意見反饋
義工
跳至
[2004年或之前] 有冇bb仲未能一覺瞓到天光??

大宅

國民生產總值:2166

有冇bb仲未能一覺瞓到天光??

我對孖仔已經戒左夜奶,他們每晚8:00左右就睡,到12時左右便食最後一餐奶,然後再睡,但都不能一覺睡到天光,大孖一晚醒2-3次,細孖醒3-4次,請問大家有沒有這個問題。

男爵府

國民生產總值:6147

Re: 有冇bb仲未能一覺瞓到天光??

siubakto:
我小b 通常12點幾1點幾最last 一餐奶,然後瞓到第二朝8點至11點不等. 試過一兩次佢醒左, 我以為佢會肚餓, 如是乎我去諗住去toilet之後睇下點, 點知佢又瞓左.

你bb醒左會唔會想飲奶, 定抑或只係醒左? 會唔會係扎醒? 或者有d聲嘈醒左佢?

大宅

baby_kawaii,

那麼你小b夜晚會在幾點鐘瞓,我每天都想嘗試唔比佢地咁早瞓,但都唔得,因為他們一到8:00左右隻眼皮就掉左落黎。

你小b半夜醒左,需唔需要扭抱的。我孖b要抱下才可以再瞓,但有時要抱15-60分鐘不等。

男爵府

國民生產總值:6147

siubakto:
日頭我奶奶揍小b, 佢話小b 日頭瞓好少, 唔知係唔係 ?-( , 咁我地夜晚返屋企餵佢8點幾9點0個餐奶之後就會暗佢瞓, 佢會瞓下醒下咁,再唔係我就同佢玩下,傾下計, 咁就到左12點幾1點食埋餐奶之後再暗佢瞓, 咁佢就瞓到天光囉.
自從佢戒左夜奶之後,只係試過兩次夜晚醒左, 咁我去toilet之後見佢瞓番囉...平時..我個皇帝女要抱住暗佢瞓先至瞓到架.
你唔想佢咁早瞓係因為你想佢一覺瞓天光? 你不如試下同佢講下野玩下,不過唔好玩得咁激, 費事佢發惡夢.

其實我想小b早少少大約11~12點瞓到天光, but 就唔0岩佢臨瞓前0個餐奶, 我奶奶配合唔到我囉.... :cry:

男爵府

國民生產總值:5735

2019勳章 育兒性格勳章

我阿b又係.... 7點幾食完,玩到9點,就扭訓覺架喇...
不過有時又唔肯訓,嘈住要食,成日由11點提前到10點半就俾佢食。

食完佢就訓,不過次次都係訓到4-5點又會發出d "si see 雪雪"既聲,好似搵緊奶咀咁。所以都會俾多餐佢食,不過佢係訓住食既.... ?-( ?-( ?-(

如果果日我都累,唔想餵呢,俾個奶咀佢佢又訓番,到7點就一定要起身.... 次次都係 7點... 有冇食夜奶都係7點就要洗面同埋同佢講早晨,如果唔係喊得仲勁... ?-( ?-(

大宅

國民生產總值:1083

我呀b半夜2點才肯瞓, 是否太夜?? 佢瞓到早上8點左右, 工人話佢夜晚會醒, 不過"暗"一陣就瞓番

大宅

國民生產總值:1252

Re: 有冇bb仲未能一覺

我的琳琳b就會晚上七/八點食一餐,順便恰一陣,跟住就佰要女同佢玩,玩到十點零就會開始眼

大宅

國民生產總值:1523

我個豬比比係6:30至7:00食完, 玩到8:30至9:00訓到晚上11點到, 如果佢訓到豬仔, 我地都會整醒佢, set好last餐係11:00, 之後就訓到早上7:30起身, 當然佢訓到4:30-5:30會叫一兩聲(但仍然合眼的), 我就會比個奶嘴佢食, 佢自己就會訓!

不過以上都是未厭奶時, 而家我就慘

到4:30-5:30時, 唔只叫一兩聲, 重會fing頭同手腳, 比個奶嘴佢, 都訓唔返, 不過隻眼仍然合住的, 1)所以我會試下抱住佢, "愛"佢一兩下, 試下得唔得再訓返, 2) 唔得的話, 抱住佢一齊訓 3) 再唔得, 去開奶

試過去到3, 飲完又訓到豬仔, 不過我就變左熊貓

:evil:

大宅

Rachel123,

你個bb多唔多會抱下自己瞓返,我bb好多時要抱好耐,要瞓得好冧才可以放返落床,都唔知幾時他們才可以一覺瞓到天光。

大宅

我多數抱兩三分鐘,唔得就去開奶, 因多數抱兩分鐘到佢都訓返, ^.^

大宅

國民生產總值:2167

siubakto
我個女最後一餐係9點幾或者10:00, 10:30之後既時間, 係佢既訓教時間, 我會開住音樂比佢訓, 一放佢落床仔度佢就會自己訓, 多數會一教訓到第二朝8點幾(我放假就呢個鐘數, 平時返工7點幾就比我整醒佢, 因為要帶佢去保母度), 間唔中半夜會"依依丫丫"頭擰擰, 好嘈咁, 但佢係訓緊嘈既, 好快趣佢又自己訓翻

feiangel:你個女d頭髮好得意呀, 飛起晒好似椰樹咁, 好可愛呀 :lol:

別墅

國民生產總值:759

我個b由1個半月開始巳經由11:00pm瞓到9:00am. 唔知最近几天,每晚都醒1次,要抱住先唔喊,唔抱就喊成2個鐘先自己再瞓,都唔知點算.

大宅

我個仔禽晚又食夜奶啦...唉.......... ?-(

大宅

國民生產總值:2669

WWHO,

我小b 又係呢幾晚發癲, 兩點幾三點左右起身. 我知我抱佢佢會快d 訓返, 但我唔抱囉. 於是一路喊到六點幾先訓.

我而加睇緊一本書, 係講bb 訓覺既問題架, 如果要bb 一覺訓到天光, 就一定要讓bb 學識自己入睡.

別墅

pluie,

"我小b 又係呢幾晚發癲".....唔好咁話個b啦, 可能佢真係有d唔舒服所以先咁. 這几天好干,我諗我個b可能濕疹發作,個面仔好痕所以瞓唔到,我今晚會同佢"chia"多d cream,希望好d啦.

你係唔係全職媽媽? 你個b 2/3 點喊到6 點,你唔駛瞓咩?

大宅

我細孖昨晚1點醒,暗了15分鐘,到3點半又醒,又暗了1小時才睡返,我現在的做法是唔會抱佢,只會暗佢和同佢唱歌,按摩佢的頭,按住佢心口,直至佢睡返。因為我知我抱佢佢會好快睡返,但一放落床佢就會醒,而且始終抱佢舒服d,佢知道就唔肯落床睡。你地點睇,有沒有好方法??

別墅

好開心,昨晚我同bb"chia"咗d cream,佢冇痕,又一晚瞓天光.

子爵府

國民生產總值:11731

好媽媽勳章

我的bb每晚3點幾及6點幾都要起身吃媽媽奶

大宅

國民生產總值:2669

siubakto,

你對b 最大問題係佢地依賴你先可以睡覺, 唔可以自己入睡囉. 如果你習慣左抱佢, 同佢唱住歌, 按摩頭, 按心口先訓得著, 咁次次佢訓覺前你都要咁做. 最慘係佢夜晚醒左, 發現你唔響身邊做以上動作, 自己唔曉訓返覺, 所以又要你做過以上既動作佢先訓到. 其實咁樣, 大人同bb 都唔會訓得好.

原理係好似你入睡前有用枕頭, 但半夜醒左時你發現個枕頭唔見左, 你都唔會訓返覺啦.

我而加其實都係訓練緊我小b 自己入睡, 方法係放佢落床, 同佢講good nite, 自己訓覺覺豬啦, 跟著離開. 咁佢唔習慣咁樣訓覺, 佢實喊架, 你有得佢喊, 等五分鐘先入去睇下佢, 目的係比bb 知媽媽唔係唔要佢. 但唔可以抱佢. 睇佢兩三分鐘左右就又再離開. 如果仲喊, 就等十分鐘後先入去睇佢兩三分鐘. 跟著又離開. 之後打後都係等十五分鐘先入去睇佢直至佢訓覺為止. 第二晚, 一開始時就等10 min, 跟著15 min, 跟著打後 20min. 第三晚, 開始係等15 min, 跟著20min, 25 min, etc. 不過呢個方法初初真係超辛苦, 我第一次用時我小b 喊左3.5 hours 先訓著. 第二次已經大大減至30 min. 第三次5 min, 尋晚只係叫左三聲咁多就訓著啦. 所以為左長遠大家都好, 我覺得都值得試架.

到佢半夜醒左, 佢都可以自己訓返覺, 因為同佢訓著前既condition 一樣.

大宅

國民生產總值:1565

siubakto,
真係啱, 我個b尋晚都無啦啦係咁既時間黎臣, 分別係1:30am, 3:40am, 5:00am, 最後果轉我開左4oz比佢, 佢且到底唔駛5分鐘食晒, 一路食一路個肚咕咕响, 之後我7:45am起身返工佢都未醒, 佢都戒左夜奶好耐, 唔知點解昨晚會咁. 你上星期日有無去bb按摩班呀, 邊個係你呢?

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.