶架啦。我阿媽好似講得幾有logic咁wor。

但係,如果bb響你食左薑醋之後唔肯食你d奶,而你停食薑醋之後又回復正常,咁唔駛問就肯定有問題啦,好似我最近飲阿媽煲既牛肉湯,飲完生暗瘡,咪知唔arm自己飲囉,呢d情況好視乎每個人既情況,唔可以一本通書睇到老。其實唔食薑醋都可以食其他食物,一樣補o者,例如食薑飯、雞湯, etc.邊樣arm你食咪食邊樣囉,好flexible既。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.