樓市動向

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我果時比 60%, 其實我都覺得俾30%就ok, 因為:

1. 宜家interest rate平
2. 留錢自己用 (investment, 買傢俱乜都好啦~~)

禁止訪問

回覆 8# 心心 的文章

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

70%.

公爵府

40%

複式洋房

10%

公爵府

我覺得如果懂得其他投資的人,應該比少d首期,因為供樓利息相對其他貸款的利息係最平的。但如果唔太懂得其他投資的人,應該比多d首期,因為預期投資失利,不過早早供斷層樓慳返d息。

男爵府

原帖由 ume 於 09-10-2 11:00 發表
我覺得如果懂得其他投資的人,應該比少d首期,因為供樓利息相對其他貸款的利息係最平的。但如果唔太懂得其他投資的人,應該比多d首期,因為預期投資失利,不過早早供斷層樓慳返d息。 ...

ume,

很久不見你了.
第一/二街項目快開售,會否購買呢?

伯爵府

30%...

我第一層樓係2000年前買入既, 當時市場上無咁多首期option, 總之3成係基本入場成本...所以, 我既個陣時拍拖, 目標係儲錢, 用黎結婚, 買樓..連我身邊既朋友, 都係靠儲錢達成置業目標...無靠屋企...

最近同同事傾開, 有好多30出頭一輩, 佢地已經好叻, 2房唔夠用喎, 起碼一買買三房...動輒一千尺, 起碼啦...再問, 首期點儲? Oh....好多都係父母比..(唔係借), 之後, 比一成首期咁...

日後供得辛苦, 無諗太長遠了, 享受左眼前先....

原帖由 ume 於 09-10-2 11:00 發表
我覺得如果懂得其他投資的人,應該比少d首期,因為供樓利息相對其他貸款的利息係最平的。但如果唔太懂得其他投資的人,應該比多d首期,因為預期投資失利,不過早早供斷層樓慳返d息。 ...

公爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-10-2 13:33 發表

ume,

很久不見你了.
第一/二街項目快開售,會否購買呢?

係呀!好耐無見呀!你好嗎?
我都有留意第一、二街項目,亦都約咗個經紀去睇。早幾個星期我去過實地睇過,個人覺得如果以而家發展商所講的尺價開賣的話,咁我就唔會買,因為地段加上周圍環境,如果尺價與寶翠園睇齊的話,就太貴了!有咁既能力買寶翠園比較好囉!

侯爵府

勁呀, 單靠儲蓄, 可以比到60% 70%首期

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 心心 於 09-9-30 09:15 發表
另外我有個朋友好麻煩, 佢地2公婆搵得唔多, 但又唔夠資格住公屋/買居屋, 又有小朋友, 又要比$老人家洗, 個個月淨幾千, 有時無得淨, 佢地而家比業主迫遷, 好鬼慘, 要租過間屋, 佢地成日呻, 永遠都上唔到岸咁, 做人好 ...

我個CASE好似你朋友, 不過我地租呢度, 出年先加租... 現家先儲得個十零萬...
所以我唸我地都只可以問人借首期(如果有人肯借), 如果唔係永遠都買唔到樓... 因為俾租最少都四,五千, 其實加多一,二千都已經可以供樓了(我地只係冇首期)...

我地都成日唸, 得十零萬實在太少...不過真係好難草

男爵府

原帖由 ume 於 09-10-2 13:42 發表

係呀!好耐無見呀!你好嗎?
我都有留意第一、二街項目,亦都約咗個經紀去睇。早幾個星期我去過實地睇過,個人覺得如果以而家發展商所講的尺價開賣的話,咁我就唔會買,因為地段加上周圍環境,如果尺價與寶翠園睇齊的話,就太貴了!有 ...

幾好,謝謝關心.
請問你係去現場睇下個環境還是己經有示範單位睇呢?
如果佢開價跟寶翠園如今的二手價,我沒能力買.亦覺得唔值得.到時我可能又要睇番帝后華庭既盤了.

公爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-10-2 18:00 發表

幾好,謝謝關心.
請問你係去現場睇下個環境還是己經有示範單位睇呢?
如果佢開價跟寶翠園如今的二手價,我沒能力買.亦覺得唔值得.到時我可能又要睇番帝后華庭既盤了. ...

未有示範單位,不過我自己就去過現場睇過下d環境。
其實上年年尾跟個朋友去太古城睇樓時就同個經紀講開話對第一、二街項目﹝縉城峰,http://hk.realestate.yahoo.com/090929/302/3ja2x.html﹞有興趣,所以佢記低咗我個contact,而家一有有關該樓盤資料,佢就會通知我。聽講遲d都會有個搭建出來的示範單位,話會在太古城唔知邊樹喎!不過我都係等個經紀既消息先,如果有得睇都會去混下吉既。

禁止訪問

男爵府

原帖由 ume 於 09-10-2 18:22 發表

未有示範單位,不過我自己就去過現場睇過下d環境。
其實上年年尾跟個朋友去太古城睇樓時就同個經紀講開話對第一、二街項目﹝縉城峰,http://hk.realestate.yahoo.com/090929/302/3ja2x.html﹞有興趣,所以佢記低咗我個contact ...

去到太古城咁遠搭示範單位呀,仲以為會响現場睇示範單位添.

男爵府

原帖由 EVA222 於 09-10-2 18:57 發表

好早前話第三季開賣,早排聽對面街市賣菜婆講,要一萬蚊呎,唔知堅定流,班賣菜婆幾有米的.

嘉里話開1.2萬-1.3萬呎,平均都一萬咁話.

珍珠宮

同是天涯倫落人:-(

原帖由 win_bb 於 09-10-2 14:49 發表

我個CASE好似你朋友, 不過我地租呢度, 出年先加租... 現家先儲得個十零萬...
所以我唸我地都只可以問人借首期(如果有人肯借), 如果唔係永遠都買唔到樓... 因為俾租最少都四,五千, 其實加多一,二千都已經可以供樓 ...

Love and Kindness are never wasted.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至